Jongens, ik ga echt heerlijk op van die onderwerpen waar alle moeders een mening over hebben. Je kunt wel merken dat de scholen in heel Nederland weer zijn begonnen, want iedereen gaat lekker los. Kranten schrijven over schoolse onderwerpen, en juffen en moeders reageren massaal. En oké, sommige meesters en vaders zelfs ook.
Lunchbox
Ik ga het niet hebben over de op handen zijnde staking, over hoogbegaafde kinderen en hun zeikouders, of over invallers voor de klas. Nee, dat hebben we al lang en breed besproken. Vandaag besloot ik toch maar even na te denken over dat lunchbox gedoe. Want wat geef je nou als goede moeder mee naar school?
Tja, weet ik het. Ik ben een Loedermoeder. Bij mij is het al een hele prestatie als mijn kinderen een lunchbox bíj zich hebben, als deze schoon is en gevuld met vers voedsel, en als ze allemaal hun eigen lunchbox in de tas hebben in plaats van die van de broer of zus. Ik heb me tot nu toe dus een beetje afzijdig gehouden van de discussie over wat er wel en niet in de broodtrommel moet. Jullie snappen dat ik geen type ben dat om 6.00 uur opstaat om koudgeslingerde geitenwollen yoghurt in een bentoboxje te doen met als hartjes uitgestoken appelpartjes erin. Aan de andere kant ben ik ook weer niet zo erg dat ik energydrink, cola of chips meegeef als 10-uurtje. Eigenlijk ben ik volgens mij best wel normaal.
Water, fruit of brood meegeven
In Tilburg is nu een school die kinderen verplicht om alleen water te drinken tijdens de schooldag, en fruit of brood als tussendoortje mee te nemen. Dat vind ik ver gaan. Ik snap wel dat de school zich met de voeding bemoeit. Want van 20 kleuters die net aan de redbull hebben gezeten wordt niemand blij. Aan de andere kant, wiens keuze is dat? Mag de school zich wel met de voeding van de kinderen bemoeien? Ik blijf het lastig vinden.
Ik ga bijvoorbeeld altijd erg in de bokkenstand als het bij ons fruitdag is. Dat is op dinsdag. Omdat ik op maandag werk en de koelkast, voorraadkast en fruitschaal op dinsdagochtend nagenoeg leeg zijn, een probleem. Tomaten in overvloed maar die lusten mijn kinderen niet (bizar, I know) dus dan maar een stuk komkommer. Maar sorry, die van mij komen daarop de ochtend niet door. Zeker als ze er ook nog water bij zouden moeten drinken.
Suiker in de hersenen
Daarbij, ik neem om 10 uur ook een koffie en een stroopwafel. En de juffen en meesters? Ook toch? Of nemen die ook water en fruit? Ik heb koffie nodig om te kunnen functioneren en mijn kinderen hebben suiker in de hersenen nodig om de ochtend door te komen. Dus een komkommer met water vind ik karig!
Natuurlijk, ik kan zorgen dat ik op vrijdag een groene tros bananen koop zodat ik op dinsdag voor allemaal een rijp banaantje heb. Dan zo’n speciale banenendoos dat die banaan niet geplet wordt en dan zou het goed kunnen komen. Vind ik gedoe, ja. En daarbij worden mijn kinderen er niet blij van, en grote kans dat ze met die alsnog geplette banaan weer terugkomen. Een zakje knijpfruit willen ze nog wel meenemen, maar ja, daar zit meer suiker in dan in een glas cola, toch?
Wat ik meegeef
Ik geef ze dus een boterham of een verpakte koek mee voor de pauze om 10 uur. Dat geeft ook het minste rommel, is mijn ervaring na zes jaar basisschool. Om 12 uur krijgen ze schoolmelk en twee boterhammen in de lunchbox. Waarbij er bij dochter standaard eentje mee terugkomt, die eet niet zo graag brood. Verder geef ik een flesje water mee. Ik heb zoveel ellende gehad met lekkende bekers dat ik daar niet meer aan begin. Mocht ik een erg creatieve bui hebben dan flikker ik er een paar druiven bij.
Wat is gezond?
Gezond? Niet gezond? De meningen zijn erover verdeeld. Een kennis van mij zweert bij de green happiness en vindt de smeerkaas die ik op die boterhammen smeer verderfelijk. Een ander roept weer dat ik in plaats van brood met chocopasta net zo goed direct een kitkat mee kan geven, zoveel suiker! De derde heeft ‘broodbuik’ gelezen en roept dat brood helemaal niet gezond is. En wat dacht je van melk, zuivel? Was dat niet enorm slecht voor je darmen?
Mijn jongste zweert nu bij van die babybel kaasjes, kaasslierten en soepstengels met kaasdipsaus. Mogen die wel als gezond tussendoortje? Kaas is toch supervet, is dat niet erger dan suiker? Ze kan het hebben hoor, daar niet van. Eigenlijk mag ze zelfs wel wat aankomen. Dat gaat sowieso niet lukken met een water-komkommer beleid!
10 minuten om te eten
Daarbij, die kinderen die wél in die bento-bakjes zitten te prikken doen een uur over hun maaltijd. Volgens die moeders omdat ze alles goed moeten kauwen voor de beleving, volgens mij omdat ze boekweitpannenkoekjes gewoon goor vinden. Dat is voor de juf ook weer niet handig, dat gedoe. Ze hebben bij ons een continurooster en dan moeten ze ongeveer in 10 minuten eten, nou, ga er maar aanstaan.
Ooit heb ik eens een poging gedaan wat aardbeitjes in de vorm van hartjes uit te snijden. Ik kon mijn kleding weggooien (vlekken overal) en het kind zag het niet eens. Toen ik hem erop wees zei hij: ‘doe normaal joh. Ik eet het toch op dan blijft er geen hartje meer over’. Dus.
Project over gezonde voeding
Inmiddels is bij ons op de basisschool een project van start gegaan over gezonde voeding. De kinderen moeten elke dag bijhouden wat ze eten als ontbijt, en proberen afwisselend te ontbijten. Op de papieren die ze meekregen, stond wat er dan allemaal wordt verstaan onder gezond eten.
De tips komen linea recta van het voedingscentrum, en deze tips geven is het enige wijze dat de school in mijn ogen kan doen. Het voedingscentrum heeft tenslotte op basis van wetenschappelijk onderzoek voedingsrichtlijnen opgesteld. Al zijn er veel mensen die liever geloven dat het ei de menstruatie van een kip is als een blonde foodblogger dit zegt, voor een school is het handiger de wetenschap te volgen.
Helaas is bij ons het ontbijten vanochtend niet gelukt. Niet omdat we te laat waren opgestaan (god nee. Die tijd is alweer voorbij helaas) maar gewoon omdat twee van mijn kinderen ’s ochtends niets wegkrijgen, zelfs geen cracker. Iets vloeibaars gaat er wel in, en omdat ik in de ochtenduren niet in staat ben gezonde smoothies te mixen is dat bij ons limonade. Hebben ze in ieder geval genoeg suiker om de ochtend door te komen tot 10.00 uur, eten ze dan lekker een boterham.
Wat geef jij mee naar school? En wat vind jij van de hele discussie rondom gezonde tussendoortjes op school? Ik lees het graag in de reacties!
- Tot wanneer slapen kinderen bij je in bed? - 19/09/2024
- De garderobe van een 40-jarige - 17/08/2024
- Lisette Schrijft niet meer (althans geen blogs) - 29/07/2024
Farah zegt
Geweldig! Mijn kinderen zijn hier al wat ouder en zitten op de middelbare school, maar ik verbaasde me wel laatst idd over de (overdreven) goed gevulde lunchboxjes met leuke prikkertjes hype, ik zou het denk ik niet volhouden en er een burn-out aan overhouden *bloos* – ik vind koken al een hele opgave laat staan als ik 5 dagen achter elkaar moet nadenken wat voor leuks en lekkers ik mee moet geven.
Ester zegt
Hmm moeilijk.
Ik ervaar fruit meegeven echt niet als ‘een gedoe’ (en ik werk fulltime tot 50u per week, dus ik moet mijn boodschappen ook plannen.)
Wij gaan 1x per week naar de winkel en ik kan je garanderen dat bepaalde fruitsoorten echt wel 7 dagen goed blijven. Ik denk dan bvb aan bananen, maar ook appels en druiven doen het hier goed.
Dat water op school vind ik wel een goede gewoonte. Dat een school het verplicht is misschien drastisch, maar als zij het nodig vinden, is het hun volste recht om die regel in te voeren. En jawel, zij mogen zich van mij moeien met de voeding op school. Zolang ze zich niet moeien met wat er thuis gegeten wordt ;-).
Tis nog niet dat ze iedereen verplichten om donkerbruine boterhammen met vegispread mee te nemen, haha.
Linda zegt
Wat een geweldig stukje, ik dacht echt dat ik de enige was die er zo over dacht. Ik heb helaas maar 1 dochter dus 1 uitdaging minder maar de rest is zo herkenbaar!
Marsha zegt
Zo herkenbaar! Bij ons op de basisschool mag je op ma-di een koekje meegeven, al geven ze de voorkeur voor fruit. Op wo-do-vrij moet je wel een ‘gezonde’ snack meegeven, maar ook dat mag een ontbijtkoek zijn. Gelukkig zijn zij wel bewust van het feit dat de kinderen energie nodig hebben en dat idd niet uit water kunnen krijgen, De school krijgt ook 1-2x per jaar een fruit project gesubsidieerd van de gemeente. Dan hoeven wij als ouders op wo-do-vrij onze kids geen fruit mee te geven, dit krijgen zij dan van school! Ik vind het een GEWELDIG project! Dan hoef ik er een poosje niet erop te letten, Ik werk niet fulltime, maar ik vind het wel een drama; wat geef je ze vandaag weer mee…. Ik heb 2 jongens van 6,5 en 4 jaar oud. En ze weten heel goed wat ze wel of niet willen. Sinds kort lusten ze opeens kiwi, wat eerder een drama was, omdat er pitjes inzitten. Pff dan vallen er al best wat fruitsoorten af. Maar goed, herkenbaar dus 🙂
Yvon zegt
Wist je dat in fruit ook suiker zit? Dus met een appel, peer, trosje duiven oid komen ze de ochtend echt wel door. En die kun je makkelijk voor het weekend kopen voor dinsdag.
Kleine moeite. Hartjes eruit steken zou ik dan weer niet doen. Gewoon 1 stuks fruit in de tas en klaar, nog sneller dan een boterham smeren.
Lisette zegt
En dan een hele appel of peer mee in de schil? Of in stukjes en bruin laten worden? Dan komt hij heel mee terug, vinden ze vies. #problemen #problemen
Loes zegt
Hi Lisette, bij mij in de klas hebben we een appel in partjes snijapparaat die ook gelijk het klokhuis er uit haalt. Kost nog geen 3 euro en een rondje van 30 sec door de klas. Het enige wat jij hoeft te doen is een appel in de tas stoppen. #problemenzijneromopgelostteworden
Sylvia zegt
Hoi ik snij de appel in partjes of ringen (klokhuis eruit) en besprenkel de appel met citroensap. Dan blijft hij bespaard van bruine plekken!
Marloes zegt
Bij ons op school al jaren alleen fruit/groente als ochtendhap. Geen enkel probleem, voor het drinken geen afspraken behalve verbod op prik. Ouders vonden het bij invoering ervan een verademing dat de discussies ’s morgens voorbij waren over “waarom mag ik geen koek? Jantje en Pietje mogen ook altijd koehoeoeoek!” Jammer, mag niet. En ik eet als juf gezellig een appel of een peer mee bij mijn kop koffie.
Jacqueline zegt
Ik was altijd van het makkelijke: verpakt koekje + pakje sap als tussendoortje en boterhammen + een pakje sap als lunch. Op de bso kregen ze ’s middags altijd fruit, hoefde ik daar mooi niet meer aan te denken.
En nu maken ze alles zelf klaar, heb ik ineens een veertienjarige die hele paprika’s mee naar school neemt en ze zo uit het vuistje eet. Flesje water met citroen erbij en klaar. Heeft ze niet van mij dus…
Lc zegt
Niet alle kinderen ( en de mijne zeker niet) hebben overgewicht en hoeven zo hyper op hun voeding te letten. ik geef iedere dag een lekkere koek mee,( op het moment zijn de oreos favoriet, ) dit op aanraden van een diëtist, waar ze op omgekeerd dieet staan ( om aan te komen) en fruit eten ze thuis, als niet iedereen er op let of je je aardbei wel snel genoeg naar binnen werkt . En thuis smaakt die aardbei net wat lekkerder, maar dat komt misschien ook doordat ie dan door de vanille yoghurt zit, met suiker en slagroom Oftewel…ik vind het nogal onzinnig om overgewicht bij kinderen op school aan te pakken en daar ontzettend de nadruk op te leggen en ik doe er niet aan mee
Juut zegt
Helemaal mee eens, hier net zo… wat is er mis met de ‘gewone’ boterham met worst en hagelslag. Als ik ze op water en komkommer zet hier, waaien ze weg met windkracht 6. Het is ieders eigen verantwoordelijkheid en daar schort het denk ik een beetje aan. We worden betutteld en bemoederd van bovenaf.
Linda zegt
Ik vind het belangrijk dat mijn kinderen gezond eten, ik doe dat zelf ook. Maar ik vind het nog belangrijker dat ze geen bekrompen en overspannen relatie krijgen met hun voeding. Te veel focus is nooit goed, of het nu de ene kant op gaat of de andere kant! Ik geef ze trouwens wel vier keer per week fruit mee, maar vooral zodat ik ze s middags uit school vandaan iets lekkers kan geven en ze niet ook nog aan de banaan hoeven bij thuiskomst
Ellen zegt
Ieder zijn ding toch? Ik maakte al bento’s voor mijn kinderen, is gewoon een hobby en het was toen zeker geen hype en hier echt nog niet bekend! Mijn kinderen maken ze nu voor hun kinderen, kids vinden het prachtig en het is gewoon leuk om te doen! Wij werken ook gewoon 40 uur per week maar lekker even frutselen voor het werk geeft best een ontspannen gevoel. Maar als je het niks vind moet je het zeker ook niet doen!
Stella zegt
Bij mij op school waren we grote(re) kinderen en dus geen aanstellerij. Als het heeeeel warm was, mocht er water gedronken worden. Natuurlijk had je dat dan al op de wc gedaan, deed je al als het gewoon warm was. Bij hittegolven, die toen hittegolf heetten als het echt vreselijk heet was, was dat niet voldoende. De schoolmelk-beker is aan me voorbij gegaan. Heb daar wel afschuwelijke verhalen over gelezen. Ik heb natuurlijk mijn eigen verhalen over melk met dikke, gerimpelde vellen en smerige kooklucht, maar dat was thuis.
Pas toen ik tiener was, kwamen er vage verhalen over de kleuters die in de kring liga aten en iets dronken. Liga! En voor baby’s die suikerbommen van banaan met roosvicee.
Er waren toen ook wat stinkbaby’s. Die waren huilbaby’s totdat ze zure melk kregen. Viel er later voor schoolmelkkinderen te kiezen tussen gewone melk en gezuurde melk?
Stella zegt
Ontbijtproblemen ken ik goed. Daar kon pas effectief wat aan gedaan worden toen ik als volwassene wat alternatieve boeken te lezen kreeg. Elk boek weet het pakkend over te brengen, dus altijd minstens 2 tegelijk lezen, dat houd je nuchter. Een goed boek legt uit waarom. Zo gaf Montignac in zijn eerste boek aan, dat het dieet specifiek voor mannen is en vooral voor de (bourgondische) zakenman. Hij kon ook aannemelijk maken waarom het niet volgens de Schijf van Vijf was.
Ik bleef hangen op Fit for Life. Nee, niet dat dieet, daar geloofde ik niet in (zou nu niet meer weten hoe dat was), maar wat betreft de uitleg en tips: ’s Morgens alleen fruit. Als je geen straatmaker bent of ander zwaar werk moet doen en als je niet in alle vroegte door ijzige kou moet en zo, dan is neutraal fruit voldoende tot een uur of 11. Het fruit zelf, dus niet alleen het suikerrijke sap. En je zou zo veel mogen eten als je wil (maar 3 appels achter elkaar om je vanzelf snel op terug) en niet mixen. Bijvoorbeeld druiven en kersen hebben elk de neiging te gisten. Gisten wordt bevorderd door levende produkten van verschillende leeftijd of verwerkingsgroep te combineren. Bekend is restje melk in een kan nieuwe melk gieten. Minder bekend: vaste honing ontstaat door twee series honing bij elkaar te doen.
Smoothies zijn het ook niet. Dat je 10 gezonde dingen door elkaar klutst, betekent niet dat je daarmee een extreem gezond produkt gecreëert hebt. Geen groente en fruit door elkaar (uitzonderingen schijnen citroen, appels en banaan te zijn, maar iedereen weet dat appels nogal laxerend kunnen uitpakken). Spinazie en kool zijn niet geschikt voor rauwkost. Fermentatie zoals zuurkool is een bewerking die de groente i.c. kool voorverteert en dus niet meer rauw maakt. Eet gerust groente/fruitsmoothies als je dat lekker vindt, maar praat je jezelf niet in dat je daarmee zo gezond bezig bent.
Wat gezond zijn betreft: ontbijtkoek is natuurlijk een lachertje.
Light is ongezond door de kunstmatige zoetstoffen. Beter een schep suiker of desnoods honing/stroop/etc. Ik zag inmiddels dat xylitol en stevia dodelijk voor honden zijn. De zoetheidconcentratie jaagt het insulinegehalte in razendsnel tempo omhoog op een manier die hun lijf niet bijbenen kan. Stevia moet ook niet als een schepje zoet poeder, maar als dat vieze blaadje gegeten worden: niet geïsoleerd, niet geconcentreerd. .
Vollemelk is gezonder (completer) dan halfvolle melk en nee niet fout, dat melkvet heb je nodig. In onbewerkte volle melk zit lactase, wat mede een verklaring is voor de toegenomen lactose-intolerantie: homogeniseren en pasteuriseren vernietigt een en ander. Pasteuriseren is verplicht voor verkoop in reguliere winkels en bijna niemand woont in de buurt van melkvee-boerderijwinkels.
Hersenen bestaan uit verzadigd vet. De jacht op foute vetten was een economisch bedenksel, net zoals je tanden poetsen met een appel. Vis en nitratenrijke groente als bietjes werd lang verketterd, alleen weigerden de Scandinaviërs om massaal dood te gaan en inmiddels is erkend dat het helemaal niet zo schadelijk was al toen geroepen. Wat wel is blijven staan: geen nitraatrijke voedingsmiddelen opnieuw verwarmen. Ai, hoe moet dat met de potjes spinazie? Tja, in principe moet het ook niet opgekookt worden.
Maar goed, de scholen met serieuze pauzeprogramma’s zoals alleen water om te drinken, zijn echt wel goed op weg. Bewustwording moet al op jonge leeftiojd beginnen, graag zonder eindeloos doorzagen. Ontbijtkoek en liga zijn natuurlijk helemaal niet zo gezond en je kan niet de hele zwik dwingen om melk of specifieke aanbevolen koeken/broodjes te eten, want velen kunnen daar al lang niet meer tegen.
Diana zegt
ik heb er niet aan mee gedaan , het wordt ook wel vaak overdreven dat gezonde eten , mijn zoon lust geen fruit of gezonde dingen dus die kreeg gewoon kabouter plop koeken mee, wat tegenwoordig ook niet meer mag volgens mij.
Mijn dochter lust wel fruit dus die vroeg ik smorgens gewoon wat ze mee wilde nemen naar school fruit of koek
Als je ze dingen tegen hun zin mee geeft gaan ze het of op school proberen te ruilen of het wordt weggegooid. Dus heb je er niets aan.
Mijn dochter houd ook niet van brood eten dus die eet smorgens een beker Brinta of Hero fruitontbijt.
Deze moeder is helemaal slecht want mijn kinderen kregen smorgens ook wel eens gele vla of zo omdat ik vergeten was brood te halen
Judith zegt
Hier krijgt mijn zoon alle dagen fruit mee behalve op vrijdag dan mag hij een koek meenemen van mij. Verder drinkt hij uit zichzelf het liefst water dus ook dat ik hier geen probleem. In de broodtrommel zit hier altijd 1 boterham omdat hij er niet meer wil. Verder altijd nog iets van tomaatjes/komkommer/ fruit erin en een kaasje/cheesedipppers/fruitzakje.
Vanessa zegt
Bij deze blog kan ik me ook zo boos maken ik loop al jaren hier naar school want een yoghurtje tijdens de lunch mag niet dus ik over gegaan op noten die zijn toch gezond nee mag ook niet nou dan doe ik naast de twee bruine boterhammen ook snoeptomaten en een stukje komkommer maar zelfs dat mag eigenlijk niet een kind dat twee witte boterhammen met dikke pasta heeft dat mag dan wel.
Nou schiet mij maar lek ik doe me eigen ding en mijn kinderen houden maar de broodtrommel dicht zodat de juf niet ziet wat erin zit.
Kiki zegt
Wauw, dat je te lui en dwars bent om je kinderen goed te voeden. Toch een van de basistaken van een ouder. Leer je kinderen wat gezond is en zorg dat ze goede voedingspatronen ontwikkelen. Zorg dat de fruitschaal altijd gevuld is. Dat is echt geen moeite en ook voor de rest van het gezin een aanwinst. Van geraffineerde suiker, melk en bewerkt fabrieksvoedsel verhoog je de kans op kanker enorm. Een hoge prijs voor je eigen luiheid of onwil om te plannen. Zie je dat ik een een aantal keer het woord ‘zorg’ gebruik? Dat is dus je taak als moeder: zorgen voor je kind. Gezonde voeding hoort daar bij.
Peter zegt
Kwam via google op deze site terecht, wegens een discussie met een buurvrouw over eten op
school toen we nog jong waren. Vroeger aten wij altijd tussen de middag warm eten thuis.
Mijn vader had werk op 400 meter van ons huis, dus ging tussen de middag naar huis om warm
te eten. Ook mijn lagere school stond op 500 meter van ons huis. dus te voet naar huis om warm te eten. Alleen die opvolgende school stond te ver om thuis te eten. Heb er altijd heel erg veel moeite mee gehad om toen tussen de middag geen warm eten te hebben maar boterhammen. Ze hadden toen geen warme (vette) snacks en een snackbar was niet aanwezig in die buurt. Ruilen met een andere klasgenoot ging ook niet. Ik lustte toen en nu nog steeds namelijk absoluut geen boter onder mijn beleg. Alleen al de gedachte dat er van die blubber onder het beleg zit, deed en doet mij al kotsen. Als drinken dronk ik zelf meegebrachte thee zonder suiker. Heb nooit gehouden van zoet. Mijn lichaamsgewicht is altijd op de grens van net nog goed en te laag geweest.