Rotterdam, een stad die zo dichtbij is en waar ik jaren gewerkt heb, blijkt allemaal toeristische hoogtepunten te hebben waar ik nog nooit ben geweest. Stom is dat soms hè? Ik ben in veel wereldsteden geweest maar zo’n stad dichtbij, daar kom je dan alleen maar voor werk. Pas toen ik naar het Erasmus MC reed, zag ik weer die bruine bordjes ‘historisch Delfshaven’. Wat dan niet tot mij doordringt is dat Rotterdam maar weinig historie heeft, vanwege het bombardement in de oorlog. Gelukkig heb ik een vriend die mij daar nu op wijst, en die met het idee kwam om op een zondagmiddag een rondje door Delfshaven te gaan lopen.
De geschiedenis van Delfshaven
Als je er bent, denk je: ja, deze plaatjes ken ik wel. Dit is inderdaad een zeldzaam stukje historisch Rotterdam. Je kent het misschien van ansichtkaarten en plaatjes. De molen, de bruggetjes en de oude pandjes langs het water doen het leuk op de foto. Delfshaven ontstond in 1389 als onderdeel van Delft, maar werd later zelfstandig en sinds 1886 hoort het bij Rotterdam. Piet Hein is er geboren en The Pilgrim Fathers hebben er een tijdje gezeten. Al met al was het best een belangrijk stukje Nederland.
Delfshaven nu
Delfshaven is gewoon al een leuke plek om even een rondje te lopen. Wij kozen een zonnige zondagmiddag uit. Het barst hier niet van de toeristen, al zijn er wel wat mensen (zoals ondergetekende) die extreem veel selfies maken met de bruggetjes en de molen op de achtergrond. Rond het water vind je heel leuke terrasjes. Op de dag dat wij er waren, was er zelfs een besloten feestje met livemuziek, en deze muziek schalde heerlijk over de grachten. Je kunt een hapje eten bij Le Souq, een Libanees restaurant met kleurrijk terrasje. Café de Oude Sluis is de bruinste kroeg van Rotterdam en zit op de kop van de haven. Wij streken neer bij Stadsbrouwerij de Pelgrim, omdat bierbrouwerijen nou eenmaal onze lievelings zijn. In dit proeflokaal proef je de lekkerste bieren die worden gebrouwen in de brouwerij, net naast de Pelgrimskerk. Je kunt langs het water zitten, maar er is ook een leuke binnentuin.
Hou je van bier? Lees dat dit artikel over de 5 leukste biersteden van Europa, samengesteld door Time to Momo
Winkeltjes en gebouwen
Kom je echt om te shoppen, stap dan in de metro en stap uit bij Blaak. Delfshaven heeft wel winkeltjes, maar dan moet je denken aan een glasblazerij, een bronsatelier en een glas-in-lood winkel. Ook kun je lokale biertjes kopen in de brouwerij van Pelgrim. Verder is het leuk om een rondje te maken langs de oude gebouwen: bijvoorbeeld het oude zakkendragershuisje, het hoofdkwartier van de mannen die vroeger de schepen losten. De tovertunnel is een tunneltje dat vroeger donker was, maar nu is opgesierd met licht en mooie schilderingen.
Wat te doen in Delfshaven
Als er een bierbrouwerij is, dan zijn er natuurlijk ook rondleidingen te boeken. Je kunt vanaf 6 personen reserveren voor een rondleiding bij Brouwerij de Pelgrim. Ook kun je het keramiekmuseum bezoeken en een workshop glasblazen volgen. Tot slot is het leuk om het Dutch Pinball museum te bezoeken. Ik ben hier zelf nog nooit geweest, maar mijn zoon wel en die vond het superleuk. Met meer dan 100 flipperkasten kun je je hier uren vermaken. Je betaalt eenmalig entree en dan kun je ze allemaal uitproberen!
Genoeg te zien en te doen dus. Kom je van ver en ben je toerist in Rotterdam? Dan is het leuk om ook de Euromast te bezoeken. Je kunt hier zelfs slapen! Een andere overnachtingstip is StayOkay in de kubuswoningen aan de Overblaak. In Rotterdam verplaats je je het makkelijkst met de metro. Kom je met kinderen? Dan is het Maritiem Museum erg leuk. Zijn ze groter dan is een middag klimmen in Adventure City ook een aanrader! Lekkere trek kun je onder andere stillen bij Steak & Bier of bij Sijf in het centrum of, als je iets sjieker wilt, bij Bar Didot34 in Kralingen.
- Tot wanneer slapen kinderen bij je in bed? - 19/09/2024
- De garderobe van een 40-jarige - 17/08/2024
- Lisette Schrijft niet meer (althans geen blogs) - 29/07/2024
Geef een reactie