Als je nu echt, echt niet meer weet wat je moet doen, dan heb ik nog een tip voor je: ga Lego sorteren. Tenminste, als je een bak Lego hebt waarbij alle sets door elkaar zijn gegooid, er losse stukken bij zijn gegooid én hele delen van sets ontbreken. Want: je bent gegarandeerd de hele dag van de straat.
Net als met de slingers ben ik ook wat Lego opruimen betreft een loeder. Al zouden de kinderen dat natuurlijk moeten doen, het is kinderspeelgoed, maar laten we het daar maar helemaal niet over hebben. Mijn kinderen hebben enorm veel Lego, setjes en ook losse blokjes, en na een keer bouwen belandt het dus in een bak. Of meerdere willekeurige bakken. En zoeken we ooit een stukje? Tja, dan moeten we die bakken door.
Doorzichtige bakjes met etiketjes
In de ideale wereld zou ik het allemaal mooi in dezelfde, doorzichtige, stapelbare doosjes doen met een nummeretiketje. Zoals bij de Bonte Bouwplaats, waar mijn kinderen in de schoolvakanties regelmatig met Lego gaan bouwen. En wel hun spullen opruimen. Als ik daar rondkijk word ik compleet verblind door de prachtige stellages met bakjes:
Maar goed, dat is de ideale wereld. Geregeerd door iemand die van overzicht en orde houdt. Daar hou ik ook van, maar dan moet ik wel iemand hebben die dit voor mij regelt. En die vond ik. Iemand die bars riep: bakjes pakken, nu. Ik sorteer op kleur, jij bouwt de setjes. Hop, aan de slag!
Biertje erbij
En zo geschiedde. We schoven aan tafel, begonnen met sorteren en hielden niet meer op. Er kwam een biertje bij, er ging een nacht overheen (de medesorteerder ging naar huis. Nee, het was niet mijn man) en ik ging op zondag in mijn eentje verder. We bleken ongeveer 9 incomplete sets te hebben en nog een heleboel losse stukjes. De rest van de steentjes ligt waarschijnlijk óf in de verwarmingsput, óf bij mijn dochter op de kamer, maar dat is verboden terrein.
Uiteindelijk heb ik nu de incomplete sets in plastic bakjes gedaan met het boekje erbij. Het plan is dat ik hiervoor matchende bakjes koop (ik heb nu 9 verschillende, allemaal een andere maat) en ze dan met stickertje opberg, naar het voorbeeld van de Bonte Bouwplaats. De overige stukjes hebben we gesorteerd op kleur en, bij gebrek aan nog meer bakjes (die zitten in de vriezer met gehaktballen en bloemkool) in ziplockzakjes gestopt.
Het is in ieder geval opgeruimd
Daarbuiten hebben we de doorzichtige kleine dingetjes (lampjes) en poppetjes met wapens en toebehoren apart gehouden. Ook is er een zakje met wieltjes en dingetjes waar de wielen aan horen.
Uiteindelijk is dit het resultaat geworden. Nog niet zo satisfying als zou moeten, maar in ieder geval opgeruimd en gesorteerd. Wat een opluchting! Het kost een weekend, maar dan heb je ook wat. Als ik straks de matchende bakjes heb, wordt het één grote lust voor het oog.
En dan ons best doen om het zo te houden… want komen er met de Sint weer sets bij, dan heb je kans dat het weer misgaat. Daarnaast: ik heb één kind dat setjes volgens de boekjes bouwt, maar ook twee kinderen die graag zelf ontwerpen bedenken en experimenteren. En dan gaat… alles door elkaar!
Deze blog is niet gesponsord, maar ik kan je, als je in de buurt van Delft woont, zeker aanraden om je kind in de vakantie naar De Bonte Bouwplaats te sturen. Of er een kinderfeestje te vieren. Superleuk, en je krijgt er goede opruimideeën van!
- Tot wanneer slapen kinderen bij je in bed? - 19/09/2024
- De garderobe van een 40-jarige - 17/08/2024
- Lisette Schrijft niet meer (althans geen blogs) - 29/07/2024
Diana VR zegt
Herinnert me aan de lezing van Ans Ramaut (leerkracht van plusklassen en moeder van 3 hoogbegaafde kinderen) die ik hoorde op de Leonardo school. Zij organiseert ook speciale zomerkampen voor hoogbegaafde kinderen. Iets wat heel aantrekkelijk was voor die kinderen was de bak lego waar alle setjes lekker door elkaar zaten. Want wat had je dan opeens leuke bijzondere stukjes die je in je bouwwerk kan gebruiken.
De meeste ouders van hoogbegaafde kinderen zouden nogal perfectionistisch zijn en alles bij elkaar houden per setje en dan zijn de kinderen na een paar keer nabouwen van het boekje het beu.
Wat voor mij een eye-opener was : dit netjes sorteren wordt gezien als perfectionisme. Snapte eindelijk dat mensen mij daarom perfectionistisch noemen terwijl ik dit zelf niet zo zie (want in mijn hoofd is alles net een beetje vlotter, netter, beter geregeld danik voor mekaar krijg in werkelijkheid).
Voor de creativiteit is die “loedermoeder” aanpak van alles door elkaar gooien dus prima.
Zelf ben ik voor een soort middenweg gegaan, bij de duplo heb ik bakken dieren- blokken-trein-poppetjes-voertuigen en anders. Niet per set maar wel een soort ordening waardoor alle bakken even vol zitten. Voor het keukentje is er veel speelgoedeten, dat zit in een ladekastje met 3 lades en is verdeeld in : zoet, hartig en ontbijtspullen. Voor de Grimms blokken eis ik wel dat het opgeruimd wordt in de doos en per set (net iets te duur om onderdelen van kwijt te raken en dit wordt toch wel door elkaar gebruikt).
Wat opruimen betreft : dat doen we vaak samen maar aangezien ze 3,5 is doe ik ’s avonds ook nog veel even tussendoor in de daarvoor bestemde bak.
Stella zegt
O, in setjes uitzoeken? Ik ken wel dat je op gelijke vormen en/of kleuren sorteert, Laat je kinderen hun setjes maar mooi zelf bij elkaar zoeken. Zelf zoeken is gezond, zeker voor hoogintelligente kinderen. En ze kennen nu het verschil tussen één grote bak met alles door elkaar of netjes gesorteerd. Laat ze dus ook hun eigen sorteerkeuzes maken.
Ik zou het nog niet eens voor kleuters uitgezocht hebben, want die hebben de grote klossen, die ze eveneens goed zelf bijeen kunnen houden. Opvoeden begint al als ze nog in de luiers liggen.