omdenken theater

Lastige Kinderen? Heb jij even geluk! – Omdenken in het theater

Ik mocht weet op pad voor mijn blog! Woensdagavond was de theatershow van Berthold Gunster, de man van het omdenken. Ik schreef eerder een blog waarin het het boek ‘Lastige kinderen? Heb jij even geluk!’ van Berthold noemde. Dat werd opgemerkt door de mensen van Omdenken, en dus kreeg ik twee kaartjes voor de theatershow.

Blij toog ik met vriendin naar de Rijswijkse Schouwburg om deze show bij te wonen. We zaten er al ruim een uur van te voren. Zogenaamd om de kaartjes op tijd op te kunnen halen, maar eigenlijk gewoon om het spitsuur met kinderen thuis te missen. Uiteraard vonden we onszelf al sterren in omdenken met deze actie!

Want wat is Omdenken eigenlijk? De meeste mensen zullen er inmiddels wel van gehoord hebben. Of je hebt één van de elf (!!) boeken over omdenken gelezen, of je bent de kreten ergens tegen gekomen op het internet. Ik heb het over dit soort kreten:

omdenken ADHD theatershow
Dit soort teksten zijn toch geweldig?? En so true…

Een definitie van Omdenken bestaat gelukkig ook. Nog geen wikipedia pagina, maar dat gaat vast niet lang meer duren. De definitie: Omdenken is een manier van denken om problemen te transformeren in mogelijkheden. Er staat ook iets tegenover: Vastdenken, manier van denken waarbij problemen alsmaar groter worden. Het doet mij een beetje denken aan de fixed mindset en growth mindset van Carol Dweck. Hier vind je meer informatie, maar het komt erop neer dat je met een fixed mindset er vanuit gaat dat intelligentie vaststaat, je een starre houding hebt en niet gemotiveerd bent om zaken vanaf een andere kant te bekijken. Je geeft snel op. Met een growth mindset ga je er vanuit dat iedereen kwaliteiten kan ontwikkelen. Waar een wil is, is een weg, zeg maar.

Goed, terug naar het omdenken. Dat is dus duidelijk: waar een wil is, is een weg. In de theatershow neemt Berthold je op een razendsnelle wijze mee door de vier vragen van Omdenken:

  • Wat is het probleem?
  • Is het echt een probleem?
  • Ben jij zelf het probleem?
  • Is het probleem de bedoeling?
    Bij het laatste punt worden dan ook nog erkenning, autonomie en competentie besproken.

Taaie kost? Totaal niet. Dat lijkt wel zo, als je dit leest. Maar Berthold legt alle punten op supergrappige wijze uit met ontzettend herkenbare voorbeelden. Denk dan aan: kinderen die hun jas op de grond blijven smijten, wat je ook probeert (boos worden, beloningssystemen, straf), kinderen die de deur niet achter hun kont dichtdoen, etc.
Hij krijgt daarbij hulp van Dion Vincken, de acteur die optreedt als het kind van Berthold. Van kleuter tot puber, je gaat er direct in geloven.
lastige-kinderen-heb-jij-even-geluk-omdenkshow-3

omdenken theater berthold gunster
van kleuter tot puber: alle fases komen voorbij

Stel dat jij met de auto naar Zuid-Frankrijk wil rijden en je driejarige gaat op de achterbank zitten jengelen, wat is dan het probleem? Het jengelende kind of jouw idee? Volgens Berthold hebben we als ouders geen andere keuze dan dienstbaar te zijn naar onze kinderen. Liefde voor je kind en liefde voor jezelf zijn het belangrijkst. En ja, dat kan hij beter uitleggen dan ik, daarom zou elke ouder naar deze show moeten. Hij geeft tal van voorbeelden waardoor je denkt: goh, wat doe ik moeilijk, eigenlijk heeft hij wel gelijk.

Voor kinderen is het vooral belangrijk dat ze zich erkend, autonoom en competent voelen. Ook weer moeilijke woorden, maar hij bedoelt gewoon: je moet niet alles voor je kind willen uitstippelen en willen regelen. Die pushende ouders, zoals ik, dat mag dus wel wat minder. Oeps, eyeopener.
Wat wel weer leuk is, is dat hij ook nog een paar minuten wijdt aan de moeders die alles perfect willen hebben. Ik noem de traktatiestress (komkommerkrokodil!) als voorbeeld. Dat mag wel wat minder! Een gedachtegang die precies aansluit bij de missie van de Loedermoeders: het hoeft allemaal niet perfect.

Nou ja, ik hoop dat ik er een samenhangend verhaal van heb kunnen maken. Ik kan natuurlijk niet alles verklappen, anders is het niet leuk meer om er te gaan kijken. Hoewel ik overweeg om gewoon nog een keer te gaan, de voorstelling draait nog tot de eind mei 2017. Misschien zou ik manlief mee kunnen nemen, een kampioen vastdenken :).

Ik ga nu een dranger kopen, voor op de deur. De mensen die de show hebben gezien snappen waarom. Mocht je naar de show toe willen of meer informatie willen over omdenken: www.omdenken.nl.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge