Mijn huizenjacht heeft behoorlijk wat opgeleverd. Niet alleen een nieuw huis (jeej) en een gigantisch leuk inkijkje in de wereld van de makelaardij, maar ook een inkijkje in een heleboel huizen. Zowel live als via Funda ben ik bij behoorlijk wat mensen op bezoek geweest. Ideaal om ideeën op te doen voor het huis dat ik nu gekocht heb, en ik heb dan ook al wilde plannen voor een verbouwing.
De tuin opknappen
De tuin is plan B. Want die kan ook wel een opknapbeurtje gebruiken, maar dat is geen prioriteit. Ik verhuis tenslotte in december, dan heb je in de tuin weinig te zoeken. Eén van de pluspunten aan dit huis vond ik wel de tuin. Lekker gelegen op het noordwesten dus met avondzon, een terras, een schuurtje en een stukje gras. Ja, vooral dat gras viel ik op. Veel tuinen zijn helemaal volgetegeld en als ex-tuindersvrouw en met een hart voor tuinieren, doet mij dat toch een beetje pijn. En hoewel ik hele mooie tuinen heb gezien met echt lijkende kunstgrassen, ben ik toch stiekem blij met mijn ‘echte’ gras. Natuurlijk, dat moet je maaien, maar het voelt zo lekker onder je blote voeten!
Voordelen van kunstgras
Toch weet ik niet of ik, als ik de tuin een make-over geef, weer echt gras laat inzaaien of kunstgras neem. Kunstgras laten leggen heeft namelijk wel erg veel voordelen:
- Het blijft altijd groen. Hete zomer, koude winter, natte herfst of veel schaduw? Het ziet er altijd uit als lente in je achtertuin
- Weinig onderhoud. Sowieso hoef je het niet te maaien. Soms groeit er wel wat onkruid onder de mat door, maar dit is makkelijk te verwijderen.
- Het is tegenwoordig bijna niet meer van echt gras te onderscheiden. De meeste mensen willen toch een natuurlijke uitstraling, dat kan met de kwaliteit van tegenwoordig.
- De kosten zijn relatief laag. Natuurlijk, het leggen kost even geld, al kun je dat ook eenvoudig zelf doen, maar daarna ben je er wel vanaf.
Kunstgras of echt gras?
Als ik het zo lees, dan vind ik dat kunstgras zo gek nog niet! Blijft als tegenhanger over dat echt gras nou eenmaal lekker ‘echt’ voelt. En dat ik maaien geen probleem vind, omdat ik gek ben op tuinieren. Voorlopig laat ik mijn echte grasmatje dus maar even liggen. Na een tijdje merk ik vanzelf of ik het onderhoud vervelend vind, dan kan ik altijd bij de make-over voor kunstgras gaan.
Dat kunstgras niet meer van echt te onderscheiden is, hoor je steeds vaker. Zeker als je zo’n groot gazon hebt, scheelt het een enorme berg aan onderhoud…
Waar kies jij voor, kunstgras of echt gras? En waarom?
- Ontdek de voordelen van een aanschuifbedje in de slaapkamer - 02/01/2025
- New York, New York - 12/11/2024
- The Big 40 - 03/11/2024
Stella zegt
Ik denk dat er veel vuil in trekt en dat je tuin stofzuigen niet erg leuk is. Dat is dan nog tijdens langdurig droog weer met droog inwaaisel. Ik wil helemaal niets op m’n balkonvloer, want vegen is gewoon het makkelijkst en bezorgt je het minste verstopt ongedierte. Ja, ik zie overal de randjes en zo waar slakken zich kunnen verstoppen.
Maar in elk geval moet je dat spul eerst in het echt bekijken en er met je blote knieën overheen kruipen. De kinderen moeten meewerken en eroverheen rennen en rollen. Vanaf het balkon heb ik zicht op kunstgras wat er onmiskenbaar vals uit ziet. Die villa-foto heeft natuurlijk een ander merk dan jij je kunt veroorloven en het personeel zorgt ervoor dat het mooi groen blijft.
Stella zegt
Deze kale periode is bijzonder geschikt om de naakte gegevens van je tuin te bekijken. Hoe het zit met zon en schaduw, met erfscheidingen (open/gesloten/inkijk), met stagnerende neerslag en wind, welke routes je gaat lopen. Weer eens Inlezen in planten voor zon/schaduw. Welke dieren zie je, welk ongedierte, wat vliegt (en nestelt) er ofwel wat wil je bevorderen/ontmoedigen? Wat gaan jullie zoals doen in de tuin ofwel hoe zou je hem willen inrichten (struiken liever in het najaar planten, evenals voorjaarbollen).
Sommige planten doen het goed als je ze in de winter voorzaait, kwam ik door ervaring achter. Bijvoorbeeld het maanzaad voor dubbelgevulde roze papavers (had nog een zakje van toen ik zelf brood bakte) uitstrooien in een paar kaler wordende bakken/potten komt hier alleen op als het voor januari gezaaid is. Goudsbloem komt soms zelfs in de winter op, in elk geval aarzelt het niet om ’s winter gewoon door te gaan met knoppen maken als het niet (hard) vriest. In een pot/bak die een beetje hoog staat/hangt heeft het geen last van vorst aan de klomp. Het weerbericht kan praten over vorst aan de klomp en aan de neus, dus die neus zal wel een doorslaggevende hoogte zijn bij lichte nachtvorst. Omdat ik boven woon, heb ik van beide geen last bij lichte tot matige vorst. Ik doe het ook met tomaatjes: paar hele tomaatjes niet meer echt rijpende in de bakken duwen, paar goede in plakjes snijden, op de nieuwe aarde in een pot leggen en een laagje aarde erover, met iets erbij als bodembedekker. Daar is Alyssum handig voor. Het zaait zich vanzelf uit, dus ik kan her en der wat polletjes wegnemen of uitgebloeide ranken knippen en verknippen als bodembedekker. En dan afwachten wat er op komt. Er valt nooit te voorspellen wat er beter opkomt: de winterzaai of de formele voorjaarszaai.