Geschreven door een verloskundige, met alle huidige zweverige aandacht voor de gesteldheid van je yoni, zou dit een heel vaag artikel kunnen worden. Of een reclamepraatje voor Easytoys. Maar nee, ik heb het over je echte kruipruimte. Die onder je huis, zeg maar. Ook die wil je gezond, luchtig en fris houden, dus het leek me goed om wat tips te verzamelen en die te delen in dit artikel.
Kruipruimte: een vergeten kamer
Ik weet niet hoe het bij jullie zit, maar de kruipruimte is niet mijn favo plek van het huis. Gelukkig hoef je er (als het goed is) ook niet heel vaak te komen. Ik hang er soms in om de hoofdkraan af te sluiten (als ik een nieuwe kraan installeer) of om de watermeterstand op te nemen. In het vorige huis stond vaak water in de kruipruimte, en toen ik dit huis kocht vergat ik daarop te letten. Daar maakte ik me best zorgen om. Uiteindelijk stak ik mijn hoofd er een keer in, zag het er allemaal muf en donker maar droog uit en vergat ik die hele kruipruimte weer. Ik had wel genoeg aan de rest van het huis om me op te focussen.
Echter, met de winter in aantocht en deze bizarre energieprijzen, ging ik toch weer nadenken over die kruipruimte. De vloer is hier van hout en werd enorm koud in de winter. Ik verloor warmte via de vloer en met de huidige energieprijzen werd ik daar niet vrolijk van. Daarnaast maakte ik me toch wel zorgen of de kruipruimte echt wel droog was en de balken nog in goede staat. Soms droomde ik dat mijn huis ineens instortte, haha. Tijd om er een professional bij te laten komen!
Inspectie van de kruipruimte
Zoals het een echte millenial betaamt, ging ik googelen naar iemand die de kruipruimte kon inspecteren. Dit is helaas geen reclameblog dus ik moest het helemaal zelf uitzoeken. Of er zelf in kruipen, maar daar had ik weinig behoefte aan. Uiteindelijk vond ik een bedrijf (via TONZON #nospon) dat kruipruimtes inspecteert en eventueel isoleert, en daar advies over geeft. Met ook nog eens 10 jaar garantie en advies over subsidie aanvragen. Nog geen week later stond er een leuke man op de stoep en even later kroop hij door m’n kruipruimte.
Vocht in de kruipruimte
Eén van de grootste problemen is vocht in de kruipruimte. In Nederland, en zeker hier in het Westen, hebben we daar natuurlijk snel last van. De plek waar ik woon staat bekend om de overstromingen. Als er water in de kruipruimte staat, kan dit voor problemen zorgen. Denk aan vocht dat in de balken en muren trekt, schimmels, een muffe geur… Wat vooral belangrijk is, is dat de kruipruimte goed geventileerd is. Zo krijgt optrekkend vocht minder kans. Daarnaast kun je het vocht te lijf gaan met een pompje of met bijvoorbeeld bodemfolie. Hier blijft het vocht onder waardoor het geen kans krijgt je huis in te trekken.
Bij mij bleek het mee te vallen, er stond geen water in de kruipruimte maar de balken waren wel iets vochtig. Aangezien die van hout zijn is dat natuurlijk niet wenselijk! De inspecteur liet me foto’s zien en adviseerde twee gaten te boren in de muur, aan de voor- en achterkant van het huis. Zo zou de kruipruimte beter geventileerd worden.
Ongedierte
In de kruipruimte kunnen zich allerlei soorten ongedierte bevinden, die zich helaas ook vaak verplaatsen naar de rest van het huis. Denk aan slakken, muizen, zilvervisjes… soms heeft het te maken met vocht in de kruipruimte, omdat deze dieren goed gedijen in een vochtige omgeving en leven van de schimmels en mossen die er dan groeien. Ik had erg veel last van naaktslakken die zich vaak in de nacht naar mijn woonkamer verplaatsten. Niet heel rampzalig, wel een beetje irritant. In het vorige huis hadden we last van een muizenplaag, dat vond ik een stuk erger.
De oplossing tegen ongedierte is natuurlijk afhankelijk van het type ongedierte. Sowieso werkt het goed om het vocht aan te pakken. Tegen vocht en ook tegen muizen zou het kunnen helpen om schelpen in de kruipruimte te laten storten. Dit is een natuurlijke vorm van isolatie én bestrijdt ongedierte. Verder is de enige manier om muizen buiten te houden: zorgen dat ze niet binnenkomen. Dus zorgen dat roostertjes heel zijn, dat er geen toegang is tot de kruipruimte én van daaruit geen toegang tot de rest van het huis. Muizen en ratten kunnen via de spouwmuren op de bovenste verdiepingen komen, en als ze eenmaal tussen het plafond zitten, krijg je ze helemaal niet meer weg. De enige oplossing dan is verhuizen (been there, done that ;)).
Isolatie van de kruipruimte
Ik had het al even over schelpen. Wil je de kruipruimte isoleren omdat je veel warmte verliest aan de koude vloer? En direct ook ongedierte en eventueel vocht bestrijden? Dan kun je de kruipruimte (laten) isoleren. Met schelpen dus, met EPS (piepschuim) parels of met folie(kussens). Ben je net als ik een leek op dit gebied, laat je dan door een professional adviseren!
Bij mij bleek de beste keuze isoleren met thermokussens. Hierdoor blijft de warmte in huis en de kou in de kruipruimte. Verder werden er dus twee gaten geboord voor ventilatie. Ook mijn slakkenprobleem moest hiermee opgelost zijn. Zo gezegd zo gedaan, en een paar weken later zaten er vier mannen in mijn kruipruimte om de boel eens lekker te isoleren. Hoe fijn!
Subsidie en collectief inkopen
Omdat isolatie van je huis met deze energieprijzen en met het oog op de toekomst natuurlijk een duurzame investering is, zijn er veel partijen die graag willen dat je de boel gaat isoleren. Voor de isolatie van de kruipruimte kon ik zowel subsidie via de gemeente als landelijke subsidie (ISDE subsidie) aanvragen. Hoe meer maatregelen je neemt, hoe hoger het percentage subsidie dat je krijgt. Meer informatie vind je op www.RVO.nl.
Ook gemeentes zijn dus heel bereid hun burgers te helpen isoleren, door allerlei voordelen. Bij ons in het Westland heb je bijvoorbeeld een collectieve inkoopactie voor isolatie. Hierbij kun je je inschrijven en meeprofiteren van de voordelen van de gezamenlijke inkoop. Meer informatie is te vinden op Westlandwoontduurzaam.nl.
Als eigenaar van een huis zijn dit zaken waar je vaak niet over na wilt denken, maar wat wel moet. En hoe fijn is het als dan alles weer geregeld is! Ik heb sinds de isolatie (nu een maand geleden) geen slak meer gezien. Of ik echt minder energie verbruik is nog lastig te zeggen, de vloer voelt wel warmer. Dus ik ben er zeker blij mee. En het feit dat ik hier voorlopig niet meer naar om hoef te kijken. Hopelijk heb je iets aan deze tips, en is ook jouw kruipruimte binnenkort weer fris en fruitig 😉
- Ontdek de voordelen van een aanschuifbedje in de slaapkamer - 02/01/2025
- New York, New York - 12/11/2024
- The Big 40 - 03/11/2024
Geef een reactie