Iets wat ik had afgedaan als peuterziekte, als ‘die tijd hebben we gehad’, en had geschaard in het rijtje waterpokken en luieruitslag, is terug in ons huishouden. Krentenbaard.
Ik schrijf het normaal op, maar je dient dit laatste woord te lezen met in je achterhoofd onheilspellende muziek, en het woord in horrorletters. Van die druipende. Krentenbaard is namelijk niet zomaar een aandoening: als het tegenzit beheerst het je hele gezinsleven. Denk maar categorie luizen.
Wat is krentenbaard?
Krentenbaard (officiële naam: impetigo) is een zeer besmettelijke infectie van de huid. Deze ontstaat door een bacterie, meestal de Stafylokokkus Aureus, en in enkele gevallen de Groep A Streptokok. De bacterie nestelt zich in een wondje, waardoor het wondje groter wordt. Hierdoor kunnen er grote wonden met korsten ontstaan, of blaasjes.
Omdat krentenbaard veel rond de mond en de neus voorkomt, is er de naam krentenbaard aan gegeven. De blaasjes met korstjes erop lijken namelijk op krenten. Heel vieze krenten. Wil je meer afbeeldingen zien: google is je beste vriend.
Hoe krijg je krentenbaard?
Krentenbaard zeer besmettelijk. En daar ga je dus: op scholen, peuterspeelzalen en sportverenigingen kan het vreselijk heersen. Ik hoorde deze zomer van een voetbalkamp waarbij iedereen terugkwam met krentenbaard, inclusief de leiding.
De bacterie draagt iedereen in principe bij zich, bijvoorbeeld in de neus. Het is een probleem als deze in een wondje gaat zitten en zich gaat vermenigvuldigen. Het wondje wordt dan groter. Omdat het verschrikkelijk jeukt of een pijnlijk gevoel geeft, kun je er bijna niet vanaf blijven. Kinderen hebben de bacterie vervolgens aan hun handen, onder hun nageltjes… de rest kun je bedenken.
Ook via hoesten of niezen of via besmet speelgoed kun je krentenbaard krijgen. Als ik ooit bij de huisarts ben verbied ik mijn kinderen altijd al om met het speelgoed in de wachtkamer te spelen, en nu weet ik weer waarom!
Hoe behandel je krentenbaard?
Eigenlijk is bij een krentenbaardbesmetting het enige dat helpt antibioticazalf. Deze kun je krijgen via de huisarts. De zalf moet drie keer per dag dun op de plek worden aangebracht. Wel belangrijk om dit met een wattenstaafje of handschoentjes te doen, of je handen hierna goed te wassen. En als er meerdere plekjes zijn op te passen dat je de besmetting niet in stand houdt.
In principe moet het met de antibioticazalf snel beter gaan, en heb je deze maximaal twee weken nodig. Mocht dit niet afdoende zijn dan kan de huisarts besluiten een antibioticakuur voor te schrijven.
Besmetting met krentenbaard voorkomen
Maar wat nu als krentenbaard heerst op school of kinderdagverblijf? Het algemene advies is dat kinderen met krentenbaard niet thuis hoeven blijven. De tijd tussen besmet raken en het ontstaan van bultjes en blaasjes is 4 tot 14 dagen. Thuis houden heeft eigenlijk geen zin.
Wel zie je dat veel scholen of instellingen eigen regels hebben: bij ons op de peuterspeelzaal mocht mijn zoon niet komen met krentenbaard, hoewel de huisarts zei van wel. Ik hoorde van een kinderdagverblijf dat kinderen pas mogen komen als de plekken dicht zijn of als ze meerdere dagen behandeld zijn. En bij ons op school geldt dat de plekken afgeplakt moeten worden.
Nu wordt afplakken voor het herstel afgeraden: vaak zie je dat de wond dan nog iets erger wordt. Echter met het oog op besmettingsgevaar vind ik het op school toch wel handig. Mijn dochter liep krentenbaard op op haar bovenbeen, waarschijnlijk door de glijbaan. Met dat warme weer en al die blote ledematen greep de bacterie afgelopen zomer snel om zich heen. Ik gebruikte voor haar van die grote eilandpleisters van de Kruidvat: waterdicht en ze blijven goed plakken.
Het was een stuk minder fraai toen mijn zoon krentenbaard in zijn neus kreeg. Ook een stuk lastiger afplakken trouwens. Omdat hij veel krabde, besmette hij zichzelf meerdere keren. Daarom ben ik het ’s nachts wel af gaan plakken, ook omdat hij in zijn slaap onbewust aan de plekken zat. Tot slot is het advies: nageltjes kort houden en regelmatig handen wassen.
Is krentenbaard gevaarlijk?
Krentenbaard is niet gevaarlijk voor gezonde mensen. Ook voor zwangere vrouwen kan het geen kwaad, en het heeft geen invloed op het ongeboren kind. De Groep A Streptokok kan wel gevaarlijk zijn voor vrouwen in de kraamtijd en voor baby’s, sowieso zou ik nooit met krentenbaard bij iemand op kraamvisite gaan. Ook bij ouderen en mensen met een lage weerstand is het verstandig om op te passen met een besmetting.
Kortom: het is niet zomaar iets. Wij zijn inmiddels weer verlost van de krentenbaard, en hopen dat het nooit meer terugkomt. Wel zal ik de komende tijd elk wondje als een havik in de gaten houden…
Kijk voor meer informatie op de website van het RIVM of op Gezondheidsnet.nl.
Deze blog is mede mogelijk gemaakt door onze persoonlijke krentenbaardbesmetting.
- New York, New York - 12/11/2024
- The Big 40 - 03/11/2024
- Creëer een unieke sfeer met bijzondere wanddecoratie voor thuis - 18/10/2024
Geef een reactie