Tegenwoordig zijn er veel mensen die koffie die gezet wordt van verse koffiebonen verkiezen boven andere soorten. Koffiebonen zijn in alle soorten en maten te verkrijgen, voor vrijwel iedere smaak is een andere boon te vinden. De oorsprong van de koffieboon ligt in Ethiopië, hier groeit de plant van nature wat tot gevolg heeft dat er vele soorten voorkomen. Vanuit Ethiopië is de koffieboon vervolgens over de wereld verspreid waarna er nog veel meer verschillende smaken zijn ontstaan. Twee erg populaire koffiebonen zijn de Arabica en Robusta bonen, 99% van de bonen die wereldwijd geconsumeerd worden behoort tot een van deze beide soorten.
Hou houd je koffiebonen vers?
De lekkerste koffie krijg je natuurlijk door gebruik te maken van koffiebonen die zo vers mogelijk zijn, maar hoe doe je dit nou het beste? Ten eerste is een donkere plek in veel gevallen al een belangrijke stap. Je moet wel onthouden dat je de koffiebonen moet beschermen tegen vocht. Kies bijvoorbeeld voor een luchtdicht en goed af te sluiten blik. Ook is het verstandig om kleinere hoeveelheden aan te schaffen. Zo kan je deze gemakkelijk in de zak bewaren zonder dat dit ten koste van de smaak gaat. Het vers houden van de bonen is essentieel om de koffie de lekkerste smaak mee te geven.
Hoe de koffieplant tot koffie wordt verwerkt
Het proces van koffie verwerken begint natuurlijk bij de plant zelf. Aan de koffieplant groeien bessen, aan deze bessen groeien vervolgens zaden. Deze zaden zijn de koffiebonen, deze worden wanneer ze rijp zijn uit de bes gehaald om vervolgens tot koffie te worden verwerkt. Het is niet enkel de soort boon die de smaak van de koffie bepaalt. Ook de branding en de verdere verwerking zijn erg van belang. Voor een hoop soorten koffie worden verschillende bonensoorten gebruikt, met name de sterkte en het karakter van de koffie worden bepaald door de soort plant en de boon.
Smaken verschillen
Smaken verschillen, natuurlijk. Daarom is het voor iedereen weer anders welke koffie het lekkerste smaakt en welke koffiebonen je hiervoor moet gebruiken. Tijdens een bezoek aan de hortus botanicus leerde ik dat de duurde en schijnbaar de lekkerste koffiebonen worden uitgescheiden door een dier, die eet ze op en kan ze niet verteren. Daarna schijnen ze dus geweldig te smaken. Persoonlijk moet ik er niet aan denken, maar het heeft wel even geduurd voordat ik mijn favoriete smaak te pakken had. Blijven proberen dus!
En nog een laatste tip: niet meer dan vier kopjes per dag. Zo houd je het voor je lichaam ook een beetje leuk 😉
*disclaimer
De uitgelichte foto komt van Shutterstock
- Tot wanneer slapen kinderen bij je in bed? - 19/09/2024
- De garderobe van een 40-jarige - 17/08/2024
- Lisette Schrijft niet meer (althans geen blogs) - 29/07/2024
Geef een reactie