Al 14 jaar wonen wij in ons huis. Toen we hier kwamen wonen was ik zwanger van de oudste, studeerde ik nog en mijn man was bezig een bedrijf te bouwen. Het inrichten van ons nieuwe huis schoot er een beetje bij in. In de slaapkamer hoefden we alleen een bed neer te zetten: een linnenkast stond er al en de vloer was nog prima. Qua kastruimte hadden we de eerste jaren nog niet veel nodig. Ik had wat kleren, man had nauwelijks kleren, prima verdeling. Maar goed, je koopt meer kleding dan je wegdoet, en er kwam sportkleding, beddengoed en een stapel badlakens bij…
Ik heb me de laatste jaren flink geërgerd aan de beperkte kastruimte, gammele deuren en ouderwetse uitstraling van deze linnenkast. Tot ik een helder moment had en dacht: en nu ga ik een nieuwe kledingkast ontwerpen. Een kledingkast op maat, helemaal naar mijn wensen. Maar goed, dan begint het pas. Want wat wil je precies? Waar moet je op letten? Hoe moet je hem indelen? En: hoeveel kost dat geintje? Ik weet er inmiddels alles van.
Kledingkast op maat
Een kast op maat klinkt zo logisch, maar ga er maar aanstaan. Hoeveel ruimte heb je precies? Qua breedte zijn de meeste standaarddelen maximaal 1 meter. Heb je 3,5 meter beschikbaar, dan red je het dus niet met een driedeurskast. Het is goed om eerst goed te kijken wat je nu hebt én wat je maximaal kwijt kunt. En niet, zoals ik, lukraak een winkel binnenlopen en denken dat je wel een kast kunt bestellen, haha.
Ook qua diepte moet je kijken wat je kwijt kunt: om met name in het hanggedeelte genoeg ruimte te hebben voor jurkjes, overhemden en jasjes, moet je toch wel een diepte van 60 cm hebben. Soms kan er, om ruimte te besparen, een kast zonder achterwand worden geleverd. Scheelt net weer een paar centimeter. Bij ons essentieel, omdat wij aan de ene kant met een raam zitten waardoor we niet heel ver de kamer in kunnen.
Tot slot de hoogte: niet alleen erger ik me al 14 jaar aan onze kast, ik denk ook dat hij in 14 jaar nog nooit schoon is gemaakt aan de bovenkant. Oeps… de eis voor de hoogte was dus duidelijk: een kledingkast op maat die tegen het plafond aan wordt gebouwd. Natuurlijk kun je niet makkelijk bij het bovenste gedeelte komen als je klein bent, maar met een krukje 1x per jaar het winterdekbed pakken moet te doen zijn.
Kastdeuren
Voor de uitstraling van de kast zijn de deuren belangrijk. Maar ook praktisch: neem je schuifdeuren of gewone deuren? En wil je überhaupt wel deuren? Nou, ik wel, want mijn opvouwkunst is abominabel. Met schuifdeuren bespaar je ruimte, maar ze zijn duurder dan gewone klapdeuren. En ook hier weer niet te snel denken: ach, die deuren, wat boeit het? Je moet er de komende jaren tegenaan kijken en de deur bepaalt de hele uitstraling van de kast. Het is eigenlijk net als met keukenkastjes: wil je strak, chique, modern of landelijk? Wit of een kleur? Welke handgrepen? De keuzes zijn overweldigend, dus lees je eerst goed in.
Indeling van de kast
Vooral belangrijk: de indeling. Ook zoiets. ‘Ja, een beetje hang en een beetje leg, en misschien nog iets van lades?’. Met zo’n verhaal kom je er niet. Mijn tip is om én te lezen over wat praktisch is bij een kledingkast op maat, en bij vrienden en bekenden advies te vragen. Vriendin J. heeft een geweldige inloopkast, en ik ben daar uitgebreid aan het kijken geweest wat ik handig zou vinden. Een uitschuifbaar broekenrek? Meerdere ladenblokken? Lange hanggedeelten voor jurken? Of vooral planken om gevouwen kleding neer te leggen? Waar je ook aan kunt denken: een speciaal schoenenrek. Waarschijnlijk heb je toch meer schoenen dan je dagelijks draagt, net als ik, dan hoeven die niet meer allemaal in de gang voor de deur te liggen. Eigenlijk moet je een kast hebben waarbij het leuk wordt om hem netjes in te ruimen, hoe fijn zou dat zijn!
Als je eenmaal een beetje weet wat je wilt, is het handig om de maten op te nemen en op internet aan de slag te gaan met een configurator. Zo zie je ook hoe je kast er daadwerkelijk uit gaat zien en krijg je er meer gevoel bij. En je ziet dat er van alles mogelijk is, nog meer dan je ooit had bedacht.
Prijs van een kledingkast op maat
Tja, dan de prijs. Een kledingkast op maat laten maken met alles erop en eraan is niet goedkoop. Het ligt er natuurlijk aan hoe gek je het maakt, maar minimaal €1000,- ben je zo kwijt, zeker als je de kast ook wilt laten inmeten en monteren. Ben je zelf erg handig, dan kan het misschien goedkoper. Over het algemeen is het zo dat hang- en leggedeelten het voordeligst zijn, speciale zaken als ladeblokken en uitschuifbare broekenrekken stuwen de prijs meer op. Het is dus een afweging die je zelf maakt tussen de prijs en de luxe. Ik vind: een kast is wel iets wat je elke dag gebruikt, en waar je je ook elke dag aan kan ergeren als hij niet naar je zin is. Voor mij niet erg om wat duurder uit te zijn, een goede investering voor wat meer levensgeluk.
Onze nieuwe kast arriveert op 8 januari. Ik kan bijna niet wachten! Enige nieuwe probleem dat er nu bij is gekomen: de oude kast moet leeg… werk aan de winkel!
- Tot wanneer slapen kinderen bij je in bed? - 19/09/2024
- De garderobe van een 40-jarige - 17/08/2024
- Lisette Schrijft niet meer (althans geen blogs) - 29/07/2024
Nimit zegt
Wardrobe in the last picture looks stunning. Thanks for sharing these amazing ideas. Loved them!
Nimit onlangs geplaatst…Top 10 Best Concealed Carry Backpack | 2020