‘Lust ik niet’ en ‘Gedver’ zitten bij ons elke avond aan tafel. Nou ja, bijna elke avond. Op de avonden dat we pizza of patat eten valt het mee, maar elke andere avond geeft het avondeten gezeur. Inmiddels ben ik het spuugzat, en ik heb hulp nodig. In de vorm van kindvriendelijke recepten.
Een tijd geleden jubelde ik nog dat ik dé oplossing had gevonden voor het probleem rondom avondeten: een weekmenu. Ik liet de kinderen meedenken over de invulling van dit weekmenu, zette de standaard boodschappen vast in mijn online Jumbokar, en klaar was Klara. Dacht ik. Want nu, anderhalf jaar later, zijn we er klaar mee. Elke dinsdag bonen, elke woensdag rode kool, elke donderdag pasta met spinazie… blegh. Het komt onze neus uit. En dat terwijl dit juist de enige gezonde dingen waren die de kids nog een beetje weg te hakken vonden.
Daarbij komt dat ik zelf niet van koken houd. Tenminste, niet doordeweeks. In het weekend kan ik helemaal losgaan op een verse paëlla of een stoofschotel, maar op weekdagen heb ik daar de tijd en energie gewoon niet voor. Ik wil kindvriendelijke recepten, makkelijk, snel klaar, en met weinig ingrediënten. Want aan boodschappen doen heb ik ook nog eens een hekel.
Maaltijdbox
Je zou denken: je bent blogger, ritsel ergens een maaltijdbox en het probleem is opgelost. Ja, nee, daar word ik toch een beetje zenuwachtig van. Want wat zou je dan krijgen? Is het wel lekker? Lusten de kinderen het wel? Natuurlijk, ik weet dat er inmiddels legio aanbieders van maaltijdboxen zijn, dat er zelfs speciale familieboxen zijn en dat je alles kunt samenstellen hoe je wilt en elke week keuzes kunt opgeven, maar geloof me, dat vergeet ik toch en dan heb ik elke week de vieze dingen. Zo’n box gaat voor ons niet werken.
Mijn oproep
Mijn plan is nu om een soort map te maken met kindvriendelijke recepten. Dus: dingen die mijn kinderen lusten, die niet moeilijk zijn, en waar ik dan elke week een keuze in kan maken. Zodat ik die klapper er op zondagavond bij kan pakken en dan een paar weekmenu’s kan kiezen terwijl ik de boodschappen bestel.
Daarom mijn oproep: nu verzamel ik uit alle macht kindvriendelijke recepten die ook nog eens lekker zijn voor ons als ouders. Het laatste wat ik namelijk wil is voor elke persoon apart koken. Hooguit kan er een keuze komen uit twee soorten groenten, maar daar blijft het bij. Kun je me helpen? Ik krijg graag tips! Zoals bijvoorbeeld deze tortillataart met kip van tipsvoorpapa’s. Zo moet er nog veel meer te vinden zijn.
Omdat we de laatste jaren veel pasta en aardappels met kip en gehakt hebben gegeten, ben ik dat wel een beetje zat. Zelf vond ik een lekker recept voor biefstukreepjes met rijst op internet, die heb ik een beetje aangepast zodat de kinderen het hopelijk ook eten. Zo heb ik de rode peper eruit gelaten, en ook de paksoi, want dat is te groen. Daarvoor in de plaats deed ik dan sugar snaps, die kunnen de kinderen er tenminste makkelijk uit vissen.
En: ik heb er tomaten door gedaan. Want hey, als er iets is dat ik moet promoten als tuindersvrouw is het wel de Nederlandse tomaat.
Biefstukreepjes à la Lisette
Voor 5 personen
Bereidingstijd: 20 minuten, maar tussendoor kun je prima netflixen of appen met je bestie.
Nodig:
- Een pak pandanrijst
- 350 gram Biefstukreepjes
- Een theelepel sesamzaad (was ik vergeten)
- 125 gram Sugar Snaps
- 3 Tomaten in blokjes (uit Nederland. Let daarop. Anders kom ik je slaan)
- 1 Zoete puntpaprika
- 100 gram Champignons
- 50 gram taugé
- 1 teentje Knoflook
- 40 ml Sojasaus
- 2 eetlepels ketjap (Ik heb altijd die van het merk ABC, heerlijk!)
- 2 cm verse gember
Bereidingswijze:
- Voor de biefstukreepjes maak je een marinade met de knoflook, gember, sojasaus en ketjap. Hier laat je de biefstukreepjes een tijdje in liggen.
- Kook de pandanrijst volgens de verpakking
- Snijd de champignons, puntpaprika en sugar snaps en bak deze even kort aan. Bak dan de biefstukreepjes mee.
- Als de biefstukreepjes gaar zijn voeg je de tomatenblokjes toe. Tomaten zijn vaak heel waterig. Dit is fijn omdat je hierdoor een soort saus krijgt, maar laat ze wel eerst even uitlekken in een vergiet anders wordt het meer soep
- Serveer de rijst en de biefstuk-groentenprut apart, en strooi er wat sesamzaad overheen (wat ik dus vergat te kopen).
Uiteraard waren mijn kinderen in eerste instantie not amused, want die rijst ging nog wel, maar dat vlees leek toch verdacht besmet met vitamines. Het mooie was dat ze de sugar snaps eruit gingen vissen, en de rest eigenlijk niet zo zagen als groenten. Want: niet groen. Uiteindelijk ging een groot deel van de maaltijd er dus prima in. Een win/win situatie.
Heb je lekkere recepten?
Nu dus mijn oproep: als je lekkere en makkelijke kindvriendelijke recepten voor me hebt, laat ze dan achter in de reacties. Dan kan ik mijn repertoire uitbreiden en eten we niet elke keer hetzelfde. Ik ben je eeuwig dankbaar!
- New York, New York - 12/11/2024
- The Big 40 - 03/11/2024
- Creëer een unieke sfeer met bijzondere wanddecoratie voor thuis - 18/10/2024
Patricia zegt
Hey, mag er wel groen in zitten? Mijn kinderen vinden macaroni met broccoli en kaassaus lekker.
Macaroni koken.
Broccoli in kleine roosjes snijden en koken.
Spekjes bakken
Kaassaus maken ( gewoon uit een zakje)
Alles bij elkaar gooien als het gaar/klaar is..
Dan kan er op je bord nog geraspte kaas over. Smullen maar.
Mist helaas tomaat… datdanweerwel..
Groet,
Patricia
Stella zegt
Nou, als ze dit lusten! Je kent dus het systeem met gemengde groente en kan dat uitbreiden. Bekijk bij AH al die maaltijddozen en noteer de combinaties. En dan overleggen wat er zo kan en wat er anders moet.
Sugersnaps zijn suikerboontjes, dus het is niet vreemd dat die eruit gevist worden. O, dan maak je er af en toe zoetzure saus bij. Ik zag in het voorbijgaan een filmpje van een Chinese kokkin. Voor de saus begon ze met een pan met water en een appel en een sinasappel. Die werden van bovenaf grotendeels ingesneden. Drie sneden, kwartslag draaien en opnieuw 3x snijden. Dat werd aan de kook gebracht, poosje laten trekken, fruit eruit halen. Was volgens mij voor het zoet. Wie gewend is overal veel suiker op te doen, vindt het natuurlijk zuur.
Monique de Graaf zegt
Niet echt voor de zomer maar bruine bonen schotel met appelmoes. Gehakt met peper, zout en een ui rullen. In een oven schotel doen, pot uitgelekte bruine bonen erop, pot appelmoes erop, aardappelpuree voor ovenschotels erop evt kaas en in de oven.
Rianne Dallinga zegt
Rode bietjessalade met tonijn.
Benodigheden:
500 gr. Voorgekookte rode bietjes
1 blikje tonijn
1 appel
1 potje/blikje maïs klein.
1 sjalotje of rode ui
Augurken naar smaak.
Mayonaise
Snijd alles in kleine stukjes en meng het door elkaar met mayonaise naar smaak en evt een theelepel mosterd voor evt. Wat pit.
Lekker met gebakken aardappeltjes ( kant en klaar uit het koelvak van de super)
Lekker met visstick of kippeschnitzel
Hier wordt er heerlijk van gesmuld
Eet smakelijk.
Claudette zegt
Noodles/tagliatelle met kip en paprika in zoetzure saus.
Kip wokken, paprika in blokjes erbij, saus van tomatenpuree, beetje (fruit)azijn, ananassap van blik ananas, ananasstukjes er ook bij, evt zout/peper naar smaak. Noodles/tagliatelle koken en door elkaar husselen.
En kijk eens op http://www.smulpaapje.nl heel veel kids proof eten!