Pasgeleden was het weer eens in het nieuws: koud douchen is gezond. Dat is geen heel groot nieuws. Ik kan me herinneren dat dit al bekend was toen ik op de basisschool zat en dat is meer dan 20 jaar geleden.
Toen deed ik het niet, en nu doe ik het nog steeds niet. Ik heb een hekel aan koud douchen, ik heb zelfs al een hekel aan onder de douche vandaan stappen om me af te drogen. Ik sta daar toch om lekker op te warmen en bij te komen?? Voor mij is koud afdouchen net als sporten: je doet het omdat het moet, maar niet omdat je het zo graag wil.
Minder ziekteverzuim
In dit geval was het nieuwsbericht: mensen die koud afdouchen melden zich minder ziek op het werk. Er is in die groep 29% minder ziekteverzuim. Is koud afdouchen zo gezond voor je? Of zijn dit mensen die toch al heel gezond leven, bezig zijn met voeding en hun lichaam, en gewoon discipline hebben? Dan zou het ook logisch zijn dat ze minder ziek zijn.
Ik meld mezelf overigens zelden ziek, als moeder kun je nou eenmaal niet ziek zijn. En ik ben niet zo’n sportief type die bezig is met voeding en met haar lichaam. Ja, wel met voeding, maar niet met gezonde voeding. Toch moet er heel wat gebeuren wil ik ’s ochtends mijn echospreekuur afbellen. Of mijn kinderen naar school brengen en mijn bed ik duiken. Ik meld me dus nooit ziek en ben het ook bijna nooit. Maar stel nou dat koud afdouchen echt zo goed voor je is, dan moet ik het misschien eens overwegen.
Ik ben op zoek gegaan naar dat onderzoek om te kijken of er sprake is van confounders. Overige zaken die de conclusie beïnvloeden. Jaja, ik heb nog wel wat opgestoken op school. En of het resultaat dus ligt aan het koud douchen of aan iets anders.
Hoger energielevel
Op deze pagina wordt het onderzoek uitgebreid besproken. En wat blijkt: er is goed over nagedacht. Omdat er geen eerdere onderzoeken te vinden waren heeft Dokter Buijze van het AMC zelf een onderzoek opgezet. Met voldoende power (= voldoende deelnemers om een eerlijke conclusie te trekken) en goedkeuring van de medisch-ethische commissie. De conclusie is duidelijk: koud afdouchen is goed, de mensen die dit doen melden zich minder ziek, en rapporteren een hoger energielevel. Hoe lang je koud afdoucht maakt niet uit. En: meer dan 90% van de proefpersonen geeft aan koud te blijven douchen als het onderzoek is afgelopen.
Er wordt wel aanbevolen meer onderzoek te doen. Maar ja, dat lijkt een standaard zinnetje te zijn onder alle onderzoeken. Je bent nooit uitgestudeerd tenslotte! Gelukkig kwam het kritische NRC weer met een tegenartikel. Weten jullie nog pas met green happiness? Eerst een interview met de dames publiceren, daarna afkraken. Anyway, op dit onderzoek hadden ze een hoop aan te merken.
Zo kon je je zelf aanmelden voor de challenge, op de website waar je kon inschrijven stond al dat koud afdouchen gezond is, en de testgroep was 85% sportiever dan de gemiddelde Nederlander. Tja, dat beïnvloedt de resultaten wel degelijk! Verder meldden de koude douchers zich een halve dag minder ziek, maar voelden ze zich even lang ziek als de anderen. Gingen ze eerder terug naar hun werk vanwege het onderzoek? En hebben ze hiermee de testresultaten beïnvloed?
Placebo-effect
Het is lastig onderzoeken natuurlijk. Je kunt hier geen blind onderzoek doen, mensen hebben tenslotte best door of ze koud douchen of niet. Maar zoals de onderzoeker zegt: een placebo-effect is ook een effect, of het nou psychisch is of niet, deze mensen voelen zich beter én melden zich minder ziek! Top voor de economie, en koud douchen is ook nog eens goed voor het milieu.
Zo zie je dat aan wetenschappelijk onderzoek vaak haken en ogen kleven, ook als het allemaal goedgekeurd en dichtgetimmerd is. Ik geloof dat ik het koud afdouchen nog wel even laat zitten tot het weer zomer wordt. Dan lijkt het me een stuk minder vervelend. En ach, om het milieu te sparen ga ik wel een keer extra fietsen naar school…
Inmiddels, in 2023, heb ik een transformatie doorlopen. Ik douche niet alleen koud, ik ben zelfs in een ijsbad geweest! Mijn ervaringen met het ijsbad lees je in dit artikel
- De garderobe van een 40-jarige - 17/08/2024
- Lisette Schrijft niet meer (althans geen blogs) - 29/07/2024
- Een rare, roerige week! - 15/07/2024
Geef een reactie