Oh, die fotoboeken, die fotoboeken. Wie heeft ze niet op de to-do list staan? Ik ken vrijwel niemand die helemaal bij is met ‘foto’s plakken’ zoals we dat nog steeds noemen. Al is dat natuurlijk nu al lang niet meer zo, fotoboeken kun je nu digitaal maken. En dat is niet eens heel erg moeilijk, je moet er alleen even voor gaan zitten. Nét datgene waar je dus geen tijd (prioriteit) voor hebt. Met dit stappenplan hoop ik iedereen (maar vooral mezelf) te inspireren om er nu toch echt eens aan te beginnen.
Selecteer en sorteer de foto’s
Kies eerst uit waar je een fotoboek van wil maken. Dit kan dus een gebeurtenis zijn, maar ook een jaar of bijvoorbeeld een vakantie. Ik hoorde eens iemand die maakte van alle vakantiefoto’s gewoon vier dezelfde albums, voor elk kind eentje. Da’s helemaal zo gek nog niet! Weet je eenmaal waar het fotoboek over moet gaan, dan kan je beginnen met het uitzoeken van de foto’s. Tegenwoordig maken we veel gebruik van digitale camera’s en maken we honderden foto’s om uit te kiezen. Dit kan dus echt een hele opgave zijn.
Heb je eenmaal alle foto’s bij elkaar gezocht, dan is het zaak om ze te sorteren. In veel gevallen maken mensen hun fotoboeken op chronologische volgorde. Zo beleef je een reis, een gebeurtenis of een jaar echt weer opnieuw. Je hoeft echter niet altijd deze chronologische volgorde aan te houden. Misschien is het fotoboek zomaar een greep van jouw favoriete foto’s. Kijk dan welke foto’s goed bij elkaar passen. Je kan een fotoboek helemaal zo indelen als jij dat wil.
Kies het type fotoboek
Daarna is het belangrijk om het type fotoboek te kiezen. Je staat voor de keuze of je het fotoboek zelf wil plakken of dat je deze online wil maken. Ga je voor de eerste optie, dan koop je een leeg fotoalbum, fotolijm en fotostickers. Je laat de foto’s afdrukken en gaat er zelf mee aan de slag. Heel ouderwets, maar je kunt er wel al je creativiteit in kwijt.
Je kunt er ook voor kiezen om het fotoboek online te maken. Je hoeft in dat geval de foto’s niet eerst af te laten drukken. Importeer alle foto’s in het programma waarmee je het boek wil maken. Vaak heeft een website of programma verschillende templates die je kan gebruiken. Het handige van een online fotoboek is dat je de foto’s ook gemakkelijk kan bijsnijden. Heel vaak heb je ook een functie waarbij de foto’s vanzelf al op een logische manier in het album terecht kunnen komen.
Kies ook of je een staand of liggend album wil hebben. Vooral bij online fotoalbums heb je een ruime keuze uit groottes van de boeken.
Plaats de foto’s in het album
Daarna is het tijd om de foto’s in het album te plaatsen. Gelukkig staan ze al op volgorde en weet je dus precies wanneer welke foto in het album komt te staan. Maak je gebruik van een fysiek album, dan is het belangrijk om van tevoren te berekenen hoeveel foto’s je nodig hebt. Het album heeft immers een bepaald aantal bladzijden. Het zou zonde zijn als de laatste paar bladzijden leeg blijven. Bereken dus van tevoren hoeveel foto’s je nodig hebt en druk eventueel een paar extra foto’s af. Zo weet je zeker dat je genoeg hebt.
Kies je voor een online fotoboek, dan kan je vaak het aantal bladzijden kiezen. Selecteer dan eerst de foto’s die je wil gebruiken en tel hoeveel het er zijn. Op basis daarvan kies je het fotoboek dat het beste past bij dit aantal.
Decoreer de binnenkant van het fotoboek
Staan alle foto’s in het boek, dan kan je ervoor kiezen om het fotoboek te decoreren. Dit hoeft natuurlijk niet, maar het zorgt vaak wel een leuke uitstraling. Maak je zelf een fotoboek, dan kan je aan de slag met tekeningen, teksten en stickers. Beschrijf bijvoorbeeld wat er op een foto te zien is, waar de gebeurtenis plaatsvond of wie er allemaal opstaan. Het lijkt nu allemaal heel logisch, maar over een paar jaar is het misschien moeilijker om je de details te herinneren.
In een online fotoboek maak je gebruik van de decoraties van het programma. Je plaatst eenvoudig teksten, kleinere afbeeldingen en stickers in het boek. Een voordeel van het online fotoboek is dat je de decoraties kan verplaatsen of weghalen wanneer je ze toch niet zo leuk vindt. In een fysiek fotoalbum is dit vaak moeilijker.
Maak ook de buitenkant van het fotoboek mooi
Is de binnenkant van het boek helemaal klaar, dan is het tijd om ook de buitenkant van het boek te ontwerpen. Maak je gebruik van een fysiek fotoboek, dan is dit vaak al gedaan. In sommige gevallen kan je een foto aan de voorkant plaatsen. Veel fotoalbums hebben echter al hun eigen omslag waar je niets meer aan hoeft te doen.
Bij een online fotoboek kan je jouw creatieve kant laten zien bij de omslag. Kies voor een leuke foto en een bijpassende tekst om aan de voorkant te laten zien. Zo weet je in een oogopslag waar het album over gaat. Je kan het zo creatief of zo simpel maken als je zelf wil. Vaak bestaan er ook verschillende templates waar je wat inspiratie uit kan halen. Of zoek op internet eens naar ideeën. Er is genoeg te bedenken om jouw fotoboek helemaal te personaliseren.
Dit is het klusje waar veel mensen het langst tegenaan hikken, maar hoe fijn is het als het dan achter de rug is. De voldoening als de albums netjes in de kast staan… toch maar eens aan beginnen!
- Tot wanneer slapen kinderen bij je in bed? - 19/09/2024
- De garderobe van een 40-jarige - 17/08/2024
- Lisette Schrijft niet meer (althans geen blogs) - 29/07/2024
Geef een reactie