Als je je de afgelopen tijd hebt afgevraagd waarom ik zo chagrijnig ben, waarom ik uit mijn mond stink en waarom ik het zo koud heb: wel, ik doe aan intermittent fasting. Als je je afvraagt waarom ik zo slank ben: hetzelfde antwoord.
Intermittent fasting is de nieuwe hype op dieetgebied. Eigenlijk is het geen dieet, maar een ‘way of life’. En dat is natuurlijk nodig, want we weten allemaal dat een dieet op korte termijn wel werkt, maar dat het beter is om iets te doen wat je kunt volhouden. Intermittent fasting zou je, indien gewenst, je hele leven kunnen doen.
Overigens gelijk een disclaimer: ik ben geen diëtist, geen voedingsdeskundige, geen arts. Ik kan alleen maar opschrijven wat ik zelf bij elkaar heb gegoogeld en wat mijn ervaringen zijn. Dat ga ik nu dan ook doen.
Wat is intermittent fasting?
Het idee achter intermittent fasting is dat je bepaalden periodes gewoon niet eet. Vasten dus. Je mag dan alleen water, thee of koffie zonder suiker of melk. Het blijkt namelijk dat mensen die bepaalde periodes vasten, minder calorieën tot zich nemen (best een open deur) en dat dit dus helpt bij het afvallen. De aloude theorie, dat je 3 maaltijden en 3 tussendoortjes per dag zou moeten eten om je suikerspiegel op pijl te houden, is hiermee van de baan.
Verschillende methodes
Nu zijn er verschillende manieren om intermittent fasting toe te passen. Googlen levert een hele hoop op. Op Happyhealthy.nl lees ik over verschillende methodes, waarvan er twee veel gebruikt worden. Je hebt de 5:2 variant, waarbij je 5 dagen normaal eet en 2 dagen heel weinig, maximaal 300 kcal. Je spijsvertering zou dan iedere keer een reset krijgen. Ook heb je de 16:8 variant. Daarbij eet je 16 uur niets, en 8 uur wel. Dit doe je elke dag. Dus bijvoorbeeld tussen 12.00 en 20.00 uur eten, en verder niet, alleen koffie, thee of water drinken. Deze bestaat ook in een iets makkelijkere editie: de 12:12 variant, kort gezegd wat Sonja Bakker ook aanraadt: ’s avonds niets meer eten.
Mijn methode
Mijn methode is hiervan afgeleid: ik doe eigenlijk intermittent intermittent fasting. Ofwel: de 16:8 variant, maar niet altijd. Op sommige dagen eet ik niks vanaf 20.00 uur tot de volgende dag 12.00 uur. Dit kostte de eerste keer heel veel moeite, maar went steeds meer. Om 12.00 uur start ik dan met een gezonde lunch, en vaak merk ik dat ik de rest van de middag nauwelijks trek heb. Dan een goede avondmaaltijd en de volgende dag weer hetzelfde.
Op werkdagen durf ik dit niet aan. Dan ben ik toch bang dat ik me flauw ga voelen zonder eten, en daar is mijn werk te verantwoordelijk voor. Ik ontbijt dan met yoghurt met fruit, en neem ook gewoon een tussendoortje. Wel probeer ik dan gezond te eten. Dat lukt natuurlijk niet altijd, en in het weekend neem ik gewoon bier en chips.
Welke voordelen van intermittent fasting merk ik?
Ik pas intermittent fasting nu sinds een paar weken toe. Er moest iets gebeuren, want ik voelde me opgeblazen en mijn broeken gingen gewoon niet meer lekker dicht. Wel, dat probleem is zeker opgelost. Ik ben eigenlijk twee kilo afgevallen zonder veel problemen, vooral door delen van de dag niet meer te eten. Dat het zou makkelijk zou zijn!
Het is goed vol te houden
Het niet eten valt me erg mee. De eerste dag vond ik het moeilijk, vooral in de loop van de ochtend. Zwarte koffie in plaats van cappuccino, geen lekker koekje erbij… ook kreeg ik het erg koud, zeker omdat ik op mijn thuisdagen veel voor de blog doe en dus stilzit. Maar toch was het te doen. In de loop van de tijd merk ik dat het steeds makkelijker gaat. Sterker nog: ik heb ’s ochtends nauwelijks nog trek als ik uit bed kom! Op werkdagen moet ik dan eten van mezelf, maar het gaat niet van harte.
Ik eet de rest van de tijd gezonder
Verder merk ik dat het makkelijker lijkt om op de overige momenten gezond te eten. Immers, als ik dan mag eten, vind ik het zonde om iets vets of vies naar binnen te proppen. Ik denk dus bewuster na over wat ik wél eet, en dat kon echt geen kwaad. Zeker als ik een ochtend niets eet kan ik me verheugen op mijn lunch, ik maak dan ook een uitgebreide salade of een lekkere wrap, en daar kan ik direct weer een groot deel van de middag mee vooruit. Zoveel beter dan een boterham met hagelslag!
Ik geniet meer van eten
Een goeie reminder uit een andere dieethoek, die van Mieke Kosters (bekend van het geheim van slanke mensen en Skinnyminds) is om alleen nog maar dingen te eten die je het cijfer 8, 9 of 10 geeft. Dus geen vieze maar zogenaamd gezonde bananencake, maar dingen die je écht lekker vindt. Zeker in combinatie met intermittent fasting vind ik dat ideaal: of ik eet niet, of ik eet iets heel lekkers. Dit maakt dat ik echt geniet van het eten en het bewuster doe. Beter kan niet, toch?
Ik val af
Dat was natuurlijk het idee: afvallen. Ik ben nu al twee kilo afgevallen in drie weken, wat ik echt wel mooi vind. Zeker als ik bedenk dat hier een vakantie naar Europa-Park en andere dagjes uit tussen zaten. Etentjes, verjaardagen: overal gewoon geweest, gegeten en gedronken, en toch afgevallen. Ik merk dat het vooral mijn buik is die minder opgezet is. Een sixpack heb ik nog niet, maar daarvoor zou ik ook wat serieuzer moeten sporten. Aan de andere kant: dit is zo goed vol te houden, dus ik ben prima tevreden.
Andere voordelen van intermittent fasting
Er moet nog meer onderzoek gedaan worden naar intermittent fasting, maar tot nu toe is gebleken dat de insulinegevoeligheid toeneemt, de cholesterolverhouding beter wordt en dat er mogelijk minder oxidatieve stress in de cellen optreedt. De eerste resultaten zijn dus veelbelovend, al zal ieder voor zich uit moeten vinden of dit echt werkt.
Kortom: voor mij heeft intermittent fasting een hoop voordelen, zeker als ik het af en toe kan doen: op dagen dat het mij uitkomt.
Ik ben benieuwd, zijn er volgers van mij die ervaring hebben met intermittent fasting?
De uitgelichte foto komt van shutterstock/ Oksandra Naumenko
- Tot wanneer slapen kinderen bij je in bed? - 19/09/2024
- De garderobe van een 40-jarige - 17/08/2024
- Lisette Schrijft niet meer (althans geen blogs) - 29/07/2024
Stella zegt
Je geeft zo wel een beroerd voorbeeld aan je kinderen.
Ik heb verbetering van grote eetproblemen bereikt nadat ik Een leven lang fit/Fit for Life van Harvey en Marilyn Diamond las. Oud verhaal: als je geen polderwerker bent, dan begin je de dag met alleen fruit. Zoveel en zo vaak als je wil, maar over het algemeen kom je vanzelf op een matig morgenpatroon – beperkt aantal en niet van alles door elkaar. en zeker niet met citrus beginnen Dan heb je geen lege maag en krijgt wel calorieën en enigszins vitamines & mineralen en vezels binnen. Ik denk niet dat ze smoothies gepropageerd zouden hebben en zeker geen gekochte smoothies. Ze zijn belachelijk.
Dat is dus wat ik tegen jouw systeem heb: je hebt erg lang niets in je systeem als je pas om 12 uur begint te eten, waardoor je spijsvertering “op slot gaat” en je bovenkamer te weinig glucose krijgt, terwijl die koffie je adrenaline opjaagt. .De toegenomen kou betekent waarschijnlijk dat je bezig bent je hormonenbalans te verpesten, te beginnen bij de bijnierschors (adrenaline, cortisol), een van de organen van de HPA-as. Die kou zit in de hypofyse (lichaamsthermostaat) en je schildklier zal het ook gaan merken. Dat zijn dus de HPA-onderdelen.
Gewoon niet overdrijven. Als je alle tussendoortjes doorstreept, heb je ook al een stuk minder calorieën en heeft je spijsvertering tijd om de voorgaande maaltijd helemaal te verwerken. De vuistregel is: wat binnenkomt krijgt voorrang, omdat het niet totaal onverwerkt in je maag kan blijven. Het moet verder het systeem in.
Paar keer fruit ’s morgens kan je helpen gedisciplineerd de dag door te komen.
Pas een paar jaar geleden hoorde ik zuivel en gluten te moeten mijden, er is dus wel e.e.a. fout gegaan met onherstelbare schade en het alternatief havermout verdraag ik ook niet (nee, ook niet de glutenvrije havermout – alle granen bevatten gluten als hulpmiddel tegen weer en wind, maar de agressiviteit verschilt). Soja is trouwens helemaal niet bedoeld voor dagelijkse porties, het zit vol anti-nutriënten. .
Verder moet je àls je zuivel neemt, de volvette nemen. Voor zover de zuivelfabriek de boel nog niet kapotgemaakt heeft, zit de lactase die helpt de lactose te verteren, in het vet opgeslagen. Melkvet is vast vet dus onverzadigd vet. We hebben àlle vetten nodig. In je bovenkamer zit ook onverzadigd vet. We zijn decennialang bedot door de voedingsindustrie, zonder dat we iets door hadden.
Karin zegt
Of ik nu google op intermittend fasting of op slimme kinderen, Google laat me opvallend vaak bij jou uit komen. Typisch en wat zegt dat over mij?
Hoe dan ook, ik ben hier nu ook mee bezig en bevalt me na drie weken nog altijd prima. Geen weegschaal hier, want het is juist om gezondheidsredenen dat ik (op advies) anders aan het eten ben. Intermittend fasting en minder koolhydraten dus. Ben benieuwd wat het gaat brengen.
Ben jij er nog steeds (af en toe) mee bezig?
Karin onlangs geplaatst…Darth Vader applicatie op een T-shirt
Lisette zegt
Haha dat is grappig zeg! We hebben gewoon veel overeenkomsten in onze levens ;).
Ik doe het niet zoveel meer, omdat ik merkte dat ik toch wel wat duizelig werd en hoofdpijn kreeg. Mogelijk at ik in de eeturen toch niet genoeg gevarieerd en voedzaam. Dus ik doe nu ‘het geheim van slanke mensen’ van Mieke Kosters, wat wel heel veel overeenkomsten heeft. Ook echt een leefstijlverandering. Wel fijn dat het jou zo goed bevalt!