Mijn achtertuin, het is me een doorn in het oog. Niet omdat hij nou zo vreselijk lelijk is (nou oké, wel een beetje) maar vooral omdat er zoveel mogelijkheden zijn en ik niet goed weet waar ik moet beginnen. Ik wil er van alles mee en ik wil dat nu! Dagen zit ik op Pinterest, terwijl ik eigenlijk zou moeten werken. Mijn bord ’tuin ideeën’ wordt voller en voller. Dan weer wil ik een oud-Engelse tuin met grind, heesters en veel veldbloemen, dan weer een strakke tuin met buxussen en hortensia’s. Eén eis blijft: veel groen, weinig tegels.
Lekker buiten zitten
Ik besloot vorig jaar bewust nog niets aan mijn tuin te doen. Om even te kunnen sparen, maar ook om maar eens een zomer te kijken wat de beste plekken zijn om te zitten. Ik heb een achtertuin op het noordwesten, dus ik verwachtte veel schaduw. Nu was het behoorlijk zonnig deze zomer, en was het op sommige momenten echt wel pittig heet in de achtertuin! Te heet om er gewoon te zitten. Er moet dus sowieso een goed zonnescherm komen, hoewel een veranda me ook wel heel gaaf lijkt. Dan kun je ook buiten blijven zitten als het ineens wel begint te regenen.
Ik heb al flink zitten googelen op ‘overkapping tuin‘. Zo’n overkapping is wel een flinke investering, zeker nu de grondstoffen best duur zijn. Nu hoeft een overkapping niet per se van hout (al vind ik dat wel mooi), het kan ook van glas. Dan krijg je een soort serre of tuinkamer. Die wordt natuurlijk lekker verwarmd door de zon, en met zonwering kun je dan weer koelen. Door een tuinkamer of overkapping wordt je tuin natuurlijk wel wat kleiner, al kun je het ook zien als een mooie overgang tussen binnen en buiten.
Tegels
Ik heb dus stoeptegels in de achtertuin liggen. Op zich zijn die makkelijk op te tillen en te verplaatsen, maar het is natuurlijk niet echt dat je zegt charmant in je achtertuin. Van die mooie, grote, grijze tegels lijken mij ideaal, scheelt ook een hoop onkruid verwijderen, want er zijn minder voegjes. Aan de andere kant moet het ook weer niet zo’n vreselijke kale tegeltuin worden. Grijze tegels in combinatie met klinkers maken de uitstraling wat landelijker en gezelliger. Ik wil wel een groot terras houden bij de achterdeur zodat ik in de zomer lekker buiten kan zitten, maar verder wil ik niet teveel tegels in de tuin. Zowel met hitte als met regenbuien is het beter om groen te hebben!
Groen
Ja! Er moet groen in de tuin! Ook al ben je dan de hele zomer bezig met water geven, ik kan echt genieten van een groene tuin. En met een regenton om regenwater op te sparen ben je al iets duurzamer bezig. Deze zomer was het echt wel lastig om de tuin groen te houden, met de hitte en de felle zon. Ik probeer planten uit te zoeken die daartegen bestand zijn, zeker als ik al weet dat ze in de zon komen te staan. Verder maai ik het gras niet te kort en te vaak, anders wordt het bruin. In mijn nieuwe tuin wil ik zeker weer gras, want ik vind grasmaaien echt een heel leuk en bevredigend werkje.
Tuinset en parasol
Op dit moment heb ik een bankje staan en een leuk setje met twee stoeltjes en een bistrotafel. Ik heb lang getwijfeld om de tuinset alsnog uit mijn oude tuin te halen, maar er wordt hier bar weinig buiten gegeten. Ik denk dus dat ik voor mooie ligstoelen ga, zodat ik lekker kan chillen met een boekje in de achtertuin en een beetje dat vakantiegevoel krijg. Met een zomer zoals deze, hoef je tenslotte niet op vakantie! Mocht die veranda of overkapping er niet komen, dan moet ik wel investeren in een goede parasol.
Plannen te over, maar gelukkig wordt het nu eerst weer even winter. De tuin aanpakken is een leuke klus en ik ben van plan om veel zelf te doen, maar hoe dan ook kost het geld. Mocht ik genoeg gespaard hebben dan weet ik zeker dat ik hier een weelderige, groene of misschien wel mediterrane tuin tevoorschijn kan toveren waar ik flink van kan genieten!
- De garderobe van een 40-jarige - 17/08/2024
- Lisette Schrijft niet meer (althans geen blogs) - 29/07/2024
- Een rare, roerige week! - 15/07/2024
Stella zegt
Die grote tegels zijn wel handig. Op hun zijkant kan je er bloembedranden van maken.
Vuistregel: wat vaste planten als body, met voorjaarsbloeiende bloembollen ertussen en dan kan je naar hartelust variëren met zomerbloeiers.
Aan de gevel een groot knikarmscherm (heet dat zo?) en ietsje verder een pergola. Als het erg warm wordt, doe je een lap schermstof van de pergola naar dat scherm. Ik was verrast hoeveel donkerder het in huis wordt met een transparant verandadak. Je kan later altijd nog kijken of je liever een duur bouwwerk hebt en dat betalen kan.
Lijstje maken wat ieder van de tuin verwacht.
Lijstje maken van gewenste planten en combinaties.
Lijstje maken van wat je van je zelf verwacht dat je gaat doet aan tuinonderhoud.
Aan de gevel een groot knikarmscherm (heet dat zo?) en ietsje verder een pergola. Als het erg warm wordt, doe je een lap schermstof van de pergola naar dat scherm. Ik was verrast hoeveel donkerder het in huis wordt met een transparant verandadak.
Het was een raar zomerhalfjaar.
Eigenlijk is mijn balkontuin mislukt, want behalve vaste aardbeien, vaste kruiden en nukkige tomaten is vrijwel alle zaaigoed voor eetbare planten en wat eenjarigen mislukt. Maar het bloeit wel heel goed, want de zomeraster blijkt een zomerherfstaster te zijn, die zichzelf goed in stand weet te houden. Met zaaigoed naar buiten moet je eerst wachten tot de ijsheiligen voorbij zijn, maar toen werd het warm, veel te warm voor kiemplantjes en toen de zon minder werd begon de regen, veel te hard voor nauwelijks groter gegroeide kiemplantjes en tegen dat ze naar buiten konden was de helft weg en ikzelf niet in conditie. In feite hebben het balkon en ik nog steeds moeite met de veenpotgrond. Tot eind vorige eeuw groeiden de vertakkende zonnebloemen tot aan de bovenkant van het raam, witte mini-anjers waren het hele jaar door actief, ook goudsbloemen en gevallen tomaatjes zaaiden zich het hele jaar door uit, de eerste zonnebloemscheutenverschenen al in maart, dat soort dingen.
De aardbeien heb ik vorige eeuw gekocht. Was een aanbieding van Bakker Hillegom. Bij tien stokjes kreeg je een bescheiden driedelige stapelbak. Alles doet het nog!
De kerstroos bleek een moerasplant te zijn. Sinds ik dat weet, bloeit hij elk jaar in een grote bak in een schaduwhoek. Na de bloei het vies wordende blad verwijderen, dan komt er mooi nieuw blad op. De winterjasmijn heeft een paar jaar moeilijk gedaan, maar is nu goed geworteld met in de winter kale hoekige stengels met forsythia-achtige bloemkelken en ’s zomers klein groen blad. Het aanbevolen afleggen werkte niet, gewoon stekken de grond in stoppen en hopen dat ze het redden. De eerste jaren wilden ze geen zomerzon en veel winterzon. Best lastig om dat op je balkon te regelen. Het is een open balkon, niets erboven, dus altijd zon en daglicht en regen. Ik word trouwens depressief van inpandige balkons die meteen de kamers erachter donker maken.