NEE.
Ik heb het over de was. De eeuwig terugkerende was. Voordat je eerste kind geboren wordt heb je geen flauw idee. De was? In het weekend, één of twee wasjes… en dan meestal halve, en soms sla je gewoon een weekendje over. Als je genoeg kleding hebt.
Nou, wacht maar tot je een kind hebt! De eerste dagen heb je het nog niet zoveel door, de meeste kraamverzorgsters kunnen snel en geruisloos wassen en vouwen. Maar als ze de deur uit is begint de ellende, geloof me. Rompertjes met spuug en spuitpoep kun je geen week laten liggen. Er zijn inmiddels waarschijnlijk producten als vanish en Ariel vlekverwijderaar je huis binnengedrongen. Waarin je de rompertjes en hydrofielluiers moet laten weken, alvorens ze te wassen.
En jij dacht nog dat het leuk was om gekleurde rompertjes te kopen met tierelantijntjes? Nee, gewoon wit is veel handiger. En dan hoppa op 60 graden met de handdoeken en het beddengoed. Je leert een hoop als je moeder wordt. Vooral over efficiëntie. Al wordt dat tegenwoordig ‘lifehacks’ genoemd
Ook ná de baby- en peutertijd
Ergens denk je, tja, logisch dat je in de baby- en peutertijd veel wast. Kinderen spugen, hun luier stroomt over, ze knoeien, ze dweilen over de grond, ze grijpen alles wat ze zien en smeren dat op alles waar ze bij kunnen. Nee, als ze groter zijn gaat dat vast wel beter. Dan kunnen ze misschien ook twee dagen dezelfde kleren aan.
Dat kan. Theoretisch gezien. Mijn oudste heeft weleens een broek twee dagen aan. Die zit in groep 7 en speelt dus niet meer elke dag in de zandbak. Hoewel we nu een ‘groen’ (bruin, grijs) schoolplein hebben en dat niet heel best is voor de properheid van de kleding. Door dat nieuwe schoolplein krijgen ze bij mij sowieso geen merkkleding meer. Daarnaast verplicht het mij helaas tot elke dag wassen.
Mijn kleuters, tja, die spelen wel in de zandbak. En stampen in de plassen en rollen in de modder. In een week als deze, met flink veel november rain, heb ik zelfs twee keer de jassen moeten wassen. Daarnaast hebben ze wel eens ongelukjes qua plassen en ook ’s nachts gaat het niet altijd goed.
Sportkleding
En wat ik niet had ingecalculeerd: mijn kinderen sporten. Veel. Ik ben ook verbaasd, geen flauw idee van wie ze ie genen hebben. Het is natuurlijk leuk en goed en ik moet dat stimuleren dus dat doe ik ook braaf. Maar die was, mensenhemel.
Nu zitten ze niet eens op voetbal dus ik heb nooit de vieze voetbalwas. Wel heeft de oudste twee keer in de week freerunnen en twee keer schoolgym, en had hij elke week schoolzwemmen. De middelste zwemt twee keer in de week en tennist een keer, en de jongste zit op ballet. En zelf probeer ik ook nog twee keer in de week te sporten.
Voorheen waste ik na elke sportdag de sportkleren, maar daar ben ik mee gestopt. De oudste stopt helaas zijn natte handdoek vaak bij zijn gymkleding waardoor de spullen wel gewassen móeten worden. Maar de zwembroeken gaan na uitspoelen op de waslijn, anders blijf ik bezig. Met mijn eigen kleding hoef ik dat niet te doen, ik zweet al als ik een kruimel optil. Alleen direct wassen helpt, anders gaat die lucht nooit meer uit de sportkleding.
Handdoeken
We douchen praktisch elke dag. Allemaal. Wat heel fris en gezond is maar in een week dus zo’n 30 tot 35 handdoeken kost. Ik heb er zo’n 20, niet genoeg dus om eens in de week een handdoekenwas te doen. Dat moet vaker!
Hoe kom ik dan aan die lege wasmanden van de foto? Nou, dat zal ik je vertellen. Dit zijn er drie van de zeven. De andere vier zitten ramvol. Bij mij gooit niemand zijn was keurig in de wasmand. Meestal ernaast, in de hoek, maar ook andere hoeken worden gebruikt. Ik heb besloten dat te accepteren en om te denken, het kan best handig zijn. Ik sorteer de was namelijk als ik het in de wasmand gooi. En als hij vol is kan het direct de was in. Sorteren vind ik het leukste gedeelte van het wasproces. Hoort zwart met roze nou bij de roze of de donkere was? Oh, de uitdagingen van het leven als huisvrouw.
Jongenswas en meidenwas
En dat krijg je dit soort plaatjes. Als je toch genoeg te wassen hebt kun je namelijk naar hartelust sorteren op kleur. Als je dan ook nog eens jongens én een meisje in huis hebt kun je helemaal je lol op:
Met het verwerken van de was heb ik wat meer moeite. Sorteren: leuk, in de wasmachine stoppen: oké, te doen, maar daarna hè. Het ophangen gaat nog wel, al prefereer ik de droger. Maar jeetje, daarna moet je er wat mee. En daar vind ik geen fluit aan.
Zo komt het regelmatig voor dat de was in de bijkeuken blijft liggen. Soms opgevouwen en gestreken, soms nog niet. Vaak verkreukelt het zo erg dat het later opnieuw gestreken moet worden of zelfs opnieuw gewassen. Ja, ik ben een loederhuisvrouw. Pas als de kinderen echt geen kleding meer in de kast hebben ga ik weer wat wegleggen. Of pakken we het gewoon direct uit de wasmand om aan te trekken, scheelt me een tripje naar boven.
Eenzame sokken
Tot slot nog de eeuwige vraag: ‘waar is de andere helft van het sokkenpaar?’ Geen idee, al komen ze bij mij regelmatig uit dekbedhoezen rollen. Na een rondje of twee wassen. Voor nu heb ik het zo opgelost: alle enkele sokken in een mandje. Als er mensen gaan roepen dat ze echt geen sokken meer hebben keer ik de mand om op de eettafel en doen we sokkenmemory: wie het eerst de meeste sokkenparen compleet heeft.
Misschien zijn er onder mijn volgers nog dames (of heren!!) die het wel goed onder controle hebben? En mij tips kunnen geven? Ik hoor het graag!!
- Tot wanneer slapen kinderen bij je in bed? - 19/09/2024
- De garderobe van een 40-jarige - 17/08/2024
- Lisette Schrijft niet meer (althans geen blogs) - 29/07/2024
Cynthia zegt
Met de wasmachine op het ‘licht strijken’ programma en kreukvrij ophangen hoef ik serieus bijna niets meer te strijken. En wat er dan toch nog aan strijk is (meestal nette overhemden) doet mijn schoonmoeder op haar oppasdag als de kinderen op school zijn. 😉
Jacqueline zegt
Strijken begin ik niet eens aan. Verder laat ik mijn kinderen ook veel zelf doen. Ik heb ook geen idee meer welke sok nou van wie is, dat mogen ze zelf uitzoeken.
Nu het kouder is en de was minder snel droogt, kom ik ruimte tekort op het droogrek.
Nee, ik heb het dus ook niet onder controle. Maar voel me er ook niet geheel verantwoordelijk voor.
Jacqueline onlangs geplaatst…10x waar ik trots op ben
Jessica zegt
Helaas geen tips… Hier ook een hele slecht wasmoeder en nu verkeken op de o-zo-leuke nieuwe witte winterjas van mijn dochter van 4. Dus standaard nog 1 was erbij in de week want ook hier zo’n enig ‘groen’ schoolplein…. tja wie koopt er dan ook een witte winterjas hahaha! Ik ben allang blij dat er een wasmachine uitgevonden is!
Sandra zegt
Maak het vouwen en in de kast leggen leuk. Op kleur in rolletjes. Ziet er leuk uit. Maar ik geef toe, bij mij ligt het spul ook langer, schoon in de mand dan in de kast.
Bedankt voor het delen van je frustratie, het helpt me, mijzelf niet zo op de kop te geven als ik weer een wat niet (goed) gedaan heb.
Teedee zegt
Niet moeilijk doen over kleur en soort. Gewoon licht en donker en iedere avond de mand die het meest vol is in de machine gooien en een simpele 40° was draaien. ’s Ochtends ophangen (of in de droger) en einde van de dag vanaf de lijn gelijk opvouwen op stapeltjes per persoon. Iedereen neemt zijn eigen stapel mee naar boven. Handdoeken kan je ook uithangen na het douchen en de volgende dag nog een keer gebruiken. Beddengoed net als de handdoeken een keer per week alles in een trommel en zo blijft het onder controle. Ik heb wel een grote wasmachine want anders redt je het niet met het beddengoed in een keer.
Diana zegt
Hier ook niet de favoriete bezigheid, wassen en drogen gaat nog wel. Maar de strijk daar heb ik een echte hekel aan. Waardoor ik al meerdere malen prijzen heb op gevraagd van de strijkservices hier in de buurt, en elke keer schrik ik weer van de prijzen, waardoor ik het toch weer zelf doe. En denk ik aan het geld wat ik bespaar door het zelf te doen.
Ik neem mezelf steeds voor om het niet meer zover te laten komen. En toch gebeurt het steeds weer. Het zal vast goed komen als ze het huis uit zijn.