Ja, je zou denken, beetje laat om je daar zorgen over te gaan maken, als je met je hele hebben en houwen op internet staat. Klopt, ik ben inderdaad niet echt vlug met deze overdenking. Maar ineens komen er verhalen van verschillende kanten bijeen en denk ik: hoe zit het eigenlijk met onze privacy?
Niets te verbergen
Kijk, ik heb me er nooit zo druk over gemaakt omdat ik dacht; ik heb toch niets te verbergen? Al dat gedoe rondom bijvoorbeeld het Elektronisch Patienten Dossier vind ik maar irritant. Want hoe makkelijk is het als zorgverleners snel bij de juiste informatie kunnen? Ik heb bij de spoedapotheek geloof ik al 20x van alles ondertekend (leve de blaasontsteking) en nog kunnen ze niet in mijn gegevens. Dat moet toch makkelijker kunnen?
Ook vind ik het inmiddels makkelijk dat google mijn locatie weet. Vroeger zette ik de GPS altijd uit, maar ja, ik heb hem nodig bij het hardlopen, in de auto om de weg te wijzen, om te waarschuwen waar de file is… dus tegenwoordig staat die aan. Kan dat nou kwaad? Iedereen doet het toch?
Face App
Toch realiseerde ik me gisteren dat het allemaal niet zo eenvoudig ligt. Ik had de Face App gedownload, net als alle andere BN’ers, om mijn gezicht ouder te laten lijken. Want ja, daar hebben we geen uren in de visagie bij Linda de Mol meer voor nodig. Maar, afgezien dat de foto’s afzichtelijk waren (en hier dus niet gedeeld worden), bleek ook dat ik indirect toestemming had gegeven aan een Russisch bedrijf om mijn gegevens te verkopen. Ja! Dat was natuurlijk niet de bedoeling!
Nu wil ik graag de mensen ontmoeten die, alvorens het vakje ‘ik heb de privacyovereenkomst gelezen en ga akkoord’ aan te vinken, alle voorwaarden doorlezen. Juist. Dat doet bijna niemand. En als je het doet snap je er geen bal van. Maar goed, hierdoor ga je dus wel akkoord met dit soort praktijken. Ik althans wel!
Zowel op Lindanieuws als bij de NOS werd gisteren gewaarschuwd dat de Face App is ontwikkeld door een Russisch bedrijf, dat dus niet onder de Europese privacy wet valt. ‘Ze verzamelen veel informatie (beelden van je gezicht, locatie, IP, telefoon-ID’ etc.) en delen die data met allerlei andere bedrijven.’ aldus Techjournalist Daniël Verlaan. Is iemand daar blij mee? Neen.
Mijn favoriete jurist Charlotte Meindersma (die mij heeft geholpen met vragen over het auteursrecht van de Lieve Syl foto’s) zegt dan ook tegen NOS: “De app verwerkt extreem veel gegevens” en “Ik zou hem niet gebruiken.”
Google Home
Dat we door cookies vakantieaanbiedingen blijven kijken na een middagje voorpret, dat weten we inmiddels. Er komen ook steeds meer berichten over Siri of Google Home die gesprekken afluisteren die bij Google-medewerkers terecht komen. En je onschuldige vakantiefoto’s op facebook? Die kunnen zomaar gebruikt worden door een stelletje oplichters, getuige dit verhaal.
Kortom: het is nogal wat. Ik ben er ook nog niet helemaal uit hoe ik dit moet gaan aanpakken. Privacy-instellingen aanpassen? Alle foto’s van internet halen? Weer een oude Nokia 3310 gaan gebruiken? Een aluminiumhoedje op zetten? Ik zag iets over webcamcovers, die de camera van je telefoon, tablet en laptop kunnen beschermen zodat je niet ongewenst kan worden gefilmd door hackers. Is dat een begin?
Nou ja, die Face App heb ik in ieder geval verwijderd. Die klopt toch niet, want als ik er over 30 jaar zo uitzie dan geef ik al mijn geld uit aan botox en fillers. Of misschien woon ik dan in een hutje op de hei, genietend van mijn privacy…
Hoe denken jullie over dit vraagstuk?
De uitgelichte afbeelding is van shutterstock
- Hoe pak je een scheiding aan als er kinderen in beeld zijn? - 18/03/2025
- Boer zoekt Vrouw is alweer begonnen! En nu? - 17/03/2025
- Een knusse leeshoek maken? Dit heb je nodig - 17/03/2025
Blijft moeilijk he … ik dacht ook altijd dat ik niets te verbergen had (heb ik echt niet) maar haaldz toch zoveel mogelijk foto’s en info van het net … sloot zoveel mogelijk accounts maar ik blijf verslaafd ik blog nog dus er staat nog veel online natuurlijk. Dat afplakken van die camera’s heb ik al overwogen maar ik vraag me toch af wat ze daarop zouden hopen te zien ♀️ Oh en je disclaimer vink ik straks aan zonder lezen …
Interessant! Hier diezelfde app gedownload en halverwege dacht ik: leuk, maar wie zit hierachter en wat gaan ze met die foto’s doen? Had ik misschien beter eerder kunnen doen. Hopelijk scheelt het nog als je niks opslaat… Heb hem in elk geval snel verwijderd en ben blij toe nu ik dit lees!
Denk dat ik voor het aluminiumhoedje ga.
Merel – Lotus Writings onlangs geplaatst…De 8 meest gehoorde reacties op onze kinderwens
Het is me een raadsel hoe je iets als Alexa op je pc kan willen hebben en dat je vingerafdruk of gezichtsprint als toegang wil gebruiken. Als je Hey, Alexa roept, of misschien in je handen klapt, dan meldt-ie zich. Zit dus de hele tijd in een hoekje te wachten, te luisteren, te kijken. Dat meeluister- en analiseerverhaal verbaast me niets. Inmiddels zijn er bedrijven die netjes melden dat ze “cookies en andere methodes” gebruiken. Die andere methode is dat ze met wat gegevens kunnen peilen wie je bent. Ze bepalen daarmee je unieke finger print.
Waar ik ook niets van begrijp, is dat contactloze pinnen en in/uitchecken. Je loopt langs het apparaat en floep. Dus de moderne zakkenroller loopt met zo’n betaalapparaat langs je tas en floep.
Kreeg jaren geleden een keer een laptop te leen. Er verdween een bestand en ik ging op zoek. Kwam een bestand met erg onbekende naam tegen en na wat dubben erop geklikt. Zat ik naar mezelf te kijken! Was niet zo moeilijk om de camera te vinden en die heb ik afgeplakt. Hoorde jaren later dat alle digatale apparaten na 2016 ogen en oren hebben. Ook de koelkast en de wasmachine zijn inmiddels spionnen die je zelf in huis haalt.
En ergens staat op nieuwe mobieltjes stiekem wat voorkeuzes geprogrammeerd. Bijvoorbeeld dat je orgaandonor bent.