Ja, bloggen dus, mijn nieuwste carrièremove. Er zijn meerdere namen voor. Het leukste vind ik natuurlijk dat mensen me ‘schrijfster’ noemen, al is dat erg oneerlijk tegenover schrijvers die jarenlang aan een boek werken na een hele studie Nederlands. Want eigenlijk doe ik gewoon maar wat. Blogger klinkt leuk, net als ‘influencer’. Laten we het daar voorlopig op houden.
Hoe word je blogger
Toen mijn stukjes over Lieve Syl een mediahypeje werden, ben ik bij verschillende mensen te rade gegaan hoe ik dit verder aan moest pakken. Lieve Syl is leuk en trekt veel volgers, maar ik wilde graag meer gaan schrijven. Ik heb contact gezocht met Reny van mindyourfeed. Absoluut niet met het doel om foodblogger te worden, daar zijn er al genoeg van, met Reny als mijn favoriet. Maar ik had bij haar weleens een workshop gevolgd. En van een beetje Westlands advies (jaja alle goeds komt uit het Westland) knapt iedereen op. Dus ik vroeg haar: hoe word je blogger?
Reny adviseerde me een lifestyleblog te beginnen. Nu moest ik dat eerst eens googelen, maar eigenlijk komt het erop neer dat je schrijft over alles wat je interessant vindt. Net wat voor mij dus, van mijn kookkunsten moeten we het tenslotte niet hebben.
Een website bouwen
Met het starten van een website ben ik ontzettend goed geholpen door Sharon van moeders.nu. Zo leerde ik dat je een domeinnaam en hostingpakket moet aanschaffen. Dat is een leuke websitenaam die je zelf kan bedenken, zo lang hij nog vrij is natuurlijk. De gratis namen zijn saai en onhandig, maar voor een paar euro heb je al een leuke domeinnaam.
Wat een hostingpakket is weet ik eigenlijk nog steeds niet, maar dat schijnt er gewoon bij te horen. Dus ik hup naar de eerste de beste domeinnaamaanbieder, die van de reclames op televisie. Tip is om eerst de reviews te lezen, blijkbaar is dit nu net de slechtste die je kunt hebben, maar ach. Tot nu toe werkt het. Ik kreeg zelfs twee domeinnamen, zodat ik naast lievesyl.nl ook lisetteschrijft.nl kon vastleggen. En later die ene naar die andere kon forwarden, dat wees zichzelf.
WordPress
Dan denk je een site te hebben. Maar eigenlijk staat er helemaal niets op! Hoe word je blogger, dat is de volgende vraag. Mij werd geadviseerd met WordPress te gaan werken. Omdat ik geen zin had om het boek ‘WordPress voor dummies’ te halen bij de bieb ben ik er zelf mee gaan klooien. Via de domeinnaamsite kon ik WordPress installeren en niet veel later had ik een echte website!
Nu vertelde Reny al dat ze een heleboel leuke templates hebben. Leve google maar weer, een template is gewoon de vorm van hoe je site eruit ziet. Wat voor kop, wat voor kleurtjes, wat voor menutjes. Heb je eenmaal een template dan kun je daar nog wel iets aan veranderen, maar de basis blijft hetzelfde. Inmiddels heb ik na 8 keer switchen nu voorlopig een goede gevonden. En dan komt de creativiteit om de hoek kijken! Ga een beetje knoeien met pagina’s, menu’s, berichten en categorieën. Het wijst zichzelf. Het mooie aan WordPress is dat je geen HTML hoeft te gebruiken, je kunt gewoon je stukje typen, een foto erbij plakken, en hup het staat online.
Foto’s met auteursrecht
Daar heb je gelijk mijn valkuil. Werd ik bekend vanwege mijn Sylfie’s, aan foto’s plaatsen kleven wat risico’s. Hoewel ik er in het begin nog bang voor was blijkt er op social media veel te mogen. Bij alles wat je op facebook plaatst bijvoorbeeld geef je toestemming aan andere facebook gebruikers om dit beeld te mogen gebruiken. Tja, heeft iemand ooit echt die voorwaarden gelezen alvorens op akkoord te klikken? Dit wist ik dus niet, maar het ging toevallig goed. Totdat ik de sylfies op mijn eigen website ging plaatsen. Dat mag helemaal niet! Er zit auteursrecht op, dat staat er ook altijd bij maar heb ik me nooit wat van aangetrokken. Soms is er zelfs portretrecht. Op het moment dat een maker van de foto kwaad wil, kun je een brief krijgen waarin je wordt gesommeerd de foto’s te verwijderen en de gemaakte juridische kosten te betalen. Soms moet je zelfs de helft van je winst inleveren.
Nu zou dat bij mij neerkomen op een half kookboek, een halve paraplu en een hardloopshirtje, maar toch goed om te weten! Je mag foto’s dus niet op je site plakken, maar wel embedden. Dat betekent dat je ze met een link op je site zet. De foto verschijnt dan, maar het is eigenlijk een verwijzing naar de site waar je hem vandaan hebt. Ja, ook dit heeft een paar avonden studie gekost. Nu weten jullie waarom die grappige Sylfies dus op een andere manier op mijn website terecht komen!
Geld verdienen met bloggen
Tot slot ben ik me gaan verdiepen in mogelijke adverteerders. Hoewel dit gewoon een leuke hobby is, kan ik me voorstellen dat er met zoveel volgers best adverteerders geïnteresseerd kunnen zijn. En het zou natuurlijk superleuk zijn om er wat mee te verdienen, misschien in de vorm van spulletjes die ik kan reviewen. Ik heb me aangemeld bij verschillende persbureaus, weer op aanraden van Sharon, en ik heb me ingeschreven bij the influencers movement, waar je kunt pitchen op spulletjes of reisjes om te promoten. Tot nu toe nog zonder resultaat, maar wel al ontzettend leuk om mee bezig te zijn.
Help!
En natuurlijk ook nog een alinea probleem oplossen. Want voor allerlei functies op je site heb je plugins nodig. Die kun je gewoon zoeken en installeren, een soort programma’tjes om je site leuker te kunnen maken. Nu had ik van die knoppen zodat je mijn berichten gelijk kon delen op facebook enzo. Maar die vond in niet mooi en niet handig, dus tussen het koken door ging ik effe snel nieuwe zoeken en hup installeren. Dat duurde en dat duurde, en ineens: pats! Hele site eruit.
Ik dacht nog, ach, over 5 minuten doet hij het wel weer. Dat hoopte ik ook. Ik had namelijk net een stukje voor vrouw.nl geschreven, met hun 2,2 miljoen unieke bezoekers, en ik dat stukje verwees ik naar mijn eigen site. Nou, 5 minuten, 15 minuten en 50 minuten later deed die site echt nog steeds niks! Een Error 500. En dat op zondagavond. Door die error kon ik zelf ook niet meer inloggen op mijn site, dus ik kon niks.
Wederom was google mijn beste vriend. Via de domeinnaambeheerder kon ik uiteindelijk ‘achter’ mijn site komen waar ik de desbetreffende plugin kon verwijderen. Hier had ik een wachtwoord en master-ID voor nodig wat ik wonderenswaardig genoeg nog ergens in mijn e-mail kon terugvinden. De meesten weten dat dit maar zelden lukt, vaak moet je 5 dagen wachten op een nieuw wachtwoord ofzo.
Anyway, de site deed het weer na een beetje zweten, ik heb nu nog meer geleerd, en ik heb mooie nieuwe knoppen. En daar gaat het uiteindelijk om…
- Hoe pak je een scheiding aan als er kinderen in beeld zijn? - 18/03/2025
- Boer zoekt Vrouw is alweer begonnen! En nu? - 17/03/2025
- Een knusse leeshoek maken? Dit heb je nodig - 17/03/2025
[…] Hoe word je een blogger […]