Het hoort erbij: gourmet met kerst. Hoewel ik altijd tijdens het gourmetten bedenkt dat we dat best vaker kunnen doen, komt het er het hele jaar niet van. Tot het weer kerst is en de gourmetschotels in de supermarkt verschijnen. Oh ja, leuk! Gaan we doen! Kinderen enthousiast, iedereen blij…
Mwah. Zoals met de meeste dingen waar iedereen blij van word, heb ik een beetje mijn bedenkingen. Ik schreef mijn 39 gedachten tijdens het gourmetten al eens op deze blog. Vaak is het veel werk, geeft het veel stank, en zijn de kinderen er binnen vijf minuten klaar mee. Waarna je met een berg rommel zit en vooral: pannetjes die niet in de vaatwasser mogen. Ben je mooi klaar mee.
Ik heb dus wat tips verzameld om de gourmet iets draaglijker te maken. Hopelijk heb je hier iets aan. Zie je het helemaal niet zitten? Even goede vrienden, bestel dan gewoon een pizza. Het moet wel leuk blijven!
Inkopen doen
Het begint al met de inkopen: vaak kun je bij de supermarkt van die gourmetschotels kopen met van alles wat. Ik heb alleen gelezen dat hier het restvlees in komt, dus echt het slechtste van het slechtste. Geen idee of dat zo is, maar echt lekker is het nooit. Ga dus naar de slager en koop goed vlees. Bestel het van te voren: die mensen hebben het steendruk rond Kerst. Hoef je het dan alleen nog maar op te halen. Of: zoek online naar een slager die thuis bezorgd!
Het juiste gourmetstel
Ook zoiets: een mooi gourmetstel. De meeste mensen gourmetten met een exemplaar uit een kerstpakket of een erfstuk uit de familie. Leuk natuurlijk, maar is ‘ie wel groot genoeg en kun je de temperatuur wel instellen? Belangrijk voor lekker vlees én om het gezellig te houden. Het kan dus geen kwaad om eens te investeren in een nieuwe gourmetset. Koop een lekkere grote: heb je jarenlang plezier van, ook als er straks schoonkinderen over de vloer komen. Of gebruik twee gourmetstellen: wij zijn ook fan van de Pizzarette Grill 3 in 1, waar je ook pizza’s mee kunt bakken. Ideaal!
Geurtjes
We weten het allemaal: na de gourmet ruik je dat nog minimaal een week. Al die lucht trekt in je gordijnen en je vloerbedekking. Nu zijn er tal van huismiddeltjes die zouden moeten helpen. Dit jaar ben ik van plan om de tips die ik vond op internet allemaal tegelijk te proberen. Een pannetje met wat water en azijn opzetten om de geur te neutraliseren, een geurkaars aansteken, een schoteltje gemalen koffie neerzetten en waarschijnlijk ook gewoon het raam openzetten. Heet krijg je het toch wel tijdens het gourmetten
Afwas
En dan de afwas: de meeste pannetjes kunnen niet in de vaatwasser. Of, dat zeg ik verkeerd: ze mógen niet in de vaatwasser. Ik luister zelden naar dat soort adviezen, dus ik mik ze er gewoon in. Wel zijn de pannetjes vaak aangekoekt, dus ik zet ze eerst een nachtje in de week met Dreft losweekspray.

Het nadeel van de vaatwasser is vooral dat de anti-aanbaklaag los zou kunnen raken. Nu gourmet je over het algemeen maar één keer per jaar, dus ik neem dat risico vaak wel. Mocht je dat niet willen, zou ik zeggen: kerst is een familiefeest, laat de familie dan ook feestelijk afwassen. Jij hebt al genoeg gedaan.
Met deze tips in de pocket kan ik je alleen nog maar een zalig kerstfeest wensen!
Related Posts
- Live on the beach: voor het eerst weer naar een festival! - 17/05/2022
- Speelgoed van het jaar: Kinderen ontwerpen speelgoed - 17/05/2022
- Boer zoekt Vrouw 2022: de Reünie - 16/05/2022
Ik heb een bloedhekel aan barbecuen en gourmetten vond ik ook niets. Totdat ik ergens was waar het een gourmetten een beetje anders ging. Er was extra een pan gekookte rijst om zo op te scheppen en er waren schaaltjes met groente om rauw te eten of te bakken. Dan heb je onder het kletsen door een normale, bevredigende maaltijd.
Inweken kan met “groene zeep” ofwel zachte zeep. Dat is een vet en vet lost in vet op. Dit is ook handig bij geblakerde pannen. Ik laat het meestal wel wat langer weken.