Had je mij als kind gevraagd of ik naar het Rijksmuseum wilde, had ik absoluut nee gezegd. Musea vond ik saai, stom en voor oude mensen. Inmiddels ben ik ouder, wijzer en cultuur gaan waarderen. En tot mijn verbazing heb ik een dochter gebaard die dat inzicht op haar achtste al heeft: zij houdt van kunst, heeft een specifieke mening over wat ze mooi vindt, ze is gek op geschiedenis en weet veel van oude meesters. Na een bezoek aan het Mauritshuis vorig jaar was ze helemaal enthousiast. Tijd om het Rijksmuseum eens te bezoeken dus. Maar is het Rijksmuseum met kinderen leuk? Wij namen de proef op de som!
Het Rijksmuseum in Amsterdam
Voor wie het echt niet weet: het Rijksmuseum is eigenlijk het belangrijkste museum van Nederland. Het staat in Amsterdam, op het Museumplein. Het museum bevindt zich in het Rijksmuseumgebouw, een gebouw dat veel mensen waarschijnlijk weleens hebben gezien. Het is namelijk een icoon van Amsterdam. Dit gebouw werd in 1885 ontworpen en is werkelijk prachtig. Er zijn 80 zalen met zowel vaste als wisselende tentoonstellingen.
Bekende schilderwerken in het Rijksmuseum
Wij gingen natuurlijk voor de bekende werken die in het Rijksmuseum hangen. De belangrijkste kent iedereen denk wel: de Nachtwacht van Rembrandt van Rijn. Helaas is dit doek op dit moment in restauratie, waardoor hij wel te zien is maar bij ons hing er een soort apparaat voor. We lazen dat dit een scanner is die heel precies scant wat er aan het doek moet gebeuren.
De Nachtwacht heeft natuurlijk de naam, maar om nou te zeggen dat hij echt prachtig is… mwah. Het is zo’n donker, somber schilderij! Er hangt zoveel meer moois in het museum. Bijvoorbeeld het Melkmeisje en het Straatje van Vermeer, de huishoudens van Jan Steen en het Stilleven van Heda. Ook de Bedreigde zwaan van Jan Asselijn vonden wij erg mooi. Zo knap hoe de schilders vroeger al konden schilderen alsof ze een foto maakten!
Natuurlijk kwamen wij ook voor Oopjen. Pasgeleden bezochten we de film ‘Jackie en Oopjen‘ in de bioscoop, een film gebaseerd op het schilderij van Rembrandt. Aangekocht voor 80 miljoen, dus hé, alleen al om te zien waar onze belastingcenten blijven is dit interessant! Zeker na het zien van de film was het superleuk om Oopjen (en haar man Marten, ook goed voor 80 miljoen) in het ‘echt’ te zien.
Meer dan alleen schilderijen
Dat een museum meer is dan alleen schilderijen, daar stond ik vroeger ook nooit zo bij stil. In het Rijksmuseum konden we gelukkig ons hart ophalen. Enorme collecties porselein, zilver en Delfts Blauw, oude voorwerpen zoals de boekenkist waarin Hugo de Groot ontsnapte, het beeld van de zittende Amor, oude scheepsmodellen én een enorme collectie aan wapens. Ja, je bent wel even zoet als je alles wilt zien, dat is ons dan ook niet gelukt.
Rijksmuseum met kinderen
Is het Rijksmuseum met kinderen leuk? Die vraag hebben vast meer ouders. Ik kan die volmondig beantwoorden met: ‘ja’. Het is wel zo dat je kind enige interesse moet hebben in geschiedenis, denk ik. Mijn oudste puber zou er bijvoorbeeld niets aan vinden. Mijn middelste zoon zou de schilderijen ook ‘boring’ vinden, maar bijvoorbeeld de oude wapens en modellen van VOC-schepen wel superleuk. Maar ik was blij dat ik alleen met mijn dochter was, zij vindt echt alles leuk.
App met audiotour
Wij hadden de app van het rijksmuseum gedownload. Hierop kun je verschillende audiotours afspelen, en oortjes had ik zelf meegenomen. Je kunt hiervoor ook een apparaat lenen maar ivm Corona vond ik dit wel prettig. Wij volgden de ‘groene tour’: een tour langs de hoogtepunten uit het Rijksmuseum. Deze route stond duidelijk met pijlen aangegeven. De dochter zag het als een soort speurtocht: ze rende bijna van het ene naar het andere schilderij en zoog de informatie op. Superleuk om op die manier veel te weten te komen! Over de tour hebben wij ongeveer 90 minuten gedaan.
Ook kregen we nog een familiegids waarin twee routes door het museum staan beschreven, met allerlei opdrachten. Dit is zeker leuk voor kinderen die nóg iets nodig hebben om te doen. Voor mijn dochter waren de indrukken uit de audiotour en van alles wat ze zag eigenlijk al genoeg.
Tot slot, om kunst voor kinderen nog toegankelijker te maken, is er in het Rijksmuseum speciale Playmobil te koop van onder andere Jackie en Oopjen, de Nachtwacht en het Melkmeisje.
Coronamaatregelen in het Rijksmuseum
Natuurlijk heeft het Rijksmuseum coronamaatregelen getroffen. Ze zijn gelukkig weer open, maar wel onder voorwaarden. Zo kun je alleen naar binnen als je online een tijdsslot hebt gereserveerd. Verder wordt bezoekers vanaf 13 jaar gevraagd een mondkapje te dragen, en moet je natuurlijk 1,5 meter afstand houden. Nu is dat, bij gebrek aan toeristen, niet zo moeilijk. Wij waren hier op een donderdag (studiedag) en behalve wat schoolklassen was er vrijwel niemand, ideaal dus!
Het Rijksmuseum, Museumstraat 1, Amsterdam. Tickets bestellen via de website. Volwassenen €19,-, kinderen t/m 18 jaar zijn gratis.
Parkeren kan in de parkeergarage onder het museumplein, dit is wel kneiterduur maar ja in Coronatijd ga je ook niet voor je lol met de trein.
Ook leuk om te bezoeken: het Scheepvaartmuseum in Amsterdam, NEMO en het Mocomuseum.
- New York, New York - 12/11/2024
- The Big 40 - 03/11/2024
- Creëer een unieke sfeer met bijzondere wanddecoratie voor thuis - 18/10/2024
Geef een reactie