Ken je dat? Soms heb je vakanties die voorbij vliegen en soms denk je: pffff, het lijkt wel of elke dag een week duurt. Ik heb dit soort vakanties vaak meegemaakt toen de kinderen kleiner waren. Als je opteert voor uitjes naar de indoor-speeltuin, bioscoop of zwembad kom je vaak de week wel door. Maar dan is aan het einde van de week je portemonnee ook leeg. En werken kan niet, de kinderen zijn thuis. Maar wat dan? Ze thuis entertainen?
382 activiteiten
Na mijn noodkreet in de kerstvakantie (red mijn vakantie!!) kreeg ik een heleboel tips en andere lieve opstekers. Uiteindelijk ben ik drie boeken door gaan spitten waarin activiteiten voor kinderen genoemd staan. Bij elkaar 382 activiteiten om uit te putten. Zeg nou zelf, die vakantie is straks toch niet lang genoeg op deze manier? Ik kan in ieder geval volop vooruit, ook al wordt het weer koud, nat en guur.
De tips komen uit drie boeken, die ik hieronder zal beschrijven. Daarna vertel ik jullie wat volgens mij het leukste boek is. De linkjes zijn affiliate links, dat betekent dat ik een percentage van de opbrengst krijg als jullie het boek via dit linkje kopen. Ik heb het eerste boek gekregen van de uitgever, de andere twee zelf gekocht. Het staat je natuurlijk vrij om gewoon naar de boekhandel te fietsen om het boek te gaan kopen, heb je gelijk weer een leuk tijdverdrijf in de vakantie. Zo, dat was tip 383.
Mijn kind verveelt zich nooit – Sarah Devos
Goeie titel, beetje onrealistisch wel. In dit boek van Sarah Devos worden 150 top ideeën gegeven voor saaie momenten. Het is van binnen een kleurrijk boek met veel afwisseling. Tekst, tekeningetjes en ontzettend mooie foto’s. In het eerste gedeelte wordt van alle leeftijdsgroepen kort iets verteld over de ontwikkeling van een kind, welk speelgoed geschrikt is en hoe de motoriek ontwikkelt. Een beknopte versie van oei ik groei eigenlijk. Geen hele baanbrekende info, wel leuk om te lezen.
Het boek staat eigenlijk vol met heel eenvoudige activiteiten, je had ze zelf kunnen bedenken als je wél creatief (of juf) was geweest. Neem nummer 2: Teken een achtergrond op je straat of terras met stoepkrijt, laat je kind erop plaatsnemen en maak een grappige foto. Weinig moeite en spullen nodig, veel plezier. Ook een bekende: een doos met rijst of zand vullen, gaten erin voor de armen, en dan spulletjes erin. Raadt je kind wat er inzit zonder het te zien?
Het mooie is dat je voor de meeste activiteiten de deur niet uit hoeft. Het is allemaal te doen met spullen die iedereen in huis heeft. Stempelen met aardappels, een spijkerkunstwerk met een plankje, spijkers en wol, sokkenmemory of memory met spullen uit de keukenkastjes, gekleurde ijsblokjes maken of een grote knikkerbaan met lege keukenrollen en wc-rollen. Succes gegarandeerd.
Kleuterjuf
Wel vind ik dat alle activiteiten een hoog kleuterschool en kleuterjuf gehalte hebben. Wat ik daarmee bedoel? Van de ideeën die worden opgenoemd heeft je kind waarschijnlijk de helft al een keer op school gedaan. Voor sommige kinderen leuk, voor sommigen saai. Daarnaast is bij bijna alle activiteiten een ouder (lees: moeder) nodig om te helpen. En dat is dan weer een stuk minder interessant. Wij zijn tenslotte geen kleuterjuf!
Ik denk dat mijn dochter, de kleuter, best wat leuke activiteiten uit dit boek kan halen, voor de jongens zal ik toch echt even verder moeten zoeken.
Eerste groot spelletjesboek voor kinderen – Tom Dahlke
In dit boek zijn de activiteiten verdeeld in lente, zomer, herfst en winter. In de inhoudsopgave valt me gelijk op; het derde hoofdstuk heeft als titel ‘spelletjes in de regen’. Leuk!! Ahum. Maar natuurlijk vinden kinderen dat prachtig. Toegegeven: ‘in de plassen springen’ had niet als aparte tip gehoeven. Dat verzinnen kinderen zelf wel. Maar wat dacht je van een regenjas van karton, oftewel een doos over je hoofd met kijkgaten? En dan kijken hoe lang je droog blijft? Of een paar drupjes kleurstof in de plassen, zodat het springen een stuk leuker wordt?
Iets educatiever zijn de woordspelletjes, zoals woorddomino: met memorykaartjes domino spelen, door kaartjes die iets met elkaar te maken hebben naast elkaar te leggen. En een tip voor onderweg: ik zie, ik zie wat jij niet ziet, maar dan doet het ene kind de ogen dicht, de ander kijkt rond in de ruimte en noemt vijf voorwerpen op waarvan één zich niet in de ruimte bevindt. Degene met de ogen dicht moet goed nadenken wel voorwerp er niet is.
Activiteiten voor kinderfeestjes
Voor kinderfeestjes worden er tips gegeven zoals een grabbelton met schatten of een doolhof van krijt, en voor op de camping een slaapzakkenspel: iedereen gaat in een slaapzak liggen met de rits tot boven zijn hoofd, en een persoon moet door middel van voelen raden wie in welke slaapzak ligt. En wat dacht je van een wirwar van draden spannen en dan proberen er tussendoor te kruipen zonder ze aan te raken, alsof het laserstralen zijn?
Bewaar vooral de kleine plastic eitjes uit verrassingseieren, waar altijd het speeltje inzit. Je kunt ze vullen, elke keer twee met hetzelfde voorwerp, zoals een paar rijstkorrels of paperclips, en dan memory’en op gehoor.
Het boek is iets minder aantrekkelijk aan de binnenkant, met de activiteiten van elk seizoen in dezelfde kleur geschreven. De buitenkant komt wel heel speels over, waardoor ik denk dat kinderen het snel zullen pakken. Ik vind de activiteiten in dit boek een stuk origineler dan in het eerste boek, en ook iets meer geschikt voor grotere kinderen. Kortom echt activiteiten voor het hele gezin. Deze houden we bij de hand in de vakantie!
Mijn allereerste Experimentenboek – Ruth Gellersen en Ulrich Velte
Noem het woord experiment, en mijn kinderen veren op. Helaas zorgt dit weleens voor een desillusie, zij gaan er namelijk bij experimenten of proefjes vanuit dat er van alles ontploft. Terwijl er, bij de meeste kindvriendelijke experimenten niet echt explosiegevaar is. Toch kwamen we in dit boek een aantal leuke proefjes tegen.
Ook hier is weer de indeling gemaakt in seizoenen, dit heeft vooral te maken met de benodigdheden, zoals sneeuw of een bloeiende tulp. Wist je namelijk dat je een witte tulp kunt kleuren door hem in een glaasje water met wat kleurstof te zetten?
Verder vind je in dit boek een beschrijving om zelf ijs te maken, gekleurde sterren van suikerklontjes en een stroomkring.
Wat ik zo ontzettend leuk vind aan dit boek, is dat er bij elk proefje een uitleg wordt gegeven. Bij een experiment met een regenboog wordt uitgelegd hoe de regenboog ontstaat, hoe een regenboog in de lucht ontsaat en hoe het komt dat je soms een dubbele regenboog ziet. En hoe werkt het met zonne-energie? Je leert het door te ervaren, met je voeten in een zak water, en vervolgens krijg je de uitleg. Dubbele winst!
IJs maken
Mijn zoons zijn vooral geïnteresseerd in het ijs maken. Verder is er weinig explosiegevaar in dit boek en dan is de tablet toch interessanter. Misschien ga ik zo tussen neus en lippen door eens met een proefje beginnen en roep ik ‘oh’ en ‘ah’ als ik iets ontdek wat nieuw voor mij is. Wie weet leren ze er dan nog iets van of doen ze zelfs mee, tussen het ijs eten door?
Conclusie
Het mag duidelijk zijn dat ik het laatste boek het leukste vindt. Dit komt vooral door de uitleg en dus de educatieve waarde. Misschien schuilt er toch meer juf in mij dan ik altijd had gedacht? Het is ook handig voor mij: hoogbegaafde kinderen vragen de hele dag ‘waarom is dat zo? Hoe kan dat?’, op deze manier kun je gelijk de uitleg geven.
Natuurlijk zijn er ook op internet genoeg proefjes te vinden, zelfs met explosies erbij. Maar een boek pakt toch makkelijker, je neemt het mee naar de plaats van het proefje, hoeft geen drama te maken als er eens een glas water overheen gaat… kortom handzamer dan de Ipad. En voor kinderen is het leuk om doorheen te bladeren.
Rest mij niets meer dan jullie een hele fijne vakantie te wensen!
- Ontdek de voordelen van een aanschuifbedje in de slaapkamer - 02/01/2025
- New York, New York - 12/11/2024
- The Big 40 - 03/11/2024
Geef een reactie