Gedachteloos open ik mijn parkeerapp. Voor de vijfde keer vandaag. Ik realiseer me weer hoe stom het is: een gewenning om op dit plekje op mijn telefoon te drukken, zorgt ervoor dat ik nu de hele tijd mijn parkeeroverzicht zie. Wat heb ik gedaan: de icoontjes op mijn scherm verplaatst, waardoor de parkeerapp nu op de plek zit waar vroeger facebook zat. Een tip die ik kreeg om mijn telefoonverslaving eens onder de loep te nemen. En ja, die werkt!
Verslaving
Nu ben ik niet heel verslavingsgevoelig. Ik kan prima zonder drank, drugs, roken en ook bij hardlopen maak ik (helaas) geen verslavende stofjes aan. Maar die telefoon: daar ben ik mee vergroeid. Eigenlijk heb ik hem de hele dag bij me, en elk vrij minuutje scroll ik door social media. Waarom in vredesnaam? Ben ik bang dat ik iets mis? Wil ik aandacht? Zoek ik iets? Driemaal ja, denk ik. Allereerst app ik veel, dat vind ik superfijn. Er zijn een paar goede vriendinnen waar ik eigenlijk wel de hele dag mee in contact ben. Het is niet altijd belangrijk, maar we delen wel veel. Vervolgens de aandacht: eerlijk is eerlijk, ook daar ben ik gek op. Ik kijk graag hoeveel likes mijn foto’s hebben en of mijn artikelen worden gelezen. Daarbij heb ik de laatste tijd hartverwarmende reacties gehad op mijn persoonlijke blogs, en vind ik het fijn om die te lezen, te liken en zoveel mogelijk te beantwoorden.
Tot slot: zoek ik iets? Nou ja, aandacht dus, en entertainment. Ik vind het leuk om op de hoogte te blijven van allerlei zaken en ik zoek veel op op mijn telefoon. Het is makkelijk om direct antwoord te krijgen op iets wat door je hoofd spookt, toch? Wel ben ik heel selectief geworden met meldingen. Naar aanleiding van het boek ‘Steeds Leuker‘ van Jelle Hermus besloot ik alle meldingen zoveel mogelijk uit te zetten. Mijn whatsapp maakt geen geluid. Groepsapps negeer ik zoveel mogelijk en nieuwsfeeds blokkeer ik. Ik krijg dus alleen dingen tot me die ik echt wil. Mijn telefoon gaan vanaf 22.00 uur op niet-storen, waardoor alleen mijn favorieten mij ’s nachts kunnen bereiken. De telefoon uit de slaapkamer laten vind ik dan toch weer moeilijk. Maar goed, feit blijft dat ik nog steeds te pas en te onpas gedachteloos naar mijn telefoon graai. Inmiddels zoveel dat ik een beetje pijn in mijn arm krijg. Tijd voor een keiharde detox dus!
Digitale detox
‘Het Grote Doeboek voor Digitale Detox‘ lag al een paar maanden op de tafel. Ooit eens aangevraagd bij de uitgeverij, maar niets aan gedaan. Iedere keer verplaatste ik het boek, nooit keek ik erin. Tot dit weekend! Vriendin Merel gaf aan dat ze minder appte omdat ze een digitale detox deed. Ze merkte direct al verschil: ze sliep beter, was rustiger en had meer aandacht voor haar gezin. En minder voor mij dus, haha, waardoor ik vanzelf ook minder ging appen. Wat een goed idee eigenlijk! Ik besloot in de tijd die ik ineens over had, het boek te gaan lezen. Nu is het echt een doeboek, maar dat maakt niet uit. Het is vooral supergrappig en dát past dus goed in mijn straatje.
In het Grote Doeboek voor Digitale Detox krijg je allerlei oefeningetjes, die je laten inzien hoe belachelijk het is om constant op je telefoon te zitten. Zoals een quiz over je telefoongebruik, waarbij een vraag is: ‘de mogelijkheid van het verkleinen van mijn digitale voetafdruk geeft mij het volgende gevoel: a) opgewonden, b) opgelucht, c) doodsbang, d) gespannen en e) al het bovenstaande, en ik heb meteen een facebookpost geplaatst over mijn awesome digitale detox-boek. Uiteraard.’ Tja, ik geef direct toe, nog voor ik het boek had opengeslagen, had ik er al een foto van op social media geplaatst. Erg toch eigenlijk, haha. Nou ja, zo zie je dus op een grappige manier in wat de digitale wereld met je doet. Nog een paar voorbeeldjes van dingen die in het boek staan:
Als je dit zo doorleest, realiseer je je gewoon hoe belachelijk veel dingen zijn. Zoals dus elke keer je facebook of instagram openen om belachelijke dingen te lezen over mensen die je nauwelijks kent, en daarvoor de mensen waarvan je houdt te negeren of tot stilte te manen.
Afkicken met doelen
Ik ben er natuurlijk nog niet, want afkicken gaat niet zomaar. Ik moet echt serieus verder met de digitale detox. Mijn voornemen is om elke dag een of twee bladzijdes uit het boek te lezen. En om verder mijn telefoon alleen op vaste tijdstippen te pakken om mensen te appen, tenzij er natuurlijk iets urgents is. Wat de definitie van urgent is, moet ik nog even vaststellen. In ieder geval ga ik mensen laten weten dat als er écht iets is, ze me moeten bellen. Ik overweeg nog om de facebook app helemaal van mijn telefoon te gooien, of er anders gewoon standaard één of twee keer per dag naar te kijken en verder niet. Kleine stapjes, maar wel de goeie kant op!
Hoe ga jij om met social media?
- New York, New York - 12/11/2024
- The Big 40 - 03/11/2024
- Creëer een unieke sfeer met bijzondere wanddecoratie voor thuis - 18/10/2024
Geef een reactie