Voordat je na de titel denkt: help, ik sta bij Lisette op het schoolplein/ben leerkracht op de school van haar kinderen: dit gaat meevallen. Ik herken jullie geen van allen in de personages van de Luizenmoeder. Niet direct, tenminste. Een eigenschapje hier of daar kan toeval zijn 😉
Halló allemaal
Heel Nederland heeft het er inmiddels over: de televisieserie de Luizenmoeder. Je hoeft alleen maar ‘Halló Allemaal’ te roepen en in je handen te klappen en iedereen weet wat je bedoelt. Zelfs bij de Vrienden van Amstel Live werd het lied zonder haperen meegezongen door 13,5 duizend mensen (-3. Mijn man en vrienden keken me heel verbaasd aan).
Het lied komt van Juf Ank, hét hitpersonage uit de serie. Voor wie de Luizenmoeder niet kent: zondagavond komt het weer op NPO 1. Een comedy waarin Jennifer Hofman de hoofdrol speelt, als nieuwbakken moeder van Floor op de klimopschool.
Daar zwaait directeur Anton de scepter. Tenminste, hij doet een halfslachtige poging, want erg doortastend is het niet. Hij krijgt hulp van Nancy, de moeder wiens kinderen al lang van school zijn maar die maar geen afscheid kan nemen. Ook omdat ze een dingetje met directeur Anton heeft gehad in het fietsenhok tijdens het zomerfeest.
De moeder van …
Naast Juf Ank en Juf Hilda zijn er nog meester Volkert, de conciërge, en een hele hoop moeders. Die uiteraard niet bij naam worden genoemd maar gewoon ‘de moeder van’ zijn. Net als in het echte leven. De moeder van Shania en de moeder van Uwendi Joewendie Youandi maken de dienst uit op het schoolplein, vooral omdat ze het hardste praten. En er de hele dag rondhangen, bij gebrek aan nuttiger taken.
Zo niet de scheldende moeder. Die komt aangeracet, rent het schoolplein op, roept wat dingen en rent weer weg. Tijd is geld, weet je wel. Tja, ik zal maar niet vertellen in wie ik mezelf het meeste in herken 😉 Luizen pluizen ging mij in ieder geval niet best af, in mijn schamele carrière als luizenmoeder.
Herkenbaar
Het leuke aan de serie is dus het herkenbare, wat wel een tikkeltje over the top is. In meer of mindere mate natuurlijk. Want hoewel ik me bij elke aflevering weer verzucht dat het bij ons op het schoolplein wel heel erg meevalt, hoor ik van vriendinnen dat ze sommige situaties weldegelijk herkennen.
Bij ons op school is halal vlees bijvoorbeeld nog geen dingetje. In de serie wel. Maar ook mijn vriendin moest stad en land af zoeken naar halal vleeswaren voor het kerstdiner, omdat zij de pech had dat ze niets anders meer kon kiezen. Toen ze het eenmaal in huis had bleek er een Nancy-achtige moeder te zijn die ook maar halal vleeswaren had gekocht en dit trots op de groepsapp vermeldde. Heel frustrerend.
Zwaaien
Ook het zwaaien ’s ochtends is een dingetje. In de serie dan. Bij ons worden de kinderen van groep 3 niet meer naar binnen gebracht. Buiten voor het raam staan nog wel wat moeders te springen, waaronder ik af en toe, maar de kids kijken nauwelijks op of om. Tegenwoordig schuif ik ze steeds vaker uit de auto om zelf direct weer weg te rijden. Tijd is geld weet je wel. Zwaaien is erg overrated. In de Luizenmoeder denken de moeders (en vaders!) daar anders over, tot frustratie van juf Ank.
De homofiele bakfietsvaders, waarvan er één zwart is en één wit, met hun Chinees uitziend adoptiedochtertje, worden door juf Ank ‘niet gek, maar gewoon hééél erg bijzonder’ gevonden. Wat dat betreft loopt juf Ank nog een beetje achter. In eerste instantie ziet ze de donkere vader aan voor schoonmaker. Ontzettend stigmatiserend natuurlijk, maar daardoor erg hilarisch. Vind ik dan, uiteraard zijn er mensen die er aanstoot aannemen.
Bij ons op het schoolplein geen homofiele bakfietsvaders. Ook die zijige luizenvader is bij ons niet te bekennen. Sowieso weinig vaders eigenlijk, want ook in ons dorp lopen we nog een beetje achter. Des te grappiger is deze serie, zo vind ik!
Juf Ank
Juf Ank is dus de heldin van de show. Eerlijk is eerlijk, zij is de karikatuur van een typische juf. Elke juf heeft wel een klein beetje juf Ank in zich, de één wat duidelijker dan de ander.
Op dit moment kun je een leerkracht niet harder beledigen dan haar juf Ank te noemen. Juf Ank heeft een harde stem met overdreven articulatie, is heel goed in ‘de blik’ die juffen vaak uitzenden als iets hen niet bevalt, en doet haar uiterste best de onwillende ouders en kinderen haar starre regels aan te leren. Door vooral veel te herhalen.
Mijn collegacolumnist bij Omroep West noemt juf Ank echter een held. Zij herkent de bitterheid na jarenlang werken in het onderwijs. Juf Ank was vast een lieve, warme en enthousiaste juf toen ze van de PABO kwam. Dertig jaar onderwijs heeft alle compassie uit haar geramd, zo schrijft de columniste, die ook in het onderwijs werkt.
Misschien is dat zo, misschien wordt het tijd dat juf Ank gaat staken? In ieder geval genieten we enorm van haar en van het programma ‘de Luizenmoeder’.
Het doet een hoop stof opwaaien en maakt veel discussie los. Maar het belangrijkste is denk ik (hoop ik) dat de meeste ouders denken: ‘gelukkig, bij ons op het schoolplein valt het hierbij vergeleken nog heel erg mee’.
- Ontdek de voordelen van een aanschuifbedje in de slaapkamer - 02/01/2025
- New York, New York - 12/11/2024
- The Big 40 - 03/11/2024
Kimberly zegt
Ik kijk het samen met de man zelfs. Ook hij vind het erg leuk en elke ouder op het schoolplein heeft het erover
Jeanet zegt
Heerlijk geschreven !
Hanneke zegt
Janneke zat na de eerste aflevering van de Luizenmoeder steeds aan te dringen dat ik “uitzending gemist” moest kijken. Geen spijt! Gelijk daarna kon ik de tweede zien. .Na Hendrik Groen, weer een geweldige Nederlandse serie!
En dan die Carlo…, die denkt ook een graantje te kunnen meepikken.
Maakt een karikatuur van een karikatuur….. getver!
Marguerita zegt
Heeerlijke serie, ik vernam gisteren dat de pilot is opgenomen op de school waar mijn schoonzus lesgeeft. Uiteraard heb ik even gevraagd in hoeverre juf Ank op haar is gebaseerd whahahahaha.
Jacqueline zegt
Ik ben geloof ik één van de weinigen die het nog niet gezien heeft. Wordt wel eens tijd, geloof ik.
Stella zegt
Dat overweeg ik ook, want de beschrijving van Juf Ank doet me nogal denken aan de juf van de 1e klas lagere school. Toentertijd had ze er nog geen 30 schooljaren op zitten, maar wel WO-II als jonge meid. Hoewel ze echt het beste voor had met de kinderen, vindt ik haar ook bij terugblik een intimiderende draak met stentorstem.
Toentertijd hadden we op mijn school alleen op de kleuterschool juffrouw . Zo werden ze benoemd en aangesproken. Op de lagere scholen was dat juf/mevrouw , aanspreking juf/mevrouw en meneer , aanspreking meneer.
Bij de INGbank staan ze nog steeds op het onderscheid ongetrouwd is mej. en getrouwd is mevr. . En nu rijst de de vraag: hoe doen ze dat dan met huwelijk tussen twee mensen van hetzelfde geslacht?