Het is weer herfst! Hoewel ik het een tijd heb weten te ontkennen, is het nu echt waar. Het is lang genoeg zomer geweest, nu is het herfst. Tijd voor onder een dekentje op de bank, rode wijn, herfstbier en comfort food. Stoofschotels bijvoorbeeld (deze is echt een aanrader), hartige taart of pompoensoep. Of alles.
Overigens zal ik in de herfst ook nooit een lentebock, corona of barbecue afslaan, maar dat terzijde. Herfst is gewoon een extra excuus om je lekker te laten gaan. Er moet een vetlaag opgebouwd worden, weet je wel, om die barre wintermaanden door te komen. Dat is een oergevoel, daar kunnen we niets aan doen en moeten we aan toegeven.
Herfst maakt huiselijk
Zonder dat ik het wist, heb ik een scala aan herfstrecepten ontwikkeld. Blijkbaar krijgen mijn huiselijke hormonen in de herfst de overhand, en ik sla aan het koken. Het kan ook dat ik dan gewoon iets meer tijd heb doordat het heggen knippen en zonnebaden tot een minimum is beperkt, maar dat maakt ook niet uit.
Vandaag deel ik een herfstrecept van een hartige taart. Ik heb deze de afgelopen week weer voor het eerst gemaakt, en hij is zeker voor herhaling vatbaar de komende tijd!
Hou je van hartige taart? Dan is deze hartige taart met zuurkool ook lekker!
Wat heb je nodig voor deze hartige taart:
- 7 plakken bladerdeeg
- Eventueel wat maïzena of paneermeel
- 4 rode uien
- een bak gemengde paddenstoelen
- balsamico crème
- een punt brie
- 4 eieren
- een pakje kookroom
- zout en peper
- een hartige taartvorm of springvorm van 24 cm doorsnede
- optioneel: een handje hazelnoten
Hoe maak je de hartige taart:
Haal de plakken bladerdeeg uit de vriezer en laat ze ontdooien. Spray de bakvorm in met anti-aanbakspray en verdeel de plakken bladerdeeg over de bodem en de randen. Je kunt ook hartige taartdeeg nemen natuurlijk.
Om te voorkomen dat de bodem nat blijft, kun je wat maizena of paneermeel op de bodem strooien, of de bodem even inprikken met een vork en alvast 5 minuten bakken.
Snijd de uien in ringen en bak deze in een koekenpan. Schenk er een paar scheutjes balsamicocreme bij. Bak op het laatst de gemengde paddenstoelen even mee.
Kiep het ui-paddenstoelenmengsel in de bakvorm en verdeel het. Mocht je dit lekker vinden, kun je een hand hazelnoten verdelen door het geheel.
Snijd de brie in blokjes en verdeel deze ook over de bakvorm.
Meng nu de kookroom in een maatkan met de vier eieren. Doe er peper en zout naar keuze in en verdeel dit mengsel over de bakvorm. Let op dat je stopt voordat de vorm overstroomt!
Zet de hartige taart 20 minuten in de oven op 180ºC en laat hem even afkoelen voordat je hem aansnijdt.
Ik eet de hartige taart meestal met wat eikenbladsla. Vaak houd ik na het avondeten een paar stukken over, die vries ik in en eet ik later voor de lunch.
Eetsmakelijk!
- Tot wanneer slapen kinderen bij je in bed? - 19/09/2024
- De garderobe van een 40-jarige - 17/08/2024
- Lisette Schrijft niet meer (althans geen blogs) - 29/07/2024
Theresia zegt
Ik prik mijn hartige taarten altijd met een vork in en bestrooi dan met paneermeet of broodkruim om het overtollige vocht op te vangen. Heb jij met deze taart daar ervaring mee?
Rietje zegt
Waar om staan er foto’s over de tekst? Deze is nu niet te lezen, heel jammer. Het lijkt me wel een heerlijk recept.
Lisette zegt
Wat gek, ik heb dat niet, zowel op laptop als mobiel sluiten de tekstvakken en foto’s keurig aan. Op welk apparaat heb je deze blog bekeken?
Thea zegt
Ik zie ook de foto’s over de tekst. Over de ingrediënten en over hoe maak ik de taart. Jammer! Ik bekijk hem vanaf mijn IPad. Van Apple.
Zal even op mijn mobieltje kijken……….
op mijn mobiel is het wel goed te lezen. Vooral ingrediënten is wel handig. Dus waarschijnlijk niet zo geschikt voor IPad.
Bedankt voor recept. Ga ik binnenkort maken, zal zeker weten lekker zijn.
Gr Thea
Lisette zegt
Haha ja zie je, ik ben natuurlijk niet voor niets team samsung! Ik zal proberen het even aan te passen, bedankt voor het doorgeven!
Sylvia Struijk zegt
Hoi Lisette,
Ik heb de taart gemaakt,, maar erg vochtig van binnen.
De bodem ook vochtig (zacht)..
Kan het ook zonder kookroom.
Gr Sylvia,
Lisette zegt
Hoi Sylvia,
Dat is jammer! Wat je kunt proberen is meer eieren gebruiken, dan stolt de vulling beter. Ook kun je proberen in plaats van bladerdeeg speciaal deeg voor een hartige taart te gebruiken. Of wat paneermeel op de bodem te strooien, zodat het niet zo vochtig wordt. Hopelijk heb je iets aan deze tips!
Groetjes Lisette
Marja zegt
Ik lees het op de Apple Air 2 iPad en er is niks mis mee hoor! Alles sluit mooi aan en is uitstekend te lezen. Dus daar ligt het niet aan. Misschien aan de WiFi verbinding of een update vd. software nodig? Ik weet nl. dat als er een update op stapel staat dat de iPad dan ook vreemd reageert. Wie weet is dat het.
Marja onlangs geplaatst…Ik heb de hoekbank gedraaid (maar het is nog steeds een rommeltje)
Thea zegt
succes !! Gaat vast lukken. Even wat mensen laten testen vanaf Ipad en mobiel misschien.
Carolien zegt
Hoi hoi,
Leuk recept ga ik morgen proberen.
Misschien klein puntje van aandacht: in je ingrediënten lijst staat balsamico creme en in je recept balsamicoazijn.
Lijkt me smaak stuk wranger maken zeker als men zich vergrijpt aan aceto balsamico.
Fijne dag gewenst,
Groetjes Carolien
Lisette zegt
hahaha je hebt gelijk! ik bedoel natuurlijk ook de crème. Ga ik even veranderen, dankje!
Ik zegt
Als je geen brie lust, waarmee kan ik dat dan vervangen ?i
Lisette zegt
Je kunt het weglaten (ik vergeet het weleens te kopen) maar ook vervangen door bijvoorbeeld mozzarella
Juan Perscador zegt
Cheddar of blauwschimmelkaas passen ook uitstekend bij herfst-smaken. Verder wat uitgebakken spekjes erdoor is ook niet te versmaden.
Jet zegt
Ik doe er ook nog blokjes spek door. En geraspte kaas door het roommengsel. Ook gedroogde paddestoelen (eerst weken). Super lekker!!
Ln Wis zegt
Hoi Lisette,
deze wil ik écht wel een x proberen … Ben de laatste tijd erg van de paddestoelen en brie (of andere franse kazen) vind ik ook heerlijk om te combineren.
Maar nergens lees ik de grootte van de bakvorm. Het lijkt me een 20cm. (doorsnee), maar klopt dat ?
Alvast bedankt
Ln
Esther Wakkwe zegt
En als je de bodem even een paar keer met een vork inprikt kunt je de bodem ook even 5 minuten (voor) bakken en daarna de vulling etc en het recept verder volgen. Minder kans op vochtige bodem. Ik ga deze variant binnenkort zeker maken. Heerlijke combi.
Lenie bot zegt
Heerlijke taart, en niet moeilijk om te maken, een aanrader
Neeltje zegt
Ik zou deze hartige taart graag maken, wat is de diameter van de taartvorm?
Annemieke zegt
Lijkt me heerlijk. Op de foto denk ik ook noten te zien. Zijn dat halzelnoten? En bak je die mee?
Lisette zegt
Klopt! Het staat een beetje verstopt in de tekst, ik heb het nu ook bij de ingredienten gezet.
Marianne zegt
Lisette hoelang van te voren kan ik de hartige taart maken?
Marlies zegt
Hoi Lisette, een heerlijke taart. Complimenten. Vanmiddag gemaakt volgens recept. Maar ja, ik voeg er dan toch weer iets van mijzelf toe. Rookspekjes uitgebakken en zongedroogde tomaatjes en pittige peper korrels uit een potje erbij gedaan. Niet meer vegetarisch natuurlijk. In iedergeval staat hij opgeslagen. Dus de taart staat voortaan bij mijn favorieten.
Groetjes, Marlies