Een paar jaar geleden hoorde je iedereen over omega 3 of visolie, en dat dit zo vreselijk gezond was. We gingen massaal aan de vette vis of de visoliecapsules. Die hype lijkt weer een beetje voorbij, maar toch zijn professionals nog altijd enthousiast over omega 3. Waarom toch precies?
Wat is omega 3?
Omega 3 is een meervoudigd onverzadigd vetzuur. Onverzadigde vetzuren worden ook wel goede vetten genoemd (met de O van Oké, weet je nog?). Onverzadigde vetten zijn vloeibaar op kamertemperatuur, dat is bijvoorbeeld waarom we tegenwoordig vloeibaar frituurvet gebruiken. Maar goed, nu zeg ik niet direct dat je vloeibaar frituurvet moet gaan drinken omdat dit zo gezond is natuurlijk. Waar het wel om gaat, is dat omega 3 een essentieel vetzuur is. Dit maakt je lichaam niet zelf aan, maar je hebt het wel nodig. Net als omega 6, trouwens. Deze vetten zorgen er namelijk voor dat het cholesterolgehalte in ons lichaam daalt.
Vette vis
Om genoeg omega 3 binnen te krijgen moet je wel weten waar het in zit. Er zijn verschillende soorten omega 3. In plantaardige producten zoals walnoten en lijnzaad zit ALA. En in vis zit EPA en DHA. De meest bekende bron is vette vis.
De Gezondheidsraad adviseert om zeker één keer per week vette vis te eten, zoals sardines, haring, makreel en zalm. Vette vissen bevatten namelijk lekker veel EPA en DHA. En daarbuiten is het natuurlijk gewoon lekker.
Waar is omega 3 goed voor?
Hart
De vetzuren EPA en DHA zijn goed voor je hart. Op de site van het voedingscentrum kun je lezen dat zowel het eten van verse vis als het nemen van voedingssupplementen met deze vetzuren het risico op sterfte aan hartziekten verkleint met ongeveer 10%. De gunstige werking op je hart is al merkbaar bij een inname van 250 mg EPA en DHA per dag.
Hersenen en ogen
Het Omega 3 vetzuur DHA is een belangrijke bouwsteen van de hersenen en er zit ook veel DHA in je ogen. Hierom is het dus belangrijk om die DHA binnen te krijgen. Voor jezelf, maar mocht je zwanger zijn, dan helemaal. Er zijn meerdere studies die aantonen dat het binnenkrijgen van omega 3- en omega 6-vetzuren ook een positieve invloed hebben op de hersenontwikkeling van een ongeboren baby. Vandaar dat ik natuurlijk van die slimme kinderen heb 😉
Als je geen vis lust
Globaal gezien is dus het advies om één keer per week verse vis te eten. Lukt het je niet om één keer per week vis te eten, gebruik dan omega 3 supplementen van Flinndal.nl als extra ondersteuning. Een capsule helpt je hart in goede conditie te houden en twee capsules per dag ondersteunen de hersenfunctie en het gezichtsvermogen! Maar ook als je wel één keer per week vis eet kun je jouw voeding aanvullen met capsules.
Kortom, als ik dit zo lees wordt het tijd om mijn dieet weer een beetje bij te schaven. En in plaats van vette chips en vette patat meer vette vis te eten. Hoeveel vette vis krijg jij binnen?
De uitgelichte afbeelding komt van shutterstock / Kerdkanno
- New York, New York - 12/11/2024
- The Big 40 - 03/11/2024
- Creëer een unieke sfeer met bijzondere wanddecoratie voor thuis - 18/10/2024
Stella zegt
Het TNO zegt maximaal 1x per 2 weken. Dat is omdat de vis in een smerig milieu leeft, te midden van industrieel afval dat zo fijn in dat vet opslaat. Vette vis, dan praat je roofvissen die kleinere vervuilde vissen opeet. Die pcb’en slaan ook op in ons vet. In water oplosbare ongewenste stoffen kan je nog deels kwijtraken met doorspoelen (drinken, waterklisma) en uitdampen (sauna, sporten), maar voor vet is er alleen de vetverbranding waarbij dan die afvalstoffen vrij komen en via je bloed afgevoerd moeten worden. .
Ben je bekend met viskwekerijen?
Ik ben meerdere malen langs een forellenviskwekerij gekomen. Fascinerend om die visbewegingen te zien, maar onthutsend om te zien hoe vol die bakken zijn. Dat kan niet gezond zijn. Denk maar aan de legbatterijen die inmiddels verboden zijn. De viskwekerijen in de Noorse fjorden houden de vissen binnenboord met diepe netten. Door overbewoning en onnatuurlijk voedsel zijn die vissen ziek. Jonge visjes kunnen door de mazen komen, de vrije ruimte ingaan en gezonde vissen besmetten. Ze kunnen er ook mee paren en voor zieke nakomelingen zorgen. Ze krijgen voor een deel vismeel en dat is van de vis die voor de zeeroverskusten weggevangen is, zodat de lokale vissers een andere manier moesten bedenken voor hun dagelijkse brood.
Sinds kort weet ik, dat de oogstrijpe vissen even losgelaten worden en gelijk weer gevangen. Dan heb je “vers gevangen vis”. De vrije vissen hadden al last van vrij geraakte kweekvissen. Het aantal besmette vrije vissen wordt zo veel groter. Het verschil tussen relatief gezonde vrije vis en zieke kweekvis (ook biologische vis is kweekvis; ze zullen een vinbreedte meer ruimte hebben) wordt zo steeds kleiner. En de term “in de oceaan gevangen vis” zegt niets meer.
Ik was toch al grote viseter, maar nu ben ik dat nog veel minder. Produkten als zeewier en zeekraal hoef ik niet meer sinds het kernongeluk in Japan.
Er blijkt trouwens met de hengel gevangen zeevis te zijn. Daar kan ik me eigenlijk niet zoveel bij voorstellen. Hoogstens als een malle striptekening, bijvoorbeeld bij Asterix de bemanning van de zeekapersboot aan het vissen met een ongeduldig wachtende kok. .