‘De meeste winnaars van marathons hebben ook platvoeten’, vertrouwt de verkoper van de hardloopwinkel me toe. Oftewel: er is nog hoop voor mij. Ik ben uit op nieuwe hardloopschoenen, want de oude zijn inmiddels al vier jaar oud. Nu zijn ze qua kilometers nog niet bepaald op hun max, maar ik merk dat de vering minder wordt. Tijd voor nieuwe, dus. En wel speciale hardloopschoenen voor platvoeten.
Blessure van verkeerde hardloopschoenen
Ik begon ooit met normale hardloopschoenen. Gewoon, van de supersale van Scapino. Dit was een slechte zet: na vier keer hardlopen zat ik nog net niet in een rolstoel. Mijn knieën, mijn enkels, mijn schenen: alles begon te rammelen. Het enige positieve vond ik dat de fysio het een ‘blessure’ noemde. Klonk toch een beetje alsof ik serieus had gesport.
Maar goed, dat moest dus anders. Ik kwam terecht bij een podoloog, die al hoofdschuddend mijn schoenen bekeek, draaide en boog. Nee, dat was helemaal fout. Ik moest ten eerste echte hardloopschoenen hebben, en ten tweede moest ik die kopen bij een fatsoenlijke winkel. Waar ze er verstand van hebben, zeg maar. Zo geschiedde, ik gaf het hardlopen niet op (een wonder) en uiteindelijk liep ik zelfs mijn eerste wedstrijd, waar ik net geen laatste werd.
Nieuwe hardloopschoenen kopen
Als ik nu die foto terugzie van augustus 2015, vind ik het niet gek dat het tijd werd voor nieuwe schoenen: ik had de oude dus al bijna vier jaar. Natuurlijk heb ik mijn oude niet weggegooid voordat ik nieuwe had, maar er moest nu wel echt iets gebeuren. Al hoopte ik vooral dat ik, op nieuwe schoenen, als door een wonder ineens twee keer zo hard zou gaan.
Niet om reclame te maken, maar echt: ga naar een winkel die gespecialiseerd is in hardlopen. Ik heb daar zowel de vorige als mijn nieuwe schoenen vandaan, en voor mij met mijn rare voeten is dat essentieel. Maar eigenlijk voor elke hardloper wel, omdat je je lichaam best belast met hardlopen. De schokken op het asfalt kunnen funest zijn voor je knieën, enkels en banden.
Voetenscan en looptest
Bij het kopen van mijn nieuwe paar hardloopschoenen werd er naar drie dingen gekeken. Allereerst had ik mijn oude hardloopschoenen bij me. De verkoper kon zo zien of deze achteraf goed waren voor mij (of ik eerste had moeten worden bij die wedstrijd, ja dus) en hoe ze afgesleten waren. De conclusie was: dit ziet er goed uit, dus waarschijnlijk moet je weer dit soort schoenen.
Hierna werd een voetenscan gemaakt. Hier wordt gekeken welk type voet je hebt. Er zijn verschillende types, er hing een lijst met een stuk of 20 soorten. Voor een globaal overzicht verwijs ik je naar deze website.
Tot slot moest ik een stukje rennen. Dit deed ik dan weliswaar al op een paar nieuwe schoenen, ook om de schoenen te testen, maar de verkoper let tijdens het rennen op hoe jij je voet afrolt, en waar je op landt. Ik blijk op mijn hak te landen. Doe met die info wat je wilt, maar voor schoenen is het blijkbaar belangrijk.
Hardloopschoenen voor platvoeten
Na dit alles kreeg ik koffie en dook de medewerker het magazijn in. Ik kon hem nog net naroepen dat ik dit keer ook eens een leuk kleurtje wilde, en niet groen met paars zoals de vorige keer. Uiteindelijk is de kleur natuurlijk het minst belangrijk, maar goed, het oog wil ook wat.
Na wat passen, meten en rennen door de winkel kwam ik thuis met dit paar: hele mooie zwarte van het merk Mizuno. Laat dat nou net het merk schoenen zijn waar mijn vriendin Estavana Polman ook op sport! Nou, dikke mik toch?
Pronatie
Inderdaad, een goede kleur die overal bij past. Maar daar gaat het dus niet om. Met mijn knik-platvoeten is het belangrijk dat de schoenen goede steun geven, dus stevig zijn. Verder moet de schoen binnenin een flinke correctie hebben vanwege mijn overpronatie. Oftewel: mijn voet valt naar binnen toe, en dit moet gecorrigeerd worden om het hardlopen haalbaar te houden voor mijn enkels en knieën.
Ik heb verschillende schoenen uitgeprobeerd, ook van de bekende merken als Asics en Adidas, maar uiteindelijk koos ik dus voor deze van Mizuno.
Ik ren nu veel harder!
En nu ren ik dus als een jekko. Nee, maar echt. Ik ga natuurlijk niet twee keer zo hard als eerst, maar ik merk zeker verschil. Vooral dat ik makkelijker loop, door de betere vering, en hierdoor ga ik automatisch sneller. Liep ik normaalgesproken bijna 8 minuten over een kilometer, nu doe ik dat in iets meer dan 7 minuten. Fanatieke hardlopers lachen zich dood, maar voor mij is dat echt snel. Vergeet niet dat ik altijd laatstgekozen was met gym hè, met mijn platvoeten, astma en balangst, dus dit is al een hele prestatie.
En het verhaal gaat dat winnaars van de marathon ook platvoeten hebben. Dus wie weet, voeg ik dat ooit nog eens toe aan mijn bucketlist!
(oké, dat laatste gaat niet gebeuren. Het is meer dat ik nu, omdat ik extra hard gerend heb, vanavond een extra biertje mag. Maar toch)
- Ontdek de voordelen van een aanschuifbedje in de slaapkamer - 02/01/2025
- New York, New York - 12/11/2024
- The Big 40 - 03/11/2024
Amy zegt
Goedemiddag, waar heb je de Hardloopschoenen uiteindelijk gekocht?
Lisette zegt
In Naaldwijk bij Zier Running!