Verjaardagsstress. Wel eens last van? Ik wel. Ik neem me altijd voor om me niet druk te maken, maar puntje bij paaltje loop ik als een kip zonder kop door het huis. Want een verjaardag vieren is een ding, maar zorgen dat er genoeg eten en drinken in huis is, het huis schoon is, en dat ik er zelf acceptabel uitzie, dat is wel veel gevraagd.
Gisteren vierden we de verjaardag van mijn man, en die van mij er een soort bij (omdat ik geen zin heb om dit over een maand weer te doorstaan). In de loop van de week, waarin ik ongeveer één hele minuut thuis was geweest, begon ik me steeds meer af te vragen of het oké was om mensen met een soepstengel op een tuinstoel buiten te zetten terwijl ik zelf in mijn joggingpak op de bank lag uit te rusten. Maar nee, dat wil je ook weer niet voor de verjaardagsvisite.
Dus ik raapte mezelf bijeen en maakte een stappenplan. Het stappenplan voor de luie huisvrouw. Al wil ik mezelf niet echt lui noemen, want nogmaals, dit was een helse week. Maar laten we zeggen: stappenplan voor een verjaardag waar je eigenlijk geen tijd voor hebt.
1. Hapjes
Het meeste energie kost het denkwerk. Dat is althans mijn ervaring met verjaardagsstress. Als je alles eenmaal in huis hebt is het serveren van hapjes (lees: op borden mikken en op tafel zetten) prima te doen. Of dat besteed je uit aan de kinderen. Maar het máken van de hapjes, het bedenken wat je daarvoor nodig hebt en het in huis halen van de spullen, nee.
Ik heb avonden van mijn leven besteed aan kaas snijden, komkommer schillen en wraps rollen, en ik haal daar geen levensvreugde uit. Ook heb ik jaren taarten gebakken toen ik nog thuisblijfmoeder was. Leuk, maar dat red je ook niet als je in een week 1 minuut thuis bent. In één van mijn paniekaanvallen deze week googelde ik dus en kwam ik uit op hapjesschaal.nl. Die hebben allerlei pakketten met kant- en klare hapjes. Ik koos er eentje met zoet en hartig, dus zowel het taartprobleem als de wraps waren geregeld. En dan nog balletjes, stokjes, worstjes en weet ik wat nog meer. Ideaal.
Overigens dit is niet gesponsord, die doos kostte €100,- en werd zaterdagochtend thuis bezorgd. Ik had het er graag voor over.
2. Boodschappen
Natuurlijk moet er, naast de hapjes, ook drank geregeld worden. Duh, al is het alleen al voor de gastvrouw zelf. Nu ben ik, na mijn eerdere tegens, toch overstag gegaan en ik bestel de boodschappen tegenwoordig online. Met opgroeiende kinderen vliegt het eten er werkelijk doorheen, dus meneer Jumbo komt elke week een vaste bestelling brengen. Voor een verjaardag ideaal, want dan bestel ik er gewoon een paar kratten bier, frisdrank en koffie bij. Hoef ik niet te sjouwen en weet ik zeker dat ik alles in huis heb. Ze hebben ook sterke drank, dus helemaal mijn winkel. Check, drank is afgevinkt.
3. Opruimen
Aan het begin van de week vroeg ik me af hoe er überhaupt meer dan vijf mensen in mijn huis moesten passen. Wat een bende. Moest ik dat nu allemaal op gaan ruimen? Maar, net als altijd ben ik achteraf blij dat ik zo nu en dan een verjaardag vier. Dat ruimt enorm op.
In de hysterie en verjaardagsstress heb je namelijk maar één keus: drastisch aan de slag. Marie Kondo move over, bulldozer techniek come-in. As we speak staan er dan ook vijf (!!) kratten met zooi in mijn auto om naar de kringloopwinkel te brengen. Al drie dagen trouwens, want werkelijk naar de kringloop gaan is nog een ding. Maar goed. Het idee is er. De rest van de zooi heb ik vakkundig in de slaapkamer gekwakt. Deur op slot, en de woonkamer was weer spic en span. Ik kreeg zelfs complimenten dat het huis zo opgeruimd was. Jaja!
Alleen slapen was wat lastig.

4. Schoonmaken
Je wilt visite niet alleen in een opgeruimd, maar ook in een schoon huis ontvangen. Het lijkt me duidelijk dat ook hiervoor een noodplan in werking moest worden gesteld. Allereerst vier ik alleen verjaardagen na zonsondergang. Dat scheelt enorm veel zicht op stof, vette vingers en vieze ramen. Dweilen is dan ook niet nodig, geen hond die ziet dat de vloer vies is (en ze lopen er toch allemaal overheen met schoenen).
Daarnaast is mijn truc: laat het schoon ruiken. De psyche doet de rest. Zet vlak voor de verjaardag een emmer heet water met Ajax allesreiniger neer, en het hele huis ruikt schoon. Gooi verder in elke gootsteen een scheutje glorix, en in de wc een flinke fles van dat. Even een Dettoldoekje over de oppervlakken die echt hygiënisch moeten zijn en het is alsof de schoonmaakster net is geweest. Uiteraard doe je alleen de vertrekken waar visite komt. Hoezo verjaardagsstress?
5. Er acceptabel uitzien
Ja, dan moet je er zelf nog een beetje feestelijk uitzien. Mijn enige optie was deze week om online wat kleding te bestellen. Dan komt het schoon uit de verpakking en kun je het gelijk aan. Succes gegarandeerd. Ik heb zo’n soort spray in mijn haarkleur om mijn uitgroei bij te werken, haar föhnen met een ronde borstel en voilá, of ik net bij de kapper vandaan kwam. Nou ja, misschien niet helemaal, maar zoals gezegd laat het gebrek aan daglicht alles iets mooier lijken dan het is. En gelukkig is mijn man 13 jaar ouder, zo lang ik daar naast ga staan zie ik er toch wel jong uit.
Nou ja, kind kan de was doen, toch? Echt, ik heb nog nooit zo weinig verjaardagsstress gehad als voor deze verjaardag. Ik had simpelweg geen tijd om me druk te maken. Voor zover ik kon zien had iedereen genoeg te eten en te drinken, en ik heb gezorgd dat ik er zelf ook genoeg in kiepte om mijn innerlijke rust te bewaren. Ik wil niet zeggen dat ik er mijn hobby van ga maken, maar volgend jaar doen we het weer zo!
- Boer zoekt Vrouw aflevering 8: om te huilen zo saai - 21/04/2025
- Vliegen vanaf Rotterdam Airport: de voordelen en nadelen - 19/04/2025
- Londen in de zomer? Doen! - 16/04/2025
Je loopt jezelf aardig te bedriegen. Vuil kan voelbaar zijn. Op de pot zittend zit men wat voor zich uit te staren, vervolgens rond te kijken en krijgt dan onbedoeld van alles in het oog. En dan denken ze dat je wel schoongemaakt hebt, maar er niet zo veel van terecht bracht. Of dat je net zo’n slons bent als veel hulpen van de thuiszorg. Maar nieuwe klieren, die moet je niet zomaar aan trekken. In elk geval eerst grondig luchten. Alleen voor scheerwollen kleding en voor jassen maak ik een uitzondering. De rest gaat eerst in de wasmachine.
Die stress ken ik natuurlijk wel. Veel rommel in de kamer wordt gewoon aangekondigd: geen tijd/gelegenheid voor gehad.
Heel herkenbaar! Drama altijd uiteindelijk is iedereen vaak redelijk voorzien… en anders pakken ze het zelf maar