Ja.
Ik heb het natuurlijk over de leerkrachten in het basisonderwijs. Legden ze vorig jaar nog voor een uurtje het werk neer, dit schooljaar gebruiken ze grover geschut: op de dag van de leraar, 5 oktober, gaat de basisschool een dag dicht. De leerkrachten gaan naar het Zuiderpark in Den Haag om meer geld te vragen voor het basisonderwijs.
Eigenlijk hoopte ik nog een klein beetje dat onze school niet mee zou doen. Mijn kinderen hebben deze week ook al een studiedag, en voor je het weet is het weer herfstvakantie. Nog een vrije dag vind ik erg veel van het goede, vooral voor mezelf ;).
Maar helaas voor mij, onze school doet mee. We lazen eerst al in de krant dat alle scholen uit de regio mee zouden doen, toen kregen we een berichtje van de BSO (met de strekking vol=vol) en toen kwam er dan toch ook officieel bericht van school. Ze gaan dicht op 5 oktober om te staken.
Waarom gaan ze staken?
Ik weet ongeveer wat de leerkrachten willen, namelijk meer geld. Meer geld zodat er meer personeel kan komen. Dit omdat de klassen groot zijn, en door het aantal kinderen dat passend onderwijs nodig heeft, wordt het werk steeds complexer. Daarbij wordt de berg papierwerk en administratie steeds groter.
Op de website van PO in actie lees ik iets meer over de staking. Er wordt uitgelegd dat de eis van de leerkrachten bestaat uit drie delen: een hoger salaris voor leerkrachten in het basisonderwijs, vergelijkbaar met het salaris in het voortgezet onderwijs, een aankondiging van vervolgstappen voor deze salarisverhoging, en extra financiële maatregelen om de werkdruk omlaag te krijgen. Zo moet ook het beroep leerkracht aantrekkelijker worden, zodat er weer meer PABO-studenten gaan komen. Dat is nogal wat!
Op 27 juni jongstleden, de dag van de prikactie, is een petitie aangeboden aan de politici, met ruim 350.000 handtekeningen. Tot nu toe blijft het echter bij mooie woorden en loze beloftes. Dat het kabinet demissionair is zal hierbij niet echt helpen, maar ja, als iedereen op het nieuwe kabinet moet wachten dan duurt het nog langer…
Gaat deze actie helpen?
Op prinsjesdag (of net ervoor, uiteraard was er gelekt, lees maar hier) werd bekend dat er volgend jaar extra geld naar het onderwijs gaat, namelijk 270 miljoen. Er is echter 900 miljoen nodig, dus dit is lang niet genoeg. Of deze staking effect gaat hebben is natuurlijk altijd afwachten. De teksten op de website van PO in Actie zijn klinken hard: ‘het is vijf voor twaalf, en dit is een laatste waarschuwing’
Dreigend, want wat komt hierna? Als je eerst een uurtje staakt en dan een dag, wat is dan de volgende stap? Een week? Inmiddels (2 okt) is er aangekondigd dat er in november twee dagen gestaakt gaat worden, als deze actie niet helpt.
Ik hoop dus dat de actie werkt, want het tekort aan leerkrachten moet worden opgelost, anders hebben we straks een continue staking. Dat is voor niemand fijn, zeker niet voor de leerlingen!
Wat vinden de leerkrachten zelf?
Ik kan natuurlijk moeilijk alle leerkrachten over één kam scheren. Want ze zullen best verschillen van mening. Toch heb ik het idee dat er veel leerkrachten achter deze staking staan, gezien het feit dat er zoveel basisscholen dicht gaan en zoveel leerkrachten worden verwacht in het Zuiderpark.
Ik vroeg het aan Karin, leerkracht in groep 4. Zij zegt dat het probleem in het onderwijs een stuk groter is dan iedereen waarschijnlijk denkt. Heel veel leerkrachten lopen op hun tenen! Er wordt zoveel van de leerkrachten verwacht, dat de druk ontzettend hoog is.
Vooral de grote stapel papierwerk drukt op de schouders, zegt Karin. Er moet zoveel ingevuld en vastgelegd worden, en als je het niet goed bijhoudt heb je een probleem… met 34 kinderen in de klas (zoals zij dat vorig jaar had) is dat niet te doen zonder extra hulp.
Karin gaat, net als veel andere leerkrachten, echt niet staken voor die extra centen. Ze houdt van haar werk, en wil vooral dat plezier in haar werk houden. Dat lukt niet op de manier hoe het nu gaat. Juist door die liefde voor hun vak gaan veel leerkrachten continu over hun grenzen heen. En wordt die werkdruk op een gegeven moment onverdraaglijk. Dat moet veranderen, vooral in het belang van de leerlingen!
Ook Juf Maike, die ik ken als collega-blogger, vindt dat de leerkrachten meer betaald moeten worden. Voor de uren die ze maken, de spullen die ze kopen voor de klas, en het belang van het werk dat zij hebben. Zij schreef hier zelf een blog over, lees maar hier.
Wat moet ik dan met mijn kind als ik moet werken?
Ja, dat is natuurlijk je eigen probleem. Het doel van de staking is nu juist dat er een signaal wordt afgegeven. En eerlijk is eerlijk, als je als leerkracht staakt op een donderdag, waarop veel vaders en moeders werken, dan komt dat signaal wel aan.
Ik voorzie die dag heel, heel veel opa’s en oma’s op straat, in ballenbakken en in speeltuinen. Veel pretparken zijn al gesloten in het naseizoen op doordeweekse dagen, maar ik begreep dat de Julianatoren speciaal open gaat op 5 oktober, en zelfs een stakingskorting geeft.
Ik moet er zelf niet aan denken op die dag een pretpark te bezoeken, als heel Nederland vrij is, maar goed. Slim van de Julianatoren om hier op deze manier op in te spelen, er volgen vast meer initiatieven
Kan juf Lisette niet weer voor de klas tijdens de staking?
Haha, nee, absoluut niet. Tijdens de prikactie op 27 juni zijn bij ons op school een aantal ouders voor de klas gegaan. Om op die manier wel aandacht te geven aan de prikactie, maar het schoolritme voor de kinderen gewoon door te laten lopen.
Hoewel ik niet stond te springen ben ik uiteindelijk in groep 3 en in groep 7 een les gaan geven. Dit vooral omdat ik één van die ouders ben met ‘zorgenkinderen’: mijn kinderen hebben meer of andere aandacht nodig dan gemiddeld. En de moeder ook, trouwens. Altijd is hier bij ons op school tijd en ruimte voor, maar ik kan me goed voorstellen dat door kinderen zoals de mijne de druk alleen maar hoger wordt.
En ik moet zeggen: ik was kapot na die ochtend lesgeven. Voor mij hield het na een uurtje op, voor leerkrachten komt er na schooltijd nog een werkdag achteraan met het schrijven van rapporten, het overleggen en gesprekken met de ouders. En vast nog veel meer waar ik geen weet van heb.
Die 5 oktober kom ik met mijn kinderen wel door. Hopelijk worden er goede afspraken gemaakt, waardoor de werkdruk verminderd kan worden en leerkrachten een betere positie krijgen. Want daar zijn we allemaal bij gebaat!
(Uitgelichte foto: shutterstock)
- New York, New York - 12/11/2024
- The Big 40 - 03/11/2024
- Creëer een unieke sfeer met bijzondere wanddecoratie voor thuis - 18/10/2024
Stella zegt
Heel moeilijk.
Onderwijs roept al decennia. We hoorden al dat het extra bedrag voor bejaardenzorg niet door kan gaan. Van Defensie is al lang bekend dat men werkt met zeer slecht materiaal, materieel en (daaruit voortvloeiende) moreel. De WMO komt bergen geld te kort. En de regering gaat verder bezuinigen, tegen alle adviezen in.