Als je denkt aan eten en drinken uit emotie, dan denk je misschien aan negatieve dingen. Aan heel veel chocolade eten als je verdrietig bent. Aan het op een zuipen zetten als je een rotdag hebt. Maar wist je dat je op veel meer momenten te maken hebt met emoties als het om eten en drinken gaat? En dat deze echt niet alleen maar negatief zijn. Verre van, zelfs. Veel mensen hebben nog steeds sterke herinneringen, vaak positief, aan geuren en smaken uit hun jeugd. En deze hebben bijna allemaal met eten en drinken te maken.
De geur van vroeger
We ervaren het allemaal wel eens: we ruiken, bewust of onbewust, een bepaalde geur, en zijn opeens weer even terug in het verleden. Niet zo gek, want geuren zijn vaak gekoppeld aan bepaalde herinneringen. Dingen waarvan je misschien dacht dat je ze vergeten was, maar die als je de geur die je erbij hebt ‘opgeslagen’ weer ruikt opeens weer naar boven komen. Niet zelden gaat het om herinneringen uit je jeugd, hopelijk vooral positieve, die op deze manier weer op je netvlies staan.
De geur van koffie is zo kenmerkend, dat je deze waarschijnlijk al snel herkent als je hem ruikt. En, als er bij jou in huis koffie werd gedronken, is de kans groot dat je hier ook direct een emotie of een herinnering bij voelt. Aan de geur die in het weekend de keuken vulde. Of aan de koffiegeur die je al tegemoetkwam als je op bezoek ging bij je opa en oma. Je ziet het pak Douwe Egberts in gedachten alweer staan!
Juist opvallende geuren kennen vaak dit soort associaties. We hebben het sterk met eten en drinken, bijvoorbeeld bij bepaalde gerechten die je moeder vroeger bereidde, of de geur van een gerecht dat je op een mooie vakantie hebt gegeten, maar ook parfums of soms heel andere geuren. De geur van boeken, van koffers, van een bepaalde plant of van fris gemaaid gras; we hebben er allemaal zo onze herinnering aan, onze emoties bij. Hoewel Corona natuurlijk wel een beetje roet in het eten gooit het laatste jaar, ik heb bijvoorbeeld een aantal dingen die van smaak veranderd zijn door Corona.
Nieuwe herinneringen en gewoontes creëren
Alhoewel veel van de emoties die we bij geuren krijgen te maken hebben met vroeger, kun je zelf natuurlijk ook nieuwe herinneringen creëren. Dat doe je meestal niet bewust, ook hier gaat het vaak om zaken die zich als vanzelf in je geheugen nestelen. Die van de taart die je alleen op verjaardagen bakt, of dat lekkere gerecht dat je op feestelijke dagen graag op tafel zet. Grote kans dat deze geuren zich, in combinatie met de herinneringen, stevig in je geheugen nestelen en er zo nu en dan eens even uit tevoorschijn komen.
Wil je negatieve associaties voorkomen, probeer dan eten van bepaalde activiteiten los te koppelen. Zo bestelden wij vaak eten bij de shoarmaboer als we op zondagmiddag een makelaarsprogramma keken op televisie. Nog steeds krijg ik trek in spareribs als ik de hoofden van die makelaars zie, haha. Maak van eten een bewuste activiteit, in plaats van het weg te schrokken achter de televisie of tussen de bedrijven door. Zo maak je er een mindful gebeurtenis van en zorg je beter voor jezelf!
- New York, New York - 12/11/2024
- The Big 40 - 03/11/2024
- Creëer een unieke sfeer met bijzondere wanddecoratie voor thuis - 18/10/2024
Geef een reactie