Door Maartje – gezocht: elf, of meer, tips om een schoon en opgeruimd huis te krijgen. (Ja die zag je niet aankomen he? Je dacht vast: Hé leuk een lijstje) En niet zomaar tips, nee ik zoek tips waar ik echt iets aan heb.
Zoals jullie weten heb ik vier kinderen – als je het niet wist dan weet je het nu – en omdat ze allemaal genetisch aan mij verbonden zijn kan ik van hun kant uit niet al te hoge verwachtingen hebben. Dus tips waarin ik lijstjes met taken voor de kids moet maken; doe maar niet.
Maar wat dan? Ik zoek het meer in de lifehack regionen. Om een voorbeeld te geven: de badkamer schoonmaken/krijgen/houden. Ik weet dat je dan een wisser of trekker moet neerzetten zodat iedereen na zijn douchebeurt hem er even door haalt. Yeah right. Dat dus niet.
Misschien meer iets van: trek al je kleren uit, zodat je in je bh en onderbroek geen schade aan kleding kan aanrichten. (Licht de kinderen wel even in zodat eventuele vriendjes/ vriendinnetjes geen emotionele schade oplopen als ze jou zo zien) Pak vervolgens een fles bleekwater en de dweil. Spuit de gehele fles leeg, verdeel het met de dweil ook over de muur. Intrekken en afspoelen met de douchekop. Schoon is het. Extra tip: ventileren.
Dit soort tips bedoel ik dus. Je snapt het een beetje? Geen schema om schoon en op orde te blijven, want dat lukt toch niet, maar meer een soort calamiteiten rooster.
En ik hoor jullie denken: Waar slaat die foto eigenlijk op? Heeft ze daar sportkleren aan en is hij soms bij een verkeerde blog geplaatst? Nee. Ik zocht een moment die het meest mijn huishoudelijke kwaliteiten belichtte en ik kwam uit op dit: Ik ren altijd achter de feiten aan. Vandaar.
Dan zal ik nu even de huishoudelijke taken opnoemen waar ik graag advies over zou krijgen. Andere adviezen op eigen initiatief mogen natuurlijk ook.
- Bedden verschonen. Dit stel ik zo lang mogelijk uit.(Lang in de zin van zand in de bedden en klagende kinderen over onfrisse kussenhoezen). Niet om het gevecht met de opeens veel te grote dekbedden die in te kleine hoezen moeten, maar deze taak veroorzaakt direct een nieuwe taak, namelijk…
- De was. De machines heb ik redelijk in de vingers. Het is het proces erna waar het hier vaak strandt. Het moet schoon en opgevouwen in de kasten belanden. Dit betekent in de praktijk dat er door het hele huis big shoppers met stapeltjes kleding zwerven.
- Planten verzorgen. Is er iemand die ervaring heeft met kunstbloemen? Wij hebben gister net alle kamerplanten een laatste rustplek gegeven in de groene kliko. (Ah, shit, nee…de groene bak)
- Kliko’s op tijd aan de weg zetten. Anders wandelen die planten op een gegeven moment vanzelf naar de vuilstort.
- Kinderspeelgoed. Waarom moet dat allemaal zo groot en kleurrijk zijn? Hoe je ook je best doet met opruimen, het is niet te camoufleren. En doen ze het met elkaar of zo? Het lijkt wel steeds meer te worden.
- Over speelgoed gesproken: badspeeltjes. Je weet wel, dat waar al die drab uit komt lopen en allemaal bruinige randjes op zitten. Is er niet één speeltje, zelfreinigend, waar ze zoet mee zijn? Hier liggen zelfs Meester Wu en Cole samen in het sop.
- Ramen lappen. Prima te doen dat klusje, maar waar laat je de kinderen? Niet binnen, want dan staan ze tegen de schone binnenkanten van de ramen te rossen, maar buiten kan je ze er ook niet bij hebben. Denk aan: ‘oh, die emmer sop zag ik niet’.
Houten jaloezieën schoonmaken doe je handig met een plumeau. Houten jaloezieën schoonmaken wordt namelijk nogal snel vergeten terwijl ze veel stof en vuil vasthouden. Dat zie je ook niet als je ze altijd dicht hebt, zodat de kids niet zien dat jij zit te netflixen. - Het bankstel. Het bankstel? Ja, inderdaad het bankstel. Dat is hier een opzichzelfstaande taak. Naast het feit dat hij eigenlijk altijd hoognodig in de was moet (dat kan, maar net als met de bedden. Daar zit je alleen niet op te wachten) is het een vergaarbak voor: pennen, stiften, muntjes, opladers, kleine poppetjes, verloren snoepjes, spullen waar niemand aan mag komen (dus gooi even snel achter het kussen) en de randomreader van de bank.
- Koelkast. Moet hier uitleg bij? Hoe krijg je al die producten die over datum zijn toch eens een keer op tijd in de vuilnisbak? Voordat de slapheid toeslaat en de hele groentela een vachtje heeft zeg maar?
- Vieze vaatwasser, afzuigkap, gasstel en oven. Vaak lijkt mij de enige oplossing: een nieuwe aanschaffen. Want echt schoon worden ze nooit. Of toch maar dat alu folie eens om die pitten heen doen? En hoe zat het met zelfreinigende ovens?
- En als laatst: dat speciale fenomeen van even de kamer uit, misschien maar een paar minuten, en het lijkt wel of er een poltergeist los gegaan is . Eén grote ravage. Borden door de woonkamer, schoenen op de tafels, meubels omver, kleding op de grond, etensresten tussen de bank. Je krijgt een beeld? Is daar een oplossing voor? Een goeie tip? Ik zelf kom alleen op ideeën waarbij ik de ouderlijke macht waarschijnlijk op het spel zet. En dat is ook weer zowat…
nb. van Lisette: Ehh Maartje, een kleine tip van de huishoudelijke chaoot die eigenaar is van deze website: iets vaker mijn blogs lezen. Over ramen zemen hebben we het reeds gehad! En ook voor de oven is inmiddels een oplossing. En luister naar je lichaam: ik heb 1x per jaar een aanval van huisvlijt. Gebruik die!
Voor de andere tips houd ik me meer dan aanbevolen.
Stella zegt
Kussenslopen verschonen is dus een makkie: om de week kussenslopen uitdelen en zelf laten omwisselen. Ze hebben er direct belang bij om het te doen.
Redelijk corvee invoeren is heel handig. Met drie zussen hadden we een wekelijks opschuivende klus m.b.t. afwassen: eentje afwassen, eentje afdrogen, eentje tafellaken schoonmaken, opvouwen/rollen en de droge vaat opruimen. Er zijn niet veel argumenten die tot ontheffing leiden. Het belangrijkste argument voor invoeren van corvee: je leeft samen en ieder draagt een steentje bij.
Was opvouwen past goed in het corvee-programma en is goed voor de motorische ontwikkeling: leren snel en goed vouwen, zoals in veel winkels nog te zien is.
Een redelijk effectieve methode is cherry picking. Niet dat je de leukste klusjes eruit haalt, maar de haalbaarste. Dan gebeurt dát tenminste regelmatig. Op een vaste weekdag alle lakens eraf en wassen, een week later op dezelfde dag met het kind dat corvee heeft alle lakens strekken & opvouwen. Ja, leren samen vouwen kost tijd en geduld, maar is een goede investering. Zo te zien zijn je kinderen nog klein, dus je begint met samen theedoeken vouwen.
Ik stond zelf als kind te strijken in de tijd dat veel kleren en alle zakdoeken van katoen waren. Dat was echt een hele berg wasgoed, die dan in drieën verdeeld werd. Een zus had hooikoorts, dus gingen er veel zakdoeken doorheen. En daar wordt je handig van. Doeken tot formaat theedoek op een stapel van ongeveer gelijke grootte op de strijkplank leggen. Van de bovenste lap de vier zijkanten strekken & strijken, stapel 3x een kwartslag omdraaien voor de volgende zijkant, tenslotte een veeg over het midden en opzij leggen. Volgende net zo. Hoe meer je gestreken hebt, hoe sneller de volgende klaar zijn, want er trekt vocht en hitte omlaag. Strijken verlengt de levensduur omdat het de harmonicavouwen beperkt (vouwlijnen worden perforatielijnen) en een craquelé-uiterlijk na de wasbeurt betekent dus veel slijtrandjes. Textiel draait meer diensturen als het een poosje rusten mag, dus na wassen, evt. strijken en netjes opvouwen in de kast leggen. Dat is beter dan laken, theedoeken en handdoeken na gebruik wassen en dezelfde dag nog op bed/aan het keukenhaakje.
Eerst alle strijkgoed strijken, dan alles vouwen. Wie beslist scherpe vouwen wil, strijkt na het vouwen nog even alles met de hand en alleen wie erg fanatiek is (jij dus niet) strijkt dan met de strijkbout die vouwlijnen. Misschien nog een strikje om die stapel scherp gestreken wasgoed doen, zoals in overgrootmoeders tijd. Dus nooit zo dom zijn om iets te strijken, opvouwen, scherpe vouwen instrijken en het volgende strijken. Daar word je onnodig moe van en het duurt ook véél langer dan eerst alles strijken dan alles vouwen.
Ik zag een voorbeeldfilmpje van iemand die efficiënt huishouden liet zien. Het hoeslaken werd min of meer dubbel gelegd, nog een paar keer dubbelgeslagen en toen met beide handen geplet. Dat is dus goed voor tientallen valse vouwen => perforatielijnen. En netjes is het totaal niet. Vouw zo’n pakketje maar eens open. Bij dubbelvouwen altijd met hand aan de binnenkant van de vouwlijn langs gaan om valse plooien of tegengestelde vouwen glad te strijken.
Een schone badkamer is wel belangrijk, dus 1x per week afwasmiddel over wanden verdelen, laten inweken en dan met de vloerwisser even boenen (geen gemene middelen gebruiken die met één veeg van alles oplossen), de wisser een paar keer op en neer bewegen, ook in de hoeken. Dan met koud water afspoelen en met de trekker “drogen”. Daarna de vloer even boenen, afspoelen en droog trekken. Met koud water naspoelen is om nieuwe kalkaanslag te beperken. In heet water kristalliseert het kalk. In koud water blijft het beter opgelost, maar als vochtige wanden opdrogen, blijft de kalk wel op de muur, want kalk verdampt niet mee. Dus ook na het douchen snel met koud water afspoelen en evt. zorgen dat je zelf de laatste doucher bent.
Je stond dus op blote voeten of op waterschoenen. En niet elke week met de spuitfles besproeien, want dat krijg je dan ook elke week in je longen.
Het gasstel etc. gaat net zo. Tenminste 1x per week laagje water erop, afwasmiddel erbij, tijdje inweken en dan met een werkdoekje het vuile water wegnemen, doekje uitwringen en opnieuw totdat het schoon lijkt. Daarna kan je nog verder gaan met hygiënisch schoonmaken en dat is domweg wat er vroeger gebeurde: met schuurmiddel boenen en alle hoeken en randen meenemen. Geëmailleerde pandragers kunnen in de vaatwasser, als het formaat past (desnoods diagonaal erin zetten).
Van aluminium hoorde ik dat het brandbaar is, dus die truc van aluminiumfolie heb ik nooit uitgeprobeerd.
Met kliko’s lukt het hier, omdat je ze de avond van te voren langs de weg mag zetten. Ik meen vanaf 20:00 uur.
Ramen wassen: eerst buiten met alle bijkomende ongelukken. Misschien kan de emmer in een groot model bewaarbox (bodem ca. 40 x 50), die niet zo snel omver gelopen zal worden en daarna binnen.
Héél vroeger werden kleine kinderen aan een tuigje vastgezet. Het schijnt dat de bewaarschoolkindertjes vroeger letterlijk in een lus in toom gehouden werden: de kinderen in de rij opstellen, de juf erom heen met een band die de kindertjes zelf met hun buitenkant-hand moeten vasthouden. Juf achteraan om de twee uiteinden vast te houden. Zal wel iets vooroorlogs geweest zijn. Ik heb zelf nog met een ADHD-peuterneefje aan een tuigje gelopen. Want dan zag hij wat en wilde er beslist naartoe. Gewoon doorlopen, dan moest hij wel volgen. Veel gebrul, maar je sloeg een hoek om, het beoogde was uit het oog en het gebrul stopte onmiddellijk. Eerst zijn alle passanten geërgerd om dat brullen en botweg dóórlopen en na de abrupte stilte heb je zelf even een donderwolkje boven het hoofd omdat de volumeknop dus toch wèl goed werken kan.
Voor kunstbloemen heb je genoeg bergruimte of veel geld nodig. Xenos en Ikea kunnen redelijke bloemen hebben, maar je moet wel “echt” ogende nemen. Het tuincentrum heeft er meer, maar die zijn veel duurder. En natuurlijk geldt voor kunstbloemen hetzelfde als voor echte bloemen: hou de seizoenen een beetje in het oog, dus geen uitgesproken seizoensbloeiers als tulpen in november of januari. Dus na het seizoen zet je ze in de kast of op zolder en haalt wat anders te voorschijn. Of je gooit ze weg (verspilling, vervuiling) en koopt nieuwe.
Je moet kunstbloemen en -planten af en toe met de plumeau bewerken. Als ze in zon- of daglicht beginnen te verbleken, dan wegdoen of naar donkere hoekjes verbannen.
Eventueel takken neerzetten en daaraan zelfgeknutselde bloemden vastmaken.
Bankstel de komende jaren afdekken met zo’n lap (kan niet op de naam komen). Aan het einde van de dag of van de week til je de vier hoekpunten op en laat je alles in een doos glijden. Even kijken of er nog belangrijke dingen tussen liggen en verder bekijken ze het maar.
Stella zegt
Grand foulard heet zo’n lap op de bank.
tdk zegt
plastic kinderspeelgoed en badspeeltjes gewoon af en toe in de vaatwasser. Werkt geweldig.
Voor de ramen, badkamer, sanitair, vloeren etc een goede stoomreiniger aanschaffen. Scheelt je heel veel tijd en het maakt prima schoon.
In geval van tijdsnood is azijn met water in een plantenspuit en een prop keukenpapier ook prima om de ramen er snel weer fris uit te laten zien.
Vetplantjes zijn leuker dan kunstbloemen en ze doen het alleen maar beter als ze vergeten worden. Af en toe een stofdoek erover, eens in de paar maanden een drupje water. Geen omkijken naar.
Succes
Stella zegt
O ja, dekbedhoezen. Ik zag een ongelofelijk handige tip op een youtube-filmpje. Was een of ander Amerikaans tv-programma.
– Je legt het dekbedovertrek binnenstebuiten plat op het bed en de opening aan het voeteneiden.
– je legt het dekbed erop
– de tweepersoons gaan handiger met z’n tweeën, maar het kan ook in je eentje
– vanaf het hoofdeinde begin je de boel op te rollen
– aan het voeteneind aangekomen is het even goochelen: je trekt de opening over de rol heen en dan rol de je hele zwik uit.
– je hebt nog nooit zo’n net dekbed gehad, niet te geloven hoe goed dat werkt.
De gangbare methode is binnenstebuiten. Dus dekbedden binnenstebuiten afstropen, wassen, drogen, eventuele kreukranden platstrijken. Dan leg je het dekbed op bed en gaat met het het dekbedovertrek aan het voeteneind staan. Handen in het dekbed, naar de bovenhoeken toe. Met je handen in de bovenhoek pak je de voorste hoekpunten van het dekbed vast en je stroopt het dekbedovertrek er weer overheen. Dat gaat bij mij niet altijd zo soepel als gewenst en als het echt niet lukt, pak ik de bovenpunten van dekbed en dekbedovertrek vast en schud de boel uit boven het trapgat.
Mijn kalanchoeën (vetplanten) zijn vrij lelijk.
De lidcacteeën doen het geweldig en momenteel bloeit een paascactus alsnog. De Aloë vera-ondersoort zoals bij Bakker-Hillegom en Ikea (ca. 2,50) zien er niet uit, maar zijn handig voor de huisapotheek. Ze willen weinig water en veel licht. Buiten ook in de zon, maar ze zijn niet winterhard. Bij verbrandingen (zon, hete pan, heet water), sneetjes en krassen een puntje afsnijden, harde kartelrand eraf snijden, in twee plakken snijden en met de gelkant over de zere plek gaan. Het sluit wondjes razendsnel en daarom mag het beslist niet bij diepe wonden gebruikt worden, omdat je dan de kans loopt ontstekingen in te sluiten.
Het is ook cosmetisch nuttig. Goed voor je haar, daar moet je wel meer voor oogsten. Verder als boven, evt. eerst zoveel mogelijk gel eruit schrapen & soepel prakken en in je hoofdhuid masseren. Daarna met de restjes je haren bevochtigen en laten opdrogen. Als je de volgende dag je haar meedoucht, hoef je het niet uit te spoelen.
Het schijnt ook goed voor de huid te zijn, vooral in de puistentijd.
Maartje zegt
Sjee, ik mag wel een middagje vrijnemen om dit te bestuderen maar bedankt voor de tips! Die dekbedden binnenstebuiten deed ik al. Dat werkt goed!
Strijktips zijn even een dingetje aangezien de strijkbout slechts uit de kast komt voor een strijkkralencreatie. (Ik doe de was vaak even snel tussen de middag als ik pauze heb…geen tijd om kinderen in te zetten dan.)
Ik zal t allemaal nog een goed doorlezen…(vetplanten heb ik ook al eens aangeschaft)
Groetjes!
Fam zegt
Probeer eens de site van Fly Lady met baby steps je huis in no time schoon, fris en netjes!
Ik lees je ervaringen graag in een nieuwe blog
Hanneke zegt
Ik heb de dekbedhoezen afgeschaft.
Heb bij Ikea voor €4,95 (p.s.) een paar 1-persoonsdekbedden gekocht. Daar koop ik er af en toe twee van bij.
Ze gaan na een paar weken de was in en dan gebruik ik de andere. Heerlijk hoef die dingen nooit meer in een hoes te proppen. Vroeger deed ik dat wel samen met mijn man, maar zonder dekbedden is handiger. Als ik denk dat we moeten vernieuwen, brengen we ze naar het asiel. En koop ik er weer twee bij Ikea. Voor nog geen tientje ben ik klaar. Zelfs met deze kou slapen we onder die dekbedden.
En strijken heb ik ook afgeschaft.
Niemand die het ziet, misschien wel, maar dan zeggen ze het niet…
En het scheelt tijd.
Maar… ik heb geen kinderen meer thuiswonen, hoewel….
Huizenbank zegt
Leuke blog, ik was opzoek naar tips om mijn klanten te adviseren. Gevonden.
Bedankt voor het delen!
Groetjes,
Felix