Natuurlijk, eigenlijk moet ik vertellen hoe duurzaam een slimme thermostaat is. Je hoeft namelijk niet meer onnodig te stoken. En dat is voor het milieu, maar zeker ook met de energieprijzen die af en toe door het dak gaan, best interessant. Echter ook als de energieprijzen laag zijn is een slimme thermostaat heel fijn. Waarom? Omdat je dan thuis kunt komen in een behaaglijk huis. Of de kachel kunt opstoken voordat je je bed uit komt. Wat mij betreft is een slimme thermostaat in de winter echt onmisbaar.
Een slimme thermostaat
Toen ik in dit huis kwam wonen begon de winter net, én stegen de energieprijzen vreselijk. Mijn netjes gebudgetteerde maandbedrag voor energie werd meer dan verdubbeld. Pijnlijk, maar ja, dat is het leven. Het was Black Friday en ik besloot een slimme thermostaat aan te schaffen. Er kwamen dingen tussen en de slimme thermostaat belandde in een kastje, waarna ik het ding vergat. Tot ik een jaar later het kastje weer opendeed.
Inmiddels had ik al vaak gehad dat de verwarming ’s nachts aan bleef staan (en dat ik dan uit bed moest om hem uit te doen, het ding maakt namelijk herrie) of dat ik juist ’s ochtends naar beneden moest in de ijskou om de verwarming aan te zetten. Vreselijk! Ook gebeurde het dat ik de verwarming vergat uit te zetten als ik op vakantie ging, zonde. Tijd dus om die thermostaat op te hangen voordat de winter weer begon.
De Tado slimme thermostaat installeren
Ik deed het kastje open en daar lag hij: de slimme thermostaat. Maar ja, hoe ga je dat installeren? Er zat een installatiegids voor professionals bij. Nu ben ik best handig, maar een thermostaat aansluiten? Ja. Dat kan ik dus gewoon. Ik besloot het in september te doen, zodat ik, mocht het misgaan, nog tijd genoeg had om een professional in te schakelen. Maar wat misschien logisch is (wat ik vergat): een thermostaat geeft twee signaaltjes. Aan en uit. Er zijn dus slechts twee draadjes om aan te sluiten. Nu zijn er mensen die dat zelfs niet kunnen, maar geloof me, als je niet kleurenblind bent, kom je echt een heel eind. Ik las het boekje eens door, zette de ketel uit (wel een goed idee) en verwijderde de oude thermostaat. Door te kijken hoe die zat aangesloten kon ik vrij makkelijk de nieuwe aansluiten. Even een gaatje boren en goed ophangen en voilá, daar zat ie! Alsof het door een professional gedaan was.
Hoe werkt de Tado slimme thermostaat
Althans, dat wist ik natuurlijk pas toen ik hem ging testen. Ketel weer aan en nee, er ontplofte niks. Je krijgt bij de Tado een soort ontvanger die je aansluit op je wifi-netwerk. Dan kun je met een app de thermostaat bedienen. En dát is wat je wilt! Je kunt namelijk een programma instellen voor elke dag. Hoe laat wil je dat de verwarming aan gaat en naar welke stand? Verder kun je de thermostaat ook via de app bedienen. Zo kun je hem tijdelijk uitschakelen (bijvoorbeeld als je op vakantie gaat) en weer aanzetten wanneer je dat wilt. Ik doe dat na het landen in Nederland, dan is mijn huis precies warm als ik thuiskom en is het heerlijk thuiskomen van vakantie.
Je kunt de Tado ook met de hand bedienen, er zitten knopjes op. Handig als niet iedereen in de familie de app heeft. Als mijn kinderen vroeg thuis zijn uit school en het huis is koud, kunnen ze ook de verwarming gewoon aanzetten. Ga je lange tijd van huis? Als je de thermostaat uitschakelt met de Tado zit er een vorstbeveiliging op, het zal dus nooit té koud worden in huis.
Extra functies
€Er zijn nog allemaal extra functies die ik nooit gebruik maar die natuurlijk wel handig kunnen zijn. Zo kan de app bijhouden wanneer je het huis verlaat en geeft hij dan een waarschuwing als de verwarming nog aanstaat (vind ik irritant). Ook krijg je een melding als hij denkt dat er een raam open staat. Met statistieken kan de Tado app bijhouden wanneer je het meeste energie verbruikt en je krijgt complimentjes als dit minder dan gemiddeld is. De Tado meet de luchtvochtigheid in huis en geeft waarschuwingen als je ketel raar doet. Kortom: je hebt er echt wel wat aan. Wil je helemaal voor de pro-versie dan moet je uiteraard betalen, voor €3,99 per maand kan Tado automatisch (op basis van je gps gegevens) verwarmen als je bijna thuis bent en stoppen als je weg bent, en krijg je een uitgebreider overzicht met je energieverbruik en je kosten. Ik vind zulke abonnementen altijd zonde van mijn geld, maar er zijn vast mensen die er blij van worden.
Ik word vooral blij als ik thuiskom in een warm huis, en dat ik de verwarming uit kan schakelen als ik er niet ben. Om de energierekening laag te houden en voor mijn eigen comfort. Toch zal ik vooral blij zijn als het weer zomer is!
Dit artikel is niet gesponsord, ik heb de Tado zelf gekocht en dus ook zelf opgehangen.
- Ontdek de voordelen van een aanschuifbedje in de slaapkamer - 02/01/2025
- New York, New York - 12/11/2024
- The Big 40 - 03/11/2024
Stella zegt
Had ik ook: een instelare thermostaat. Alleen bleek hij maar 2 standen te hebben. Tussentijds anders instellen was niet mogelijk, dus heb ik gevraagd de oude weer terug te zetten. Ja, dat was wel lang geleden. .
Je weet dat slim niet hetzelfde is als intelligent? Een slim apparaat is een apparaat dat werkt zoals het geprogrammeerd is en als dat een programma van niets is, dan is de uitwerking ook niets. Een apparaat dat wèl intelligent is, werkt op basis van AI, wat overigens begint met werken zoals het geprogrammeerd is. Maar vervolgens neemt hij het zelf over, wat intelligentie veronderstelt. Las daar een keer over dat een AI-programma voor een dilimma gesteld werd. Het moest dus een opdracht uitwerken, maar om dat doel te bereiken standen de mensen die óók beslissingen namen in de weg. Dus werd er besloten dat die mensen vernietigd moesten worden.
En nog veel ouder: een verhaal in de Donald Duck van Donald en Katrien. Ze zouden een keer ’s morgens vroeg gaan picknicken. Omdat ze niet kwam opdagen, ging Donals polshoogte nemen. .Ze bleek nog in bed te liggen. Het superdeluxe, intelligente huis dat ze na een bittere strijd gewonnen had, stond niet toe dat ze vroeg opstond, want dat was immers niet comfortabel.