Ik moet je zeggen dat ik voor nu nog nooit van een shampoobar had gehoord. Ik zag een combinatie van shampoo en een bar voor me. Iets waar je lekker aan de tap kan hangen voor een flesje geurende conditioner? Nee, het heeft weinig met tappen te maken. Een shampoobar is gewoon een stuk zeep, maar dan van shampoo gemaakt. Om je haar dus mee te wassen.
Waarom zou je een shampoobar gebruiken?
Waarom zou je dat willen, vraag je je dan af. Zeker als je, net als ik, flessen Andrelon inkoopt per dozijn. Nou, daarom dus. Een shampoobar is duurzaam. Hij vervangt namelijk drie flessen shampoo en geeft 0 afval. Dat scheelt behoorlijk in die afvalberg van ons!
Onze kliko zit elke twee weken stampvol. En dat bedoel ik letterlijk, er moet vaak iemand op gaan staan om hem aan te stampen. De hoeveelheid afval die we met zijn vijven produceren is verschrikkelijk. Alleen al vanwege de meeuwen die het hier allemaal weer leegtrekken als de deksel een klein beetje open staan. Inmiddels hebben we vier kliko’s: voor papier, GFT-afval, restafval én sinds kort eentje voor plastic, blik en drinkpakken. Maar in plaats van dat we nu meer afval kwijt kunnen, worden ze gewoon minder vaak geleegd. Echt de hoogtste tijd dus om iets aan die afvalberg te gaan doen, en iets duurzamer te gaan leven.
Verschillende soorten
Maar ja, natuurlijk eerst even kijken of het wel wat is, zo’n shampoobar! De mijne komt van shampoobars.nl. Hier verkopen ze verschillende soorten: onder meer bars met lavendelshampoo voor mooi grijs haar, met jasmijnshampoo voor de gevoelige hoofdhuid en een shampoobar met honingshampoo voor droog haar. Zelf was ik specifiek naar shampoo voor een droge hoofdhuid en droog haar, en na even goed kijken koos ik de variant met honing (t.w.v. €7,95). Door zon, zee en strand is mijn haar redelijk uitgedroogd, een beetje verzorging kan dus geen kwaad.
Allereerst: het ding ruikt zalig. Echt een heerlijke honinggeur, ik zou hem bijna opeten. Maar goed, werk aan de winkel, mijn haar moest gewassen worden. Tijd voor de proef op de som dus.
Hoe werkt de shampoobar?
Lastig is natuurlijk dat het één zeperige bende wordt. Mensen die ooit bij hun oma hun handen wassen met een stuk zeep weten wat ik bedoel. Deze shampoobar ligt bij mij op het plankje waar ook de flessen shampoo staan. Geen handige plek eigenlijk want hier wordt hij heel nat en glibberig van. Even een ander plekje zoeken dus (zelf vind ik dit een goede reden om de badkamer te verbouwen, maar hier is de man het nog niet zo mee eens).
Het idee is eigenlijk dat je de shampoobar in je handen zeept, tot je schuimerige handen hebt. Deze haal je dan door je haar, waarmee je je haar wast. Heel makkelijk, je hoeft geen stukje af te breken of iets dergelijks. Verder denk ik dat dit voor je haar erg goed is, we weten tenslotte dat teveel shampoo niet goed is voor je hoofdhuid.
Hoe bevalt de shampoobar?
Ik was mijn haar niet zo vaak, en heb hem nu pas één keer gebruikt. Ik merk eigenlijk niet veel verschil met mijn normale shampoo. Dat wil zeggen: mijn haar is schoon, zacht en ruikt lekker. Een prima uitkomst dus. Daarna vind ik het een fijn idee dat ik bijdraag aan een iets meer plasticvrije wereld. Tijdens het douchen schieten de beelden van schildpadden en zeehondjes verstrikt in plastic zakjes voor mijn geestesoog. Ja, een stukje bewustwording, hoe vind je dat? Een beter milieu begint bij jezelf, en ik denk dat dit voor mij een leuke eerste stap is om wat bewuster te gaan nadenken over duurzaamheid. Shampoobars.nl richt zich vooral op het reduceren van plastic, maar ook wordt er gekeken of er op grotere schaal shampoo zonder palmolie kan worden gemaakt, omdat de productie hiervan schadelijk is voor de natuur.
En gelukkig: een nieuwe badkamer is niet nodig. Er worden gewoon blikjes, bakjes en zakjes verkocht om de shampoobar in te bewaren of mee te nemen op reis. Moet je natuurlijk wel reizen per voettocht en gaan kamperen in een yurt op de hei, anders doe je je hele stukje duurzaamheid weer teniet, haha!
- De garderobe van een 40-jarige - 17/08/2024
- Lisette Schrijft niet meer (althans geen blogs) - 29/07/2024
- Een rare, roerige week! - 15/07/2024
Deetje zegt
Ik gebruik ze al heel lang en dan inderdaad de palmolie-vrije versie! Want behalve de beelden van schildpadden en walvissen met plastic om hun nek en in hun maag, Zie ik ook nog hartverscheurende taferelen van moederloze urang utang babies, en habitat-loze rossige urang utangs! Daarnaast zijn ze ook nog eens heerlijk voor mijn krulhaar!! Ik ben fan van de shampoobars!! Btw… ze hebben nu ook een kids-versie!
molly zegt
Ik heb hem ook uitgeprobeerd. De eerste 3 keer vond ik het goed werken daarna leek het effect minder te zijn. Sorry voor de beestjes ik koop weer flessen maar gebruik wel minder dan vroeger.
Agnes zegt
Ik ben helemaal fan van de shampoobar van LUSH, ook de honingversie. Weet niet wat het verschil is met deze, Het is een hele fijne shampoo en werkt supergoed voor droog haar. Heb nog flesjes shampoo staan deze maak ik op en dan gebruik ik alleen nog maar deze shampoo in zeepvorm.