Inmiddels kan ik mezelf een die hard pretparkbezoeker noemen. Een dagje Duinrell of Walibi, een weekend Europa-Park, drie dagen Disney of een midweek Legoland: ik draai mijn hand er niet voor om. Daardoor weet ik inmiddels ook prima wat handig is om mee te nemen op zo’n dagje pretpark. Misschien heb jij iets aan mijn tips?
Rugtas
Allereerst ga ik alleen naar een pretpark met een goede rugtas. Een zijtas is weliswaar handiger omdat alles dan voor het grijpen is, maar meestal maak je flink wat kilometers. Omdat je vaak ook veel zooi meesjouwt is een rugtas ergonomischer. Wij kregen de Thule Stir, een ideaal formaat rugzak voor pretparkbezoeken. Stevig, weerbestendig en met voldoende handige vakjes!
Nog een tip: hang je rugtas in de wachtrij op je buik, zodat je eten en drinken makkelijk kunt pakken.
Goede schoenen
Vorig jaar in Europa-Park maakte ik de fout weer: ik nam leuke schoenen mee. Natuurlijk, het oog wil ook wat. Al had ik niet bepaald sjans deze dagen. Voor zo’n groot pretpark zou ik daarom toch inzetten op goede, degelijke loopschoenen. Achteraf had ik mijn hardloopschoenen aan moeten doen, die zijn stevig en er zit een speciale zool in die is afgestemd op mijn voeten. Ook voor de kinderen geldt: stevige loopschoenen. Want je maakt zo 15.000 stappen per dag!
Slippers in de tas
Maar ja, dan kom je zo’n park binnen en staat er zo’n leuk fonteintje. Of er is een wiebelbrug die een klein beetje door het water loopt. De kinderen springen er enthousiast op en voilá, natte schoenen. En dan is je dagje pretpark pas net begonnen… Gevalletje been there done that, en sindsdien maak ik plaats in mijn tas voor een paar slippers of crocs zodat de kinderen ook leuk in de fonteintjes kunnen spelen, en daarna op hun droge schoenen weer verder kunnen banjeren. Zelf vind ik slippers ook wel even lekker na een lange dag lopen.
Handdoek
Als de voeten nat zijn is een handdoek handig, maar ook als je altijd de pechvogel bent die in de splash of wildwaterbaan het meeste water vangt. Daarom heb ik in mijn pretparktas standaard een kampeer/sporthanddoek, zo’n sneldrogend lichtgewicht ding. Wederom van de Action. Als je deze niet kunt vinden werkt een grote hydrofielluier ook fantastisch.
Regencape
In een zomer als die van 2022 zou je zeggen: regencape? Hoezo? Het was toen tenslotte weken achtereen droog en zonnig weer. Nou, stop er toch maar een paar in je tas. Ten eerste weet je het nooit tijdens een dagje pretpark in Nederland (en ook niet in Duitsland), voor je het weet word je in de rij van de achtbaan verrast door een bui. En dan kun je niet even gaan schuilen, of je bent je plek kwijt. En een paraplu meenemen is echt niet handig!
Verder dient de regencape nog een ander doel: de waterattracties ongeschonden doorkomen. De splash, el condor of boomstamattractie hoef je zo niet tot het laatst te bewaren: je kunt gewoon droog blijven.
Wat contant geld
In pretparken heb je helaas overal plekken waar je geld je dankbaar wordt afgetroggeld. Een schiettent, grijpautomaat of spel met ballen gooien (altijd prijs!) op elke hoek van het pad? Trek je knip maar. Soms kun je pinnen, maar niet altijd. Als je trouwens wél een ruggengraat hebt, maak je hier gewoon van tevoren afspraken over met je kinderen. Ik vergeet dit altijd.
Verder is contant geld handig voor bepaalde machines, zoals de droogmachine (als je het vorige punt hebt genegeerd). Je bent 2 euro armer maar wel weer droog en opgewarmd! In de meeste pretparken is trouwens wel een pinautomaat te vinden, die geeft alleen geen muntjes.
Niet teveel eten meenemen
Dit is natuurlijk voor een ieder verschillend, want ik weet dat koek en zopie een dagje pretpark flink duur kunnen maken. Maar mijn ervaring is toch: less is more. Zeker als je je tas al vol hebt met handdoek, slippers en andere zaken. Vroeger smeerde ik gerust 10 boterhammen als we op pad gingen, maar op een warme dag werden die zompig en gooiden we ze alsnog weg.
En dat niet alleen: mijn kinderen (en ik) kunnen niet langs een broodje Unox kraam lopen zonder dat het water in onze mond loopt. Dus tegenwoordig ga ik voor kopen in plaats van meenemen. Dat hoeft trouwens heus niet altijd worst of patat te zijn: steeds meer pretparken hebben een uitgebreide keuze en je kunt er vaak ook gezond eten.
Water
Dat dan weer wel: een flesje water is altijd handig. Die kun je prima bijvullen in de wc’s. Heb je het niet nodig om te drinken dan kun je het gebruiken om (met die handdoek) een blauwe plek te koelen, handjes te wassen en toeten te poetsen.
Paracetamol
Sinds ik tijdens een dagje pretpark een blaasontsteking ontwikkelde, ga ik niet meer op pad zonder paracetamol. Met twee molletjes verdoof je de boel even lekker, want als het niet nodig is, dan is het zonde om na een uur alweer naar huis te gaan vanwege hoofdpijn of een blaasontsteking.
Pen en papier
Grote pretparken staan erom bekend lange wachtrijen te hebben voor de favoriete attracties. Op hoogtijdagen kun je gerust 1,5 uur in de rij staan voor een achtbaan. Steeds meer pretparken hebben halverwege de rij een drankautomaat of wc, best handig. Maar ter vermaak van de kinderen, die elkaar anders de hersens inslaan, is meer nodig. Ik heb standaard pen en papier in mijn tas voor een potje galgje. Ook hints of ‘ik zie ik zie wat jij niet ziet’ blijven leuke tijdverdrijvers. En als je geluk hebt doet na een tijdje de halve rij mee.
Nou, met deze tips moet je een heel eind komen, toch? Heb je nog aanvullingen dan hoor ik dat graag! Nog een lijstje met leuke pretparken vind je hier.
De uitgelichte afbeelding is van Shutterstock
- De garderobe van een 40-jarige - 17/08/2024
- Lisette Schrijft niet meer (althans geen blogs) - 29/07/2024
- Een rare, roerige week! - 15/07/2024
Geef een reactie