Klimaatdoelstellingen, CO2-emissie, duurzaam wonen… allemaal van die termen waar ik mijn kop graag voor in het zand steek. Want hoewel het heel nobel klinkt als mensen vertellen dat ze zo duurzaam bezig zijn, klinkt het mij vooral in de oren als veel moeite. Zweverig ook een beetje. Ik zie me al zitten, als wereldverbeteraar in een tiny house, behangen met zonnepanelen.
Maar goed, zoals altijd overdrijf ik weer flink. En het is waar: een beter milieu begint bij jezelf. Daarom heb ik 8 zaken gevonden die bij de meeste huishoudens, maar vooral bij mij dus, nog wel wat verbetering blieven. Komen ze:
1. Afval scheiden
Het is per gemeente verschillend hoe het afval ingeleverd moet worden. Wij hebben een grijze kliko voor gewoon afval, een groene voor GFT en een aparte kliko voor papier en karton. Uiteraard moet glas in de glasbak. In de praktijk komt dat er bij mij op neer dat ik alles verzamel in de bijkeuken en dat mijn moeder dat eens in de zoveel tijd meeneemt, lui als ik ben. Datzelfde gebeurt met de batterijen, die ik netjes apart houd. Eigenlijk ben ik op dit front al best goed bezig!
2. Energiezuinig wassen
Onze wasmachine is al wat verouderd en zal dus niet superzuinig zijn qua energieverbruik. Wel zit er een eco stand op. Die gebruik ik veel te weinig, want dan duurt het wassen twee keer zo lang. Ik kan me niet voorstellen ook dat dit energiezuiniger is, maar goed, dat schijnt zo te zijn. Wat ik wel doe is ’s nachts of in het weekend wassen als de stroom goedkoop is. Maat goed, dat is vooral eigenbelang 😉 Als ik een nieuwe wasmachine ga uitzoeken, zal ik zeker letten op het energielabel.
3. Van het gas af
Toen ik zeven jaar geleden tijdens mijn bevalling ineens onder een ijskoude douche stond, wisten we dat de ketel vervangen moest worden. Omdat dit nogal urgent was met een pasgeboren baby in huis namen we gewoon de eerste de beste ketel die ons werd aangeboden.
Nu hoor ik echter steeds meer mensen die overschakelen op een warmtepomp. Zeker bij nieuwe huizen zie je dit veel, en het geeft behoorlijk veel comfort. Zo zorgt de warmtepomp dag en nacht voor een gelijkmatige temperatuur in huis, en hij kan naast verwarmen ook koelen. Dat had ik de afgelopen zomer best willen hebben! Ook in bestaande huizen is het prima mogelijk en soms zelfs wenselijk om een warmtepomp te installeren. En je kunt er subsidie voor krijgen! Dan wordt het natuurlijk helemaal interessant. Want eerlijk is eerlijk, een financiële prikkel is voor de meeste mensen nog een extra motivatie om duurzaam te leven.
4. Verwarming lager/ open haard aan
Onze verwarming slaat aan en uit via een tijdschakelaar. Mij is verteld dat het niet veel nut heeft om hem ’s nachts heel koud te zetten, omdat het dan meer energie kost om hem weer op te stoken. Dus de temperatuur schommelt altijd tussen de 18 en 21 graden hier in huis. Nu zou ik hem overdag best wat lager kunnen zetten: ik kan gewoon een dikke trui aandoen. Maar omdat ik als ik thuis ben veel stil zit, vind ik het toch wel lekker als het behaaglijk warm is. Misschien de open haard dan maar wat vaker aansteken?
5. Minder stroom gebruiken
Ik had het al over de eco-stand van de wasmachine. Deze eco-stand zit ook op de vaatwasser, om maar eens wat te noemen. Ook de droger is een stroomvreter, ik zou best op zonnige dagen de was wat vaker buiten kunnen hangen. Ruikt het direct fris ook. Ik heb de ruimte, maar dat gedoe hè… Verder is ons lichtplan nog wel voor verbetering vatbaar. Oké, we hebben spaarlampen, maar dat is vooral omdat je nergens meer een gloeilamp kunt kopen. Maar soms gaan we in het donker weg en dan blijven de lichten gerust de hele dag branden… niet echt duurzaam wonen natuurlijk. Dat kan beter!
Lees ook: hoe duurzaam is de tuinbouw?
6. Zonnepanelen
Ik lachte mensen met zonnepanelen altijd uit: haha, hoe vaak schijnt de zon nou in Nederland! Dat haal je er nooit uit! Tot deze zomer natuurlijk. Toen kreeg ik het dubbel en dwars terug: want de mensen met zonnepanelen op hun huis lachten zich krom. Wat een zon, en wat een energie konden zij opwekken! Tja, het ziet er dan misschien niet zo fraai uit, effect heeft het wel. Ik geloof toch dat ik eerder op de andere punten zou willen verbeteren.
7. Vaker fietsen
Duurzaam wonen gaat verder dan alleen het huis. Zo hebben wij drie auto’s voor de deur staan. Nu kan dat op momenten heel handig zijn, maar eerlijk gezegd is het vaak gewoon gemakzucht om de auto te pakken. Niet echt goed voor het milieu natuurlijk. En dat niet alleen: als ik vaker de fiets zou pakken, zou ik ook nog een gratis work-out krijgen. Toch maar eens over nadenken als het weer zomer wordt (want in de winter is het koud, en we willen het ook weer niet overdrijven)
8. Streekproducten kopen en koken
Tot slot een punt dat mij als tuindersvrouw aan het hart gaat: koop streekproducten om mee te koken! Ik erger me vaak groen en geel aan de Spaanse tomaten die in de winkel liggen, terwijl de Nederlandse tuinders ze aan de straatstenen niet kwijt kunnen. Een kwestie van vraag en aanbod en productiekosten natuurlijk, maar pfoeh. Waarom zouden we zoveel groenten uit het buitenland halen als we ze ook gewoon in Nederland produceren? Op de markt, bij stalletjes langs de weg en in de kleinere groentewinkels zijn vaak super lekkere, verse en betaalbare producten verkrijgbaar. En nee, geen aardbeien in de winter en boerenkool in de zomer, maar dat hoeft toch ook niet? De hele wereld zou een stukje beter worden als we allemaal Nederlandse tomaten zouden kopen, geloof mij maar!
Nou ja, zoals je kunt lezen valt er in ons huishouden nog een hoop te verbeteren qua duurzaamheid. Helemaal niet gek om daar weer eens bij stil te staan. En goed na te denken over het aanschaffen van een milieuvriendelijk apparaat als er iets kapot gaat, of een warmtepomp als de ketel ons weer in de steek laat.
Houd jij je bezig met duurzaamheid? Of zijn er nog wel zaken die je zou kunnen verbeteren?
- Ontdek de voordelen van een aanschuifbedje in de slaapkamer - 02/01/2025
- New York, New York - 12/11/2024
- The Big 40 - 03/11/2024
Stella zegt
Ecowassen is zuiniger omdat het nòg minder water gebruikt. Ik zag de textiel kapot gaan en doe dat dus niet meer.
Die warmtepomp, zat daar niet veel meer aan vast? Weet je nog dat de gloeilampen opeens niet meer mochten. We moesten zuinig doen met spaarlampen. Was een trucje van de lampenfabriek, onze eigen Philips. Liever die dure onrendabele dan de zo praktische gloeilampen met beter verlichtingseffect. Razendsnel van het gas af moeten heeft iets vergelijkbaars. De vervangers zijn duurder en omslachtiger. Het is de industrie die onze wetten bepaalt.
Houtkachel is beter dan open haard. Maar je weet: smog. In Londen werd daarom de open haard verboden. Alles brandt zo lekker, melkpakken zijn prima aanmakers, maar nogal giftig. Open haarden zijn best eng. ’s Avonds doof je het vuur en toch kan het gebeuren dat het ’s morgens nog blijkt te smeulen. Zag een filmpje waarin iemand veel snoeiafval verbrand. Het was zaak om het goed brandend te krijgen voordat de regen toenam. De volgende dag smeulde het nog, ondanks de regen.
Minder stroom moet lukken. Het enige voordeel van een huis met twee verdiepingen en een redelijk rechte trap, is in veel gevallen dat je de was aan de balustrade te drogen kan hangen. Dat is ook beter voor je textiel en het heeft een aanzienlijk kleiner brandrisico.
Ik denk dat mensen met zonnepanelen wel snel een beetje uitgelachen zullen raken. Want: eerst was je een eenling en je kon energie terugleveren; het leverde je dus wat op. Mij doet het vooral denken aan het roetfilter, ook zo’n goeie vondst. Alle auto’s aan het roetfilter. En toen dat krantenstukje over de berg roetfilters waarvan niemand wist hoe het daarmee verder moest. Zonnepanelen: een krantenkop verklaarde dat het zonnepaneel niet werkte omdat alle buren er óók een hadden. Momenteel leg je ze aan met subsidie. Straks niet meer. Straks moet je de hele zwik vervangen voor veel geld over de ruggen van slaven in China. En wat doen we met al die afgedankte zonnepanelen?
Meis, je kan beter iets proberen in de trant van de knijpkat. Daarmee verleg je het probleem niet naar de toekomst met grote opruimproblemen.
Streekprodukten? Er was een tijdje dat er stalletjes langs de weg stonden. Niet in de stad, maar in de polder, heel gemakkelijk tijdens fietstochten. En opeens waren ze er niet meer. De zuivelboerderij op zomerfietsafstand, dus best een eind fietsen en tegen zo’n hoge dijk op, had opeens geen boerderijwinkel meer. Op de kaart kijkend is er geen enkele boererijwinkel voor mij op fietsafstand. Er was nog wel een winkel waar ze ’s zomers vanuit de de garage groente uit de moestuin leken te verkopen. Dat werd wat commerciëler en de laatste jaren zag ik de garagedeuren niet meer open staan. Het is geen kwestie van niet willen maar van niet kunnen.
Het probleem van grote bedrijven is dat het geld moet rollen. Jullie produceren toch ook vooral voor het buitenland? Er zijn producenten die de goede varianten naar het buitenland doen en de mindere in eigen land verkopen. Soms gaat het wel andersom. Het is maar net hoe het zit met vraag & aanbod.
Duurzaam doe je door meer te repareren (repair cafés voor wie het zelf niet kan) en meer in handkracht te doen. Of gewoon niet te doen, zoals de hele dag aan het mobieltje hangen en na 1 of enkele jaren gewoon weggooien omdat de nieuwste modellen leuker zijn. Net als kleren niet weg doen omdat ze van vorig jaar = niet meer in de mode zijn. Zag onlangs een kop dat de boer terug moet naar de jaren 50. Meer in handkracht. Geldt ook voor het huishouden: meer in handkracht doen, dus niet een veeg met een agressief middel maar groene zeep en boenen. Dat is ook terug naar de jaren 50 en minder schadelijk voor het milieu.
Je moet kijken naar maximalisatie. Je hebt al eens geschreven over hoe jullie bedrijf dat aangepakt heeft. Soms zijn machines efficiënter en soms de handkracht. Net hoe je e.e.a. inzet.
Waarom laat je de lampen aan als je met z’n allen het huis verlaat? Al Gore had zo’n pakkende toespraak met o.a. op verlichting besparen. Las ik later dat hij in een enorme villa woonde waarvan alle kamers verlicht werden, ook de onbewoonde. Ja, hij kon dus flink besparen op verlichting en vermoedelijk ook op verwarming (maar deed dat niet).
Stella zegt
En het was te verwachten: https://www.1limburg.nl/limburgse-aarde-beeft-achttien-keer-2018
quote: In Limburg zijn dit jaar volgens het KNMI in totaal 18 aardbevingen geweest.
Zeventien daarvan vonden hun oorzaak in natuurlijke bewegingen in de aardkorst. Eén kleine beving bij Velden heeft volgens het instituut mogelijk te maken met de winning van aardwarmte in dat gebied. /quote
En dus moeten veel huiseigenaren over op warmtepompen en verstikkende isolatie. Nee, het dichtdraaien van de aardgasleiding is vooralsnog niet dé oplossing, want er zijn geen goede alternatieven, zoals er voor de gloeilamp ook geen echt goed alternatief is omdat er alleen duurdere produkten gemaakt worden ten faveure van de multinationals.