‘Mijn dochter kreeg een schoolopdracht mee naar huis, daar stond in dat tuinders en boeren het oppervlaktewater vervuilen.’ Verbaasd kijk ik de vrouw naast me aan. Een collega tuindersvrouw.
Ik had haar nog nooit eerder ontmoet, maar ja, het schept toch gelijk een band, als je een man hebt die alleen maar over tomaten kan praten. Dat haar man boos was over deze schoolopdracht begrijp ik dan ook direct. Dat zou die van mij ook worden.
Ondertussen staan we te luisteren naar een praatje van de baas van een nieuw, megagroot distributiecentrum van groenten en fruit. Alles is eraan gedaan om dit nieuwe pand zo duurzaam mogelijk te bouwen, en dat is gelukt. Een groot deel van het jaar is dit bedrijf zelfvoorzienend. Zonnepanelen op het dak, een grijs water circuit, led verlichting en zelfs een complete bijenhouderij op het dak van het pand, die de eigenaar grappend de playboy mansion noemt. 2000 ‘dames’, zoals hij de bijen noemt, maken daar heerlijke honing.
Deze week was de dag van de duurzaamheid. Ik moest gelijk denken aan dit bedrijf, waar ze werkelijk alles hebben gedaan om het gebouw zo duurzaam mogelijk te maken. Ze gaan hier duidelijk met hun tijd mee en hebben oog voor de omgeving.
Nu is dit een bedrijf waarbij alles uit de kast is gehaald. Niet alleen in de nieuwbouw: ook het feest is helemaal af. Gekleurde prosecco, oesters, een cocktailbar en foodtrucks (met de lekkerste patat die ik ooit gegeten heb. Al noemen ze die hier friet).
En bier, gelukkig. Ik ben gek op bier, zoals je weet.. Dit is bier van ook al zo’n duurzame zaak, namelijk mijn vrienden bij Gulpener. Ja, ik vermaak me hier wel, ook al zijn we enkele kilometers buiten het Westland.
Duurzaamheid dus, het staat bij dit bedrijf hoog in het vaandel. Maar hoe zit dat met de simpele tuinders? Zijn die een beetje duurzaam bezig? Die tuinbouwsector is toch hartstikke milieuvervuilend? Het beeld uit bovengenoemde schoolopdracht heerst bij veel mensen, helaas. Dat komt juist door dit soort schoolopdrachten, die elk jaar blijven terugkomen, en de beeldvorming in de media. De juf van dit kind zal hetzelfde ervaren als het over het beroep leerkracht gaat. En ook de verloskundigen komen er in de media trouwens vaak niet best vanaf. Jammer hoor.
Gelukkig behoor ik nu ook tot de media, en ik zal eens proberen te vertellen wat er wél goed gaat in de tuinbouw qua duurzaamheid en milieu. Want die tuinders doen heus hun best!
Zo komen er steeds meer aardwarmteprojecten. Ben je al eens verbaasd langs een boortoren gereden die je normaal alleen op zee ziet staan? Ja, die staan nu op land. Om te boren naar aardwarmte. Een manier van duurzame energievoorziening die ook toegepast kan worden voor woonwijken en andere bedrijven, maar nu vooral nog gebruikt wordt in de tuinbouw.
In de aardkorts wordt op zo’n 2,5 kilometer diepte water opgepompt, dat is verwarmd door de aarde. Door een pijp stroomt dit naar een warmtewisselaar, waar het water uit de verwarming van de kas wordt opgewarmd. Aan het einde van het circuit wordt koud water weer terug de aarde ingepompt. Zo is er geen gas meer nodig om de kas, waar het nu eenmaal warm moet zijn, te verwarmen.
Ook gebruiken planten CO2, dit zetten ze om in zuurstof. Je kunt geen milieupagina openen of er wordt gesproken over het probleem van CO2 uitstoot. Nou, in de tuinbouw zitten ze te springen om CO2! Op zonnige dagen, waarop er licht en water genoeg is, is CO2 regelmatig de beperkende factor. De tuinders brengen dus extra CO2 in de kas, dat als restproduct vanuit de Botlek via een grote pijp wordt aangeleverd. Bijzonder duurzaam, niet waar?
Of denk aan zonnepanelen. Gruwelijk lelijk op het dak van een huis, vind ik zelf. Op een kas is het ook niet heel handig, maar een schuur voor de kas kan prima bedekt worden met zonnepanelen. Die is toch al lelijk. Veel tuinders maken dan ook dankbaar gebruik van zonne-energie.
Regenwater wordt opgevangen en in de kas gebruikt om te planten water te geven, en water dat overblijft wordt gerecirculeerd. Rookgassen worden gereinigd en ook de CO2 die hieruit komt wordt gebruikt. Het aantal bestrijdingsmiddelen dat gebruikt wordt in de tuinbouw is de laatste decennia drastisch verminderd.
Landelijk wordt er veel gedaan om de tuinbouw meer duurzaam en milieuvriendelijker te maken. Er worden doelen gesteld, en deze worden ook netjes behaald.
In het innovatieprogramma van LTO glaskracht (de land- en tuinbouworganisatie van Nederland) en het ministerie van Economische zaken, wordt verteld dat de tuinbouw in 2050 klimaatneutraal zal zijn, en dat de tuinbouw al goed op weg is de doelen voor 2020 te halen. Dat het gemiddelde energieverbruik in de tuinbouw afneemt en het aandeel duurzame energie stijgt. Op de website de kas als energiebron vind je hierover meer informatie.
Dus ja, goed bezig in de sector zou ik zeggen! En dat moet ook wel, want producten uit de land- en tuinbouw zijn belangrijke exportproducten voor Nederland. Volgens het CBS stond de sierteelt in 2015 op nummer drie van de Nederlandse exportproducten, en ook groenten, aardappelen en zuivel komen in de top 10 voor. En het gaat goed met Nederland, dus laten we dit vooral zo houden! Al zal de BTW stijging van 6% naar 9% dan weer niet heel erg in het voordeel van de sector werken.
Ondertussen heb ik vanochtend genoten van een boterham met duurzame honing van het duurzame bedrijf in Eindhoven waar het feestje werd gehouden. Inmiddels ben ik op stap, bezig met een ander initiatief om de tuinbouw een positief imago te geven.
Met dank aan Bezoek Westland ben ik vandaag op pad met een groepje bloggers om ze het mooie Westland te laten zien. Om te laten zien wat hier voor leuke dingen te doen zijn, maar ook om ze te leren over de tuinbouw van vroeger en nu. Want er valt hier veel te leren, niet alleen voor mama bloggers maar ook voor kinderen. Hierover later meer!
*Ik heb in de linkjes verwezen naar bronnen die ik heb gebruikt. Mocht je desondanks onwaarheden tegenkomen in deze tekst of een aanvulling hebben, laat het dan weten! De kas op de uitgelichte afbeelding is van shutterstock. Er is niets gesponsord, al was de honing een cadeau.
- Tot wanneer slapen kinderen bij je in bed? - 19/09/2024
- De garderobe van een 40-jarige - 17/08/2024
- Lisette Schrijft niet meer (althans geen blogs) - 29/07/2024
Hans Schmits zegt
Prima artikel ik hoop alleen dat de makers van die schoolopdrachten dit ook lezen. Altijd de land/tuinbouw en veeteelt/pluimvee in een slecht daglicht zetten, is een soort modegril geworden! Veel succes met je blog .
Greet zegt
Zouden leerkrachten het aandurven om hun leerlingen “op onderzoek” te sturen op het internet, om zo de verschillen tussen het boek en de praktijk te zoeken? Zou ik doen, als juf.