‘Melk is goed voor elk!’ Een slogan waar veel Nederlanders mee zijn opgevoed. Elke dag een glas melk, dat hoorde er vroeger bij. Goed voor je botten, zei oma dan. Lekker veel calcium. En dat klopt, calcium vind je in melkproducten. Maar de enorme lobby voor zuivel werd, zo heb ik me laten vertellen, vooral ingegeven door de overheid. Nederland kende na de oorlog veel melkveebedrijven en de economie had een boost nodig. Melk werd gepromoot, met succes. Helaas zijn best veel mensen overgevoelig voor melk, of althans lactose. Dat is melksuiker. Over lactose-intolerantie is veel informatie te vinden, bijvoorbeeld op de website van de maag-lever-darm stichting.
Lees ook: boer zoekt geld
Ook mensen die niet officieel de diagnose lactoseintolerant hebben, kunnen merken dat ze moeite hebben met melkproducten. Ze krijgen bijvoorbeeld buikpijn, diarree of huiduitslag. Hierom zijn er meer en meer alternatieven op de markt gekomen. De smaak van melk is namelijk in veel producten wel onmisbaar, en daarnaast heb je ook gewoon de bouwstoffen nodig. Kleine disclaimer: ik ben geen diëtiste of deskundige, dus wat ik hier beschrijf is vooral het resultaat van mijn eigen onderzoek. Ik heb een kind wat slecht reageert op melk, en zelf lijk ik er ook niet echt goed tegen te kunnen. Maar ja, die latte macchiato hè…
Notenmelk
Nou ja dit is dus hoe ik op het idee voor dit artikel kwam: ik kreeg twee pakken notenmelk. Bij Blogger By Nature stond onlangs iemand van Plenishdrinks met drie soorten notenmelk. Nieuwsgierig als ik was, ging ik toch even proeven. Ik hou van noten, niet van melk, en hoe je van noten witte melk kon maken snapte ik totaal niet. Maar ik proefde en het bleek best lekker! Ik heb de varianten almond en hazelnut geprobeerd en echt, niet vies. De notenmelk van Plenish wordt gemaakt van noten, zout en water. Gezond dus, en de productie levert ook fors minder CO2 op dan koemelk.
Kijk mij eens influencen hier:
Plenish Hazelnut hazelnootmelk
De Plenish Hazelnut heb ik geprobeerd in mijn latte macchiato. Ik was eerst bang dat het niet zou schuimen, maar omdat noten vet zijn (zoals volle melk) is dat geen probleem. Wel is het wat bruiner dan gewone melk. Op mijn instastories heb ik er een filmpje van geplaatst, en hier heb ik een foto’tje:
Je ziet eigenlijk niet eens echt verschil! Ik vond het qua smaak prima te doen. Iets smakelozer dan wanneer je je bakkie met volle melk maakt. Dit maakt ook dat ik niet elke dag koffie met hazelnootmelk ga drinken. Kun je echter niet tegen koemelk, dan lijkt me dit wel een goed alternatief.
Wat ik wel jammer vind, is dat het pak na een paar dagen op moet als het eenmaal open is. Ik kreeg mijn gezin echt niet aan de notenmelk, dus ik moest het allemaal zelf opmaken. Na een paar bakkies verlangde ik toch weer naar een koffie’tje met een echte koemelk. Een beetje afwisseling is wel lekker. Verder had ik te weinig inspiratie, maar Plenish Hazelnut is prima te gebruiken als je bijvoorbeeld pannenkoeken bakt. Ook voor het maken van warme chocomelk zou het heerlijk zijn. Leuk om eens te proberen! Je kunt Plenish Hazelnut kopen bij de supermarkt.
Plenish Almond amandelmelk
Amandelmelk is bij sommigen misschien al langer bekend. Hiervan moet ik ook zeggen: ik gebruikte het nooit. Zonde, eigenlijk, want het is hartstikke lekker. Niet alleen om te drinken maar je kunt het bijvoorbeeld gebruiken voor bij cornflakes, in koekjesrecepten of in een smoothie.
Zo’n mooie foto als hierboven maak ik natuurlijk niet zelf, maar ik ben wel met de amandelmelk aan de slag gegaan. Ik maakte een smoothie met amandelmelk én als ontbijt havermoutpannenkoekjes. Die waren dus echt superlekker! Amandelmelk is hierbij een prima alternatief voor koemelk, je proeft eigenlijk nauwelijks verschil. Ik kan dit dus zeker aanraden en denk dat ik het vaker ga kopen, eerder nog dan de hazelnootmelk.
De amandelmelk kun je ook kopen bij de appie of bij Holland en Barrett.
Sojamelk
Een wat bekender alternatief voor koemelk is sojamelk. Dit bestaat voor mijn gevoel al wat langer. In eerste instantie ging ik, toen ik bedacht had dat koemelk misschien niet goed voor mij was, over op sojaproducten. Qua smaak en structuur bootst dit melk goed na. Dat is dan ook handig in de cappuccino of bij het gebruik van yoghurt. Echter lees ik ook steeds vaker wat nadelen: er zouden oestrogenen in zitten, het is vaak gezoet met flink veel suiker én sojaproductie is enorm belastend voor de aarde. Dit heeft gemaakt dat ik het toch weer minder ben gaan gebruiken.
Havermelk
‘Doe mij maar een decaf latte met havermelk!’ zei een fitgirl op het terras. Even dacht ik; als ik nou hetzelfde bestel als zij, ga ik er misschien ook net zo uitzien als zij. Blokjesbuik, geen onderkin, dunne, lange benen en enorm veel zelfvertrouwen. Maar nee, toen ik het slappe bakkie prut zag wat zij geserveerd kreeg, was ik blij met mijn latte macchiato met volle melk. En bier. En bitterballen.
Lees ook: 80 keer wat ik denk als ik de sportschool bezoek
Havermelk is een beetje hét icoon van de fitte, jonge hipster geworden. Om dit te maken worden havervlokken geweekt in water, gepureerd en gezeefd. Wat overblijft is havermelk. In pure havermelk zit dus niet zoveel: geen lactose en suiker, maar ook niet echt voedingsstoffen. Ik denk dat het vooral de kleur is waardoor je het ‘melk’ mag noemen. In veel soorten van de havermelk die je kunt kopen, zijn echter wel stoffen toegevoegd zoals suiker. Check dus goed of het echt gezond is als je dit wilt gaan nemen.
Conclusie: doordat ik de pakken van Plenish had gehad, ben ik me bezig gaan houden met alternatieven voor koemelk. Ik vond vooral de amandelmelk lekker en goed te gebruiken, deze ga ik dus af en toe als aternatief voor koemelk gebruiken. Er komen steeds meer mogelijkheden, ik denk dat dat heel fijn is voor mensen die intolerant of zelfs allergisch zijn voor koemelk!
- Tot wanneer slapen kinderen bij je in bed? - 19/09/2024
- De garderobe van een 40-jarige - 17/08/2024
- Lisette Schrijft niet meer (althans geen blogs) - 29/07/2024
Geef een reactie