‘Dubai?? Serieus??’ Oké, dit is alvast tip 1: vertel niemand dat je naar Dubai gaat. Je krijgt namelijk alleen maar ongelovige reacties. Blijkbaar is het een heel rare bestemming. En dat terwijl je er winterzon vindt, het maar zes uur vliegen is en Dubai alles te bieden heeft wat je zou kunnen willen. Zelfs een skibaan. Toch wordt het nog een beetje gezien als luxe en exotische bestemming. Ik ging er als Jannie Modaal eens een kijkje nemen. Is Dubai echt zo exotisch? Hoe is de stad? Wat mag er wel en niet? Allereerst neem ik jullie mee in de voorbereidingen.
Wat sowieso belangrijk is als je naar het buitenland gaat: bereid je goed voor. Zeker in een land buiten Europa met een andere cultuur en andere regels. Heel simpel: je hebt je aan te passen. Reis je buiten Europa dan loop je ook vaak tegen praktische dingen aan: andere stopcontacten, ander geld, geen 4G. We zijn zo verwend geraakt dat je daar niet altijd bij stil staat. Omdat ik het nog best wel een zoektocht vond, zet ik de belangrijkste dingen even op een rijtje.
Praktische tips als je naar Dubai gaat
Paspoort en visum
Je hebt dus een paspoort nodig om de Verenigde Arabische Emiraten in te komen, waar Dubai onder valt. Een visum is niet nodig als je er komt voor vakantie. Als je wordt goedgekeurd bij de douane krijg je een stempel in je paspoort, en dat is het.
Waar je op moet letten als je Dubai binnen wilt komen
Er gaan wilde verhalen rond over mensen die Dubai om één of andere reden niet inkwamen. Zelf hebben wij daar weinig van gemerkt. Zo zou je geen compromitterende foto’s op je telefoon mogen hebben, ze zouden mensen met bepaalde beroepen weigeren en tijdschriften met teveel blote foto’s (neem een reportage in de Linda. over kleine piemels bijvoorbeeld) zou vallen onder bezit van pornografie (en dus strafbaar). Ietwat huiverig stonden wij in de rij voor de douane, braaf met hooggesloten t-shirts en bedekte knieën, onze telefoon in onze tas (want je mag ook niet filmen in overheidsgebouwen). Al snel bleek dat we ons voor niks zorgen hadden gemaakt: hier liepen allerlei soorten schaars geklede mensen, allen met hun telefoon in hun hand. We hebben niemand gezien waarbij de tas of telefoon werd doorzocht, dus onze angst was echt onterecht. Natuurlijk, je moet je gedragen, maar dat moet altijd als je een land wilt binnenkomen.
Kun je whatsapp gebruiken in Dubai? Of facetime?
De meest gestelde vraag en ook het moeilijkst om een antwoord op te vinden. Je leest namelijk her en der dat je Whatsapp niet kunt gebruiken in Dubai, en dat diensten als Facetime en Skype geblokkeerd zijn. Nou, dat klopt deels. Whatsapp kun je gewoon gebruiken, en in openbare gebouwen heb je overal prima Wifi. Whatsappbellenen videobellen is verboden. Het is ons wel een keer gelukt vanuit het hotel, maar vaak viel de verbinding weg, het leek of dat geblokkeerd was. Ook diensten als Videoland, Netflix en KPN iTV kregen we niet aan de praat. Dit zou wel moeten lukken met een VPN, maar dat is dus weer verboden.
Maar ja, in de praktijk zagen wij toch wel wat mensen videobellen, ook op het terras. Wij durfden dat zelf niet aan en zagen ook het nut niet echt (we waren immers op vakantie!). Voorts is het best lekker om tegen het thuisfront te zeggen dat Whatsapp niet werkt op je plek van bestemming, dan heb je tenminste echt vakantie. Maar zo spannend als je het overal leest is het echt niet.
Neem een wereldstekker mee
In Dubai heb je een wereldstekker type G nodig. Echter is het land enorm ingericht op toeristen. In de meeste hotels heb je dus al USB-aansluitingen waar je je apparaten op kan laden, en anders kun je overal die wereldstekker kopen. Handig dus om mee te nemen, geen ramp als je hem vergeet.
Heb je contant geld nodig in Dubai?
Ik vind het zelf altijd handig om wat contant geld te hebben, waar ik ook ben. Dus op de luchthaven van Dubai heb ik wat Arabische Emiraten Dirhams (AED) gepind. Voor fooien, of als de pinpas niet werkt. Maar goed ook, want op zich kun je in Dubai overal met je pinpas of telefoon betalen, maar op de een of andere manier geeft de Rabobank soms een storing waardoor het niet altijd lukte. Even geld pinnen is dus wel handig, dat kan op het vliegveld maar er zijn ook overal in de stad pinautomaten.
Hoe zit het met alcohol drinken in Dubai?
Met het idee dat deze vakantie een complete drooglegging zou worden, gingen we op reis. Want alcohol is in Islamitische landen toch verboden? Hoewel ik nog wist van mijn vakantie in Egypte dat je in de meeste resorts prima cocktails kunt drinken. Zo bleek dat ook in Dubai: voor de toeristen is heel veel toegestaan. We begrepen dat de hotels in Dubai makkelijk een drankvergunning kunnen krijgen. Daarom vind je ook heel veel restaurants en bars in hotels. Openbare dronkenschap is verboden, maar in de toeristengebieden zagen wij gewoon de standaard dronken Britten over straat lopen.
Hou je van cocktails? Probeer dan eens één van de rooftopbars met een fantastisch uitzicht over de stad. In dit artikel deel ik de leukste rooftopbars van Dubai.
In bikini lopen: mag dat in Dubai?
Door de stad kun je dit misschien beter niet doen, ik denk dat je dan raar aangekeken wordt. Maar iedereen loopt wel gewoon in hemdjes met blote schouders en korte broeken/rokjes. Wat fijn is als het 34 graden is. In Dubai heb je veel privéstranden bij hotels en ook een aantal publieke stranden waar je gewoon in bikini mag rondlopen en liggen. Topless wordt niet gewaardeerd. De zon schijnt heel fel, dus het is ook helemaal geen gek idee om wel een boerkini of een UV-pak aan te trekken. Eigenlijk heb ik hier van alles gezien, van piepkleine stringetjes tot volledig ingepakt. Het mag er allemaal zijn.
Tip: wil je een hotel met een privéstrand? Boek dan een hotel op het palmeiland. Wij zaten in C. Central Resort the Palm, op het bovenste palmblad. Vanuit ons hotel liepen we zo langs de infinitypool naar het strand. Voor een week Dubai in december inclusief vlucht, logies en ontbijt betaal je bij Corendon rond de 1000 euro.
Is Dubai veilig?
Ja. Maar werkelijk. Dubai staat bekend als één van de veiligste steden ter wereld. Ik heb me er ook geen moment onveilig gevoeld. Iedereen is heel vriendelijk, behulpzaam en respectvol. In de metro zijn speciale wagons voor vrouwen en kinderen, maar ik had ook prima in de ‘mannenwagon’ gedurfd. Ook ’s avonds op straat voelde het heel veilig. Grappig is dat je normaal in een grote stad constant sirenes hoort, in Dubai dus bijna niet. Dat valt pas op als je erop gaat letten.
Natuurlijk zijn er, net als in elke grote stad, wijken waar je ’s avonds laat in je eentje beter niet kunt komen. Maar als toerist kun je hier echt prima veilig heen. Nog een positief punt: op andere toeristische plekken zie je soms enorm veel machtsvertoon met militairen en geweren enzo: dat is hier helemaal niet, ook niet op het vliegveld. Het is vooral gezellig!
Leuke tips als je naar Dubai gaat
Tot zover het serieuze verhaal ;). Heb je de keuze gemaakt om naar Dubai te gaan? Dan heb ik nog wat leuke tips voor je. Zoals gezegd: de leukste rooftopbars vind je in Dubai en zijn heel erg de moeite waard.
Hotels
Qua hotel zit je volgens mij nergens echt slecht. Natuurlijk is alles nog heel nieuw in Dubai en de service en klantvriendelijkheid zijn zeer hoog. Wij vonden het erg fijn om op palmeiland te zitten, daar is het iets rustiger dan in de stad. Ook Dubai Marina is een leuke wijk. Ik zou adviseren een hotel met ontbijt te nemen. Wij hadden een goed betaalbaar hotel met logies ontbijt. Het ontbijtbuffet was echt overweldigend groot en we konden bij de barista heerlijke koffie halen. Op die manier maakten we er eigenlijk een soort brunch van. Dat scheelde weer een maaltijd!
Kijk hier naar een voordelig pakket bij Corendon. Je vliegt dan met Transavia of Emirates. Losse vliegtickets boeken bij Transavia kan natuurlijk ook, maar de pakketjes zijn vaak voordeliger.
Eten
Boodschappen zijn relatief duur in Dubai, al ligt het er ook een beetje aan wat je kiest. We kochten een rol koekjes voor slechts een euro, maar een zak Kitkats was dan weer 8 euro. ’s Avonds kun je beter lekker uit eten gaan. Je kunt het zo gek maken als je wil, maar wij hebben gewoon een heerlijke hamburger met friet gegeten voor 25 euro pp en een keer Italiaans voor datzelfde bedrag. In de foodcourts in de malls is de keuze helemaal reuze en ben je nog goedkoper uit.
Uitstapjes
Ook hier geldt weer: alles is mogelijk. Je kunt naar een pretpark gaan, je kunt ook gaan skiën. Of parachutespringen. Een must is toch wel de Burj Khalifa, het hoogste gebouw ter wereld. Om het te zien is al indrukwekkend, maar om van de 124e verdieping over de stad uit te kijken: dat is wel echt een belevenis. Tickets kun je het beste vooraf kopen, wij hebben ze besteld via Getyourguide.nl. En kom niet per se alleen voor de fonteinenshow (op het plein bij de Burj Khalifa, elke avond vanaf 18.00 uur, elk halfuur, gratis): die viel ons echt zwaar tegen. Niet veel te besteden? De gebouwen van de buitenkant bekijken is natuurlijk gratis: je kunt leuk lopen door bijvoorbeeld Dubai Marina of Downtown bij de Burj Khalifa. Ook de Malls zijn een attractie op zich.
Verder wordt er veel gewatersport in Dubai. Wij kozen voor een boottocht met een speedboot langs een aantal iconische gebouwen. De Burj el Arab, waar een 7-sterrenhotel in in gevestigd, het reuzenrad en Dubai Marina. Zo zie je gelijk een groot stuk van de zuidkant van de stad. De pretparken sloegen wij over, maar ben je met kinderen dan is schijnt het Wild Wadi Waterpark fantastisch te zijn, en je kunt natuurlijk naar Legoland Dubai.
Vrijwel alle uitstapjes zijn ter plekke te regelen. Via je hotel, of iemand in het hotel heeft wel ergens een broer of een neef die het regelt. Onderhandelen over de prijs van iets is zeker niet gek, dus laat je ook niet gek maken.
Hoe verplaats je je in Dubai?
Metro in Dubai
Hoe verplaats je je door de stad? Wel, ik zou niet aanraden een auto te huren. De wegen zijn wel echt superdruk. Alle verkeersborden zijn overigens wel in het Engels, maar de rijstijl van sommige mensen is nogal wild. De metro is een prima vervoersmiddel. Spannender dan de metro in Rotterdam is het niet: je koopt een kaartje bij de automaat of het loket, checkt in en uit bij poortjes en neemt de metro. Alle uitleg is in het Engels. Er zijn maar twee metrolijnen dus je kunt lang niet overal komen met de metro, houd er rekening mee dat de afstanden veel groter zijn dan je je kunt voorstellen. Hier vind je alle info over de metro in Dubai.
Taxi’s in Dubai
Gelukkig zijn er overal taxi’s. Echt, overal. Ze zijn ook weer helemaal niet duur, zeker vergeleken met Nederland. Je betaalt ongeveer een euro per kilometer. Pas wel op: als je in een Lexus stapt, zijn dat blijkbaar duurdere taxi’s. Een Toyota met een geel of groen dak zou het goedkoopst zijn.
Tot slot bieden veel hotels pendeldiensten aan. Ons hotel bood meerdere malen per dag pendeldiensten aan naar een paar grote Malls. Ook dit was weer uitstekend geregeld: de bus kwam telkens stipt op tijd. Heerlijk.
Ik wil mezelf geen kenner noemen, want ik ben natuurlijk pas één keer in Dubai geweest en dan slechts drie dagen. Ik ben wel in heel veel grote wereldsteden geweest zoals Hongkong, Bangkok, Tokyo en Sydney. Hierbij vergeleken vond ik Dubai een heel fijne stad. Druk, natuurlijk, maar niet hysterisch. Ik voelde me er veilig en welkom en alles is dus goed geregeld. Ik zou hier prima met mijn kinderen heel durven en ook in mijn eentje, mocht de kans zich nog eens voordoen.
Heb je aanvullingen op dit artikel? Dan hoor ik ze graag!!
Lees ook: bekende en onbekende bestemmingen in het Midden-Oosten
- Ontdek de voordelen van een aanschuifbedje in de slaapkamer - 02/01/2025
- New York, New York - 12/11/2024
- The Big 40 - 03/11/2024
Geef een reactie