I need vitamin sea! Of heb je gewoon extra vitaminen nodig zodat je niet eindeloos hoeft te verlangen naar wat rustige, ontspannen stranddagen? Wie weet. Ben jij een van die mensen die zweert bij het dagelijks innemen van vitamines? Zo ja, dan ben je niet de enige. Vitaminen zijn namelijk belangrijke voedingsstoffen die ons lichaam nodig heeft om goed te functioneren. Hoewel we sommige vitamines uit het voedsel dat we eten kunnen halen, krijgen velen van ons niet genoeg van deze belangrijke voedingsstoffen binnen uit onze voeding alleen. Daarom kan het nemen van een dagelijks vitaminesupplement de perfecte oplossing zijn. We vertellen je graag meer voordelen over deze kracht monsters! Lees je mee?
Gezond zijn en blijven
We willen het liefst allemaal gezond zijn én natuurlijk blijven. En om dat bereiken, zijn vitaminen een essentieel onderdeel van een gezonde voeding. Ze helpen het lichaam goed te functioneren en een goede gezondheid te behouden. Vitamines zitten in veel verschillende voedingsmiddelen, maar ze zijn ook in supplement-vorm verkrijgbaar. Een aanrader is bijvoorbeeld het nemen van B12, wat helpt bij de aanmaak van rode bloedcellen. Ook een belangrijke vitamine is vitamine E, een krachtige antioxidant die cellen helpt beschermen tegen beschadiging. Zo komt vitamine B12 alleen voor in dierlijk voedsel, terwijl vitamine E zowel in plantaardig als dierlijk voedsel voorkomt.
Goede werking lichaamscellen
Ten tweede zijn vitaminen essentieel voor de goede werking van de lichaamscellen. Ze helpen bij het omzetten van voedsel in energie en bij het herstellen en opbouwen van nieuw weefsel. Vitamines spelen ook een rol bij het reguleren van de stofwisseling, het beheersen van ontstekingen en het stimuleren van de immuniteit. Kortom: een hoop voordelen! Hoewel het mogelijk is om alle vitaminen die je nodig hebt uit voeding te halen, kan het innemen van supplementen helpen om ervoor te zorgen dat je voldoende van deze belangrijke voedingsstoffen, zoals vitamine E, binnenkrijgt.
Verminderd risico op ziekte
Last but not least: het innemen van vitamines kan ook in verband worden gebracht met een verminderd risico op het ontstaan van hart- en vaatziekten, kanker en andere chronische aandoeningen. Daarnaast is aangetoond dat vitamine C en E de effecten van veroudering op huid en haar verminderen. Hoewel meer onderzoek nodig is om deze voordelen te bevestigen, is het innemen van vitamines een goede manier om je gezondheid te beschermen en je algemeen welzijn te verbeteren. Dus, waar wacht je nog op?
- Hoe je als koppel je outfits kunt matchen voor een date night - 01/11/2024
- De toekomst van wonen: comfort en duurzaamheid hand in hand - 02/08/2024
- Alles wat je moet weten over gehard glas - 09/04/2024
Stella zegt
Het belangrijkste ontbreekt:
Niet als een kip zonder kop van alles gaan slikken omdat het goed zou zijn. Als zo’n vitamine of mineraal etc. werkzaam is, kan het evengoed tegen je werken en dit is niet denkbeeldig. Het kan ook botsen met medicijnen.
De orthomoleculaire artsen en therapeuten hebben doorgeleerd voor de werking en de onderlinge wisselwerking tussen de nutriënten groepen en nutriënten onderling. Dus daar moet je zijn als je zeker weet vitamines, mineralen, etc. te moeten slikken. Soms weet je het terecht, bijvoorbeeld door bepaalde diagnoses. Soms is het een idee of misschien tijdelijk door een slopende periode. Als je geen diagnose hebt maar wel klachten, is dus eerst een bezoekje aan een de huisarts een goed idee en als daar niets bruikbaars uitkomt een intake bij een orthomoleculair arts. Met wel een diagnose kan je gelijk naar een therapeut als die handiger te bereiken is. Overigens is het best mogelijk dat bepaalde therapeuten beter zijn dan bepaalde huisartsen, maar dat is niet het uitgangspunt, tenzij je al goede ervaring met zoiemand hebt.
Je kan hier rondkijken: https://mbog.nl/zorgverleners/
Het is wat veranderd sinds ik er kennis mee maakte, toen ging het uitsluitend om orthomoleculair. Het is dus alternatief en wordt alleen deels gedekt als je aanvullende verzekering hebt waarin dit opgenomen is. Er is altijd eerst een uitgebreide intake en dat tikt aan. Overigens zag ik in de korte tijd dat er prijsopgaven hingen in de reguliere dokterspraktijken (dat was dus vóór de Ziektekostenverzekeringswet), dat hun uurtarief ongeveer gelijk is aan het reguliere tarief. Maar ze nemen meer tijd voor je en extra veel tijd voor de intake. En dat maakt het tevens belangrijk dat het wel klikt, belangrijker dan bij de reguliere huisarts die strak aan de touwtjes van de ziektekostenverzekeraars zit. Mag max. 10 minuten per visite, evt. een dubbele afspraak maar dat is dan de grens. Als het niet goed klikt, dan een andere zoeken.
Vergeet niet dat elke behandelaar op bepaalde vlakken erg goed is en op andere minder. Zo zitten mensen nu eenmaal in elkaar. Voor goede communicatie moeten beide partijen zich moeite getroosten en niet verwachten dat iedereen net zo praat en denkt als jezelf altijd doet. Botsingen kunnen dus even goed aan jezelf liggen.
Wat ook aantikt: ze schrijven merken voor die voldoen (of zo goed mogelijk voldoen) aan de orthomoleculaire standaard. Denk aan anti-allrgeen en geen ongewenste toevoegingen, de juiste chemische verbindingen (Kruidvat heeft intussen wel bijgeleerd). Maar even goed: als algemene multi kon ik gewoon die van het eigen merk van Kruidvat slikken. Die hebben verschillende, voor verschillende groepen zoals sporters, senioren, algemeen en ik meen nog een paar.
Zo’n complementaire BIG-geregistreerde arts kan erg handig zijn als aanvulling op de huisarts. Als die bepaald bloedonderzoek niet wil doen, dan kunnen zij het voorschrijven, met het gewone standaardbloedonderzoeksformulier uit hun regio. Mijn ziektekostenverzekeraar hanteert het standpunt dat reguliere artsen die reguliere dingen voorschrijven regulier vergoed worden en dat alternatieve artsen die alternatieve dingen voorschrijven via de aanvullende verzekering deels vergoed wordt. Kruislings is niet mogelijk. Het kan dus behoorlijk aantikken, maar kan je ook een stuk verder brengen dan een reguliere arts die niet verder kijkt dan de eigen neus lang is. Daarom heb ik indertijd ook bij het uitzoeken van een fysiotherapeut gekeken naar zowel bereikbaarheid als ook wat alternatiefs erbij, want dat kan behoorlijk blikverwijdend werken.
Geen geld voor dure alternatieven? Dan een multi slikken en nóóit op eigen houtje een maximulti. Het is complexer dan je denkt. Neem bijvoorbeeld die genoemde vit.B12: We een specifieke B-vit slikt, moet daar altijd vit.B-complex bij slikken. Vroeger kreeg je bij bloedarmoede staalpillen en opeens óók foliumzuur en vit.B-complex. Want foliumzuur is een B-vitamine.
O, even verder over foliumzuur. Wie zwanger wil worden, doet er goed aan om al van te voren te beginnen met foliumzuur slikken (dus samen met een vit.B-complex, ik meen tegenwoordig ook vit.C erbij, en nog beter in overleg met iemand die ervoor doorgeleerd heeft, wat niet de regulier werkende reguliere huisarts is want die kent waarschijnlijk alleen de schijf van vijf en wat vuistregels als vit.C bij verkoudheid en kleine wondjes). Tijdens het grootste deel van de zwangerschap blijven slikken en niet meer in de laatste maanden. Stug doorslikken in die laatste paar maanden schijnt allergieën in de hand te werken.