Oh, lekker, de kinderen gaan weer naar school. Ik hoor het je zuchten na twee weken kerstvakantie. Want dan is het wel weer mooi geweest, toch? Zelf dacht ik het ook. Hup, pubers de deur uit, ramen open, beddengoed in de was… je kent het wel. Kwam ik even bedrogen uit. Hoezo? Het is toetsweek. Kun je je daar nog niets bij voorstellen? Wacht maar.
De toetsweek op de middelbare school is een happening. Niet per se qua dat er dan zoveel gebeurt, juist niet eigenlijk. Het is meer een fenomeen waar je vanaf drie weken van tevoren tot drie weken erna last van hebt. Omdat niets dan normaal is. En op alles het antwoord ‘ja maar het is toetsweek’.
Het begint al in de vakantie. Want: ‘het is bijna toetsweek’. Dus er is stress. Niet dat iemand in een hoekje gaat zitten leren met zijn of haar boeken, want nee, het is vakantie. Maar wel bijna toetsweek dus er zou wel geleerd moeten worden. Daar wordt vooral veel over gepraat. Vervolgens is de vakantie afgelopen. Dan zijn er één of meerdere dagen halfslachtig school, want een toetsweek mag niet direct na de vakantie beginnen. Op die halfslachtige dagen kunnen er vragen gesteld worden over de toetsweek, maar dat hoeft niet, want eigenlijk wist je al wat je moest leren en had je dat ook al moeten doen. Dan zijn er nog één of meerdere vrije dagen, speciaal om te leren.
Vervolgens begint de toetsweek. En als je nou denkt: nou, lekker knallen die kids, en moeders thuis aan de slag: neen. Het gespuis ligt tot een uur of 12 op bed, want die toets is pas ergens in de middag gepland. Of nog mooier: als de een vertrekt, is de ander alweer thuis. Ze zijn hooguit een uur per dag op school. Op school wordt er dan gezegd: ‘je moet goed voor jezelf zorgen, want deze toetsweek is belangrijk. Zorg dat je fit en uitgerust bent!’ Pubers horen: blijf in bed liggen stinken, kom er alleen uit voor broodjes bapao en koop vooral make-up van Essence.
Als moeder ben je inmiddels wijzer en plan je tijdens de toetsweek veel lange werkdagen buitenshuis. Heb je je eenmaal thuis een weg gebaand langs vieze pannen (ik wilde een gebakken ei) en dekbedden op de bank (ik wilde Spongebob kijken en boven was het koud) denk je: nou, rustig van m’n avond genieten. Dan komt het. ‘Mam, we gaan beginnen. We (lees: WE) moeten eerst Spaans doen, daarna aardrijkskunde en ook nog wat NASK.’ Met meestal een vals canon er doorheen van een andere puber die wiskunde, Engels en bio moet doen en ook NU en ook NIET ALLEEN.
En denk nou niet dat je dingen kunt zeggen als ‘je hebt toch de hele dag (of zelfs de hele vakantie) de tijd gehad om te leren?’ Nee, zo werkt het niet! Dat moet op de laatste avond! Dus zit je tot in den treuren het verschil uit te leggen tussen een evenredige en een onevenredige vergelijking, weet je nu de Spaanse vervoeging van alle werkwoorden en kun je midden in de nacht wakker gemaakt worden voor een verhandeling over bodemerosie, in plaats van je onder te dompelen in het laatste seizoen van The Good Fight. En weet je weer waarom je geen docent bent geworden.
Denk nou ook niet dat die toetsweken van verschillende scholen precies gelijk op lopen, dus voor minimaal twee weken heb je elke dag wel een of meerdere pubers die overdag thuis rondhangen en je hele avond in beslag nemen. Toetsweek afgelopen? Waag het niet om enthousiast je huis terug te claimen. Welnee. Er is een sportdag die slechts 3 uur duurt, een ochtendje kunst, een middagje bibliotheek en misschien, als er genoeg leerkrachten zijn (de meesten zijn ziek of naar Rome) nog een soort van lesuur hier of daar. Oh, en nog een studiedag, dus dan zijn de leerlingen vrij.
Vaak zijn er dan nog een paar weekjes ‘normaal’ school, voordat het weer vakantie is. In deze weken wordt er enigszins een rooster gevolgd, al is dit natuurlijk afhankelijk van heel veel omstandigheden en hebben we daar alle begrip voor. We genieten er ook maar even van, want voor je het weet is het weer toetsweek…
Iemand die dit herkent?
- Ontdek de voordelen van een aanschuifbedje in de slaapkamer - 02/01/2025
- New York, New York - 12/11/2024
- The Big 40 - 03/11/2024
Jacqueline zegt
Dag Lisette,
Hebben jou pubers ook vaak uitval op de middelbare school?
gr. Jacqueline