Inmiddels is de zomer al in volle gang, en de meeste van deze boeken zijn al een paar maanden geleden uitgekomen. De delay ligt hem vooral in het feit dat ik gewoon bijna geen tijd heb om te lezen. Zonde, want ik hou er zo van! En zeker van de chicklits die altijd in het voorjaar uitkomen. Elk jaar een nieuwe Jill Mansell, Charlotte de Monchy, Jenny Colgan en Jackie van Laren, meer heb je niet nodig, toch? In mijn blog over de leukste zomerboeken van 2021 heb ik deze schrijfsters ook al benoemd, en ze blijven een succes. Voor 2022 zet ik de leukste zomerboeken op een rijtje. Sommigen heb ik gelezen, sommigen staan op m’n wishlist. Ik ben benieuwd of jullie nog toevoegingen hebben?
Jill Mansell – De zomer van je leven
Het blijven klassiekers, de chicklits van Jill Mansell. Als je van dit genre houdt (en dat doe ik!) dan verslind je al haar boeken. Kritiek Jill Mansell is soms dat haar boeken wat diepgang missen, en dat je eigenlijk vanaf het begin al weet hoe het af gaat lopen. Althans, welke van de personages bestemd zijn voor een lang en gelukkig leven met eeuwige liefde. Nou én, zou ik zeggen. Wie wil er nou niet in sprookjes geloven? Ik ben dolblij dat ik van tevoren al weet dat die boeken goed aflopen, hoef ik me daar geen zorgen over te maken. En het geeft hoop!
In ‘De zomer van je leven’ draait het om Amber en Lachlan, die als tieners in hetzelfde pleeggezin terecht zijn gekomen. Door omstandigheden hebben ze nooit naar elkaar uitgesproken dat ze gek zijn op elkaar, en uiteraard is daar een heel boek voor nodig om dat voor elkaar te krijgen. Door de andere personages (pleegvader Teddy en zijn nieuwe vrouw Olga bijvoorbeeld, heerlijk) wordt het boek supergrappig en zitten er toch nog wat onverwachte plottwists in. Feelgood ten top!
Sophie Kinsella – De partycrasher
Ik hikte een beetje tegen dit boek aan. Soms vind ik de boeken van Sophie Kinsella wat hysterisch en overdreven. Toch ben ik erin begonnen en gelukkig maar! Ik heb echt meerdere malen hard gelachen toen ik dit boek las. Het is ietwat ongeloofwaardig soms, maar wel hilarisch en met een paar verrassende twists erin. Hierdoor blijf je tot het einde geboeid.
Nadat haar ouders uit elkaar zijn gegaan is Effie vervreemd geraakt van haar vader en begon ze een vete met zijn knappe (en veel jongere) nieuwe vriendin, Krista. En nu krijgt Effie nog meer slecht nieuws: Greenoaks, het Victoriaanse landhuis dat Effie haar hele leven haar thuis noemde, wordt verkocht. Wanneer Krista besluit een ‘housecooling’-feest te geven, weigert Effie te gaan. Maar dan herinnert ze zich dat een geliefde schat uit haar kindertijd nog steeds in het huis verborgen ligt. Haar enige kans om die terug te krijgen is door in te breken terwijl iedereen druk aan het feesten is. Terwijl Effie door het huis sluipt, zich verstopt onder tafels en door kiertjes gluurt, realiseert ze zich dat de geheimen die Greenoaks bewaart niet alleen op zolder liggen.
Jenny Colgan – Een nieuwe zomer in de kleine bakkerij
Allereerst: het eiland Mount Poulbearne, waar deze serie van Jenny Colgan zich afspeelt, bestaat dus echt. Iets waar ik tijdens het schrijven van deze review achter kwam. In de eerste drie delen van ‘de kleine bakkerij’ draait alles om Polly Waterford, die terecht komt op dit eiland en uiteindelijk een bakkerij begint. Na deel drie dachten we dat we alles wel wisten van het eiland, maar Jenny Colgan kwam toch met een deel 4, hoe leuk! Dit deel draait niet om Polly maar om Marisa Rossi, eveneens een meisje dat gevlucht is naar dit eiland. Zij en Polly worden vrienden, en uiteindelijk weet Marisa haar draai te vinden op het eiland. Goed voor heel veel feelgood!
Jenny Colgan – het Eilandhotel
Deze hoort eigenlijk niet bij de zomerboeken, maar ik wilde hem toch even noemen omdat ik hem net uit heb. Ook in de serie Café Zon & Zee (met als hoofdpersoon Flora McKenzie) is namelijk een vierde deel uitgekomen, ‘het Eilandhotel’. Hier lezen we hoe er op het eiland Mure, na de dood van rijke Amerikaan Colton Rogers, toch langzaam een eilandhotel verrijst. Dit gaat niet zonder slag of stoot. Ook voor Dokter Saif, Lorna, Flora en Joël zijn het roerige tijden. Voor wie de eerste drie boeken heeft gelezen: deze mag je absoluut niet missen! Je komt er wel van in de kerststemming, dus hou daar rekening mee.
Charlotte de Monchy – Wie waagt die wint
Dit boek van Charlotte de Monchy speelt zich in Nederland af, wat ik niet zo van haar gewend ben. Ik smulde van haar eerdere boeken die onder andere Ierland, Canada en Bali als hometown van de hoofdpersoon hadden. Maar goed, de boeken zijn sowieso leuk, dus dat moet deze ook wel zijn. Ik ben nog niet toegekomen aan dit boek, gewoon omdat ik teveel op mijn to-do list had. Ik denk dat ik deze maar als cadeau voor mezelf meeneem op vakantie.
Wie waagt die wint gaat over Lizzie, werkzaam bij het blad Man van Nu. Haar leven neemt een rare wending als ze een grachtenpand erft, dat ze moet delen met een voor haar tot dan toe onbekende man. Deze man, Tobias genaamd, zit haar op alle fronten dwars. Hoe dit afloopt kan ik nu al raden, maar dat maakt niet uit, ik heb zin om me helemaal in dit verhaal onder te dompelen!
Marijke Vos – Eens in je Leven
Marijke Vos schrijft heerlijke feelgoodromans die je in één ruk uit leest. Ik tenminste wel. Ze kwam nog niet eerder op mijn lijstje voor, maar ik heb wel alles van haar gelezen. Behalve deze! Haar nieuwste boek gaat over Holly, gelukkig in de liefde en eindelijk klaar voor de grote stap. Helaas blijkt dat ze al eens getrouwd is, in Las Vegas, en dit moet eerst ongedaan gemaakt worden voordat ze de Perfecte Verloofde kan trouwen. Je kunt je voorstellen dat dit nogal wat voeten in de aarde heeft…
Gillian King – Je moest eens weten
Bij boeken van Gillian King wordt gejankt. Dat is een feit. Zij schrijft feelgoodromans, maar wel met een rauw randje. Iets minder chicklit dan de rest van deze lijst, maar daarom niet minder fijn. De samenvatting:
Billy heeft het flierfluitersyndroom. Haar vriendinnen wonen samen, krijgen kinderen en hebben een indrukwekkende carrière. Maar Billy heeft geen huisje, boompje of beestje. Alleen een nietszeggende baan op een afdeling waar niemand haar ziet staan en directeur Matthew haar nog steeds Jilly noemt. Superirritant natuurlijk, dus waarom ze zich dan toch stiekem tot hem aangetrokken voelt, is haar een raadsel. Maar toch hééft hij iets.
Nadat ze op een werktrip per ongeluk bij elkaar op de hotelkamer zijn beland, krijgt Billy steeds meer gevoelens voor hem. Maar waarom probeert hij haar op afstand te houden? En waarom is zijn verleden zo’n verboden onderwerp? Tot overmaat van ramp duikt er ook nog iemand op die beweert meer over Matthew te weten…
Jackie van Laren – Branding
De laatste in de serie Eilandliefde! Tenminste, dat denken we, maar dat dacht ik bij boek nummer 4 ook al. Er blijft altijd iets te vertellen over de bewoners van het waddeneiland en de mensen rondom strandtend de Grote Vis. Nu Axel en Wende, Mayke en Cam en Vincent en Milena het geluk hebben gevonden, is het de beurt aan Tjerk. De stoere leider van de reddingsbrigade is eigenlijk een einzelgänger, maar in de loop van dit boek lijkt hij de liefde te vinden.
De boeken van Jackie van Laren vind ik zo leuk omdat het series zijn. Steeds kom je weer oude bekenden tegen en ga je eigenlijk verder waar je gebleven was. Het is heerlijk om in gedachten op het waddeneiland te zijn waar zich allerlei perikelen afspelen. Wat mij betreft mag Jackie van Laren er nog zes delen bij schrijven!
Ik zou nog wel uren door kunnen gaan met chicklits aanbevelen, want ik verslind ze. Schrijfsters als Lisette Jonkman, Susan Muskee, Jacodine van der Velde… ze schrijven allemaal heerlijke boeken. Maar… er moet ook gewerkt worden, dus mijn verlanglijst wordt alleen maar groter en groter. Eerst bovenstaande boeken allemaal maar eens lezen.
Wie is jouw favoriete chicklitschrijfster?
- New York, New York - 12/11/2024
- The Big 40 - 03/11/2024
- Creëer een unieke sfeer met bijzondere wanddecoratie voor thuis - 18/10/2024
Geef een reactie