Sinds kort drink ik weer wijn. Lange tijd heb ik dit niet gedaan, omdat ik bier veel lekkerder vond. Maar er is iets veranderd. Of het komt doordat ik Corona heb gehad of door mijn alcoholvrije maand, ik heb telkens meer trek in wijn dan in bier. En wat ik erg leuk vind: dit combineren met eten. Als het bij elkaar past kan ik daar enorm van genieten! Het combineren kan nog best wel lastig zijn. Je kunt natuurlijk altijd je lievelingswijn serveren, maar het is zonde als het gerecht de wijn overstemt of andersom. Daarom een paar kleine handvatten voor als je de volgende keer wijn gaat kopen om een goede combinatie op tafel neer te zetten.
Wijn en vlees
Rode wijn en vlees gaan heel goed samen, omdat de eiwitten in het vlees de tannines in de wijn verzachten. Daarom zijn de wat meer stevige rode wijnen ook echte dinerwijnen. Cabernet Sauvignon past geweldig bij alle soorten lamsvlees.
Bij Merlot kun je veel gerechten serveren. Van hamburgers tot chili con carne en van patés tot wild. Bij Italiaanse pizza en pastagerechten met vlees, ga je voor een Italiaanse rode wijn van bijvoorbeeld Sangiovese of een exemplaar uit Valpolicella. Bij kip maak je de ultieme combinatie door een glas koude Chardonnay in te schenken.
Wijn en vis
Bij visgerechten een zeevruchten kun je vaak beter voor wit gaan. Ga bijvoorbeeld voor een Picpoul de Pinet bij schaal- en scheldieren of een Portugese witte wijn uit de Douro of een witte Vinho Verde. Je verwacht het misschien niet, maar ook rood en rosé passen uitstekend bij sommige visgerechten. Vooral rosé kan een visgerecht vaak prima aan. Voor de wat lichte gerechten ga je voor een bleekroze rosé. Is het een meer krachtig visgerecht? Ga dan voor een wat dieper gekleurde rosé met iets meer tannine. Een diepe kleur zegt namelijk niets over de zoetheid, maar wel over hoe lang de schillen en pitjes van de druiven in contact met het sap hebben gestaan. Daardoor worden er meer tannines onttrokken. Serveer je een zalmtartaar of tonijnsteak, dan past daar ook prima een rode, fruitige Pinot Noir bij. Of in het geval van een rosé gebakken tonijnsteak, een Oostenrijkse Zweigelt.
Wijn en groente
Pompoen kan zowel een Chardonnay met lichte houtrijping hebben, als een sappige rode Merlot. Geroosterde pompoen, met of zonder pancetta, past uitstekend bij Italiaans rood uit Toscane (Sangiovese) of bij een wijn van Nebbiolo uit Piemonte. Asperges vormen de beste combinatie met een glas fris wit. Zo passen de groene asperges het beste bij een stuivende Sauvignon Blanc, een Grüner Veltliner uit Oostenrijk of een Arneis of Verdicchio uit Italië. Witte asperges smaken minder grassig en passen goed bij Riesling, Weissburgunder of Sémillon. Bij aubergine passen een aantal wijnen, zoals een rode Beaujolais, Valpolicella of een witte wijn uit de Portugese Douro. Bij salades met aubergine passen veel Italiaanse witte wijnen. Zoals die van Fiano of Malvasia.
Je kunt dus alle kanten op. Maar eigenlijk kun je het ook niet echt fout doen. Als er een wijn is die je lekker vind, dan kun je zorgen dat je die sowieso altijd in huis hebt. Bij veel recepten worden wijntips gegeven, sla die zeker niet in de wind. Ook zijn er wijnpakketten verkrijgbaar, speciaal voor bij bepaalde recepten. Proost!
De uitgelichte afbeelding komt van Shutterstock
- De garderobe van een 40-jarige - 17/08/2024
- Lisette Schrijft niet meer (althans geen blogs) - 29/07/2024
- Een rare, roerige week! - 15/07/2024
Geef een reactie