Bij een lekkere maaltijd is een lekkere wijn absoluut onmisbaar. De meeste wijnliefhebbers kunnen een wijntje tijdens het diner niet weerstaan. Helemaal niet wanneer ze uit eten gaan of iets te vieren hebben. Toch is het niet altijd gemakkelijk om de juiste combinatie te vinden. Wijn kan een gerecht maken of breken. Je wil niet dat de smaken elkaar in de weg staan. Als je de juiste wijn kiest, hoort deze de natuurlijke smaak van het gerecht juist te versterken. Maar hoe creëer je de beste wijn spijs combinaties? Waar let je op? Hieronder volgen enkele handige tips.
If it grows together, it goes together
Ben je een beginnende wijndrinker? Dan is het al lastig genoeg om wegwijs te worden in de verschillende smaken en wijnen. In dat geval kun je deze uitspraak absoluut als leidraad gebruiken. ‘If it grows together, it goes together’, wat houdt dat precies in?
Eigenlijk is het heel simpel. Deze uitspraak duidt op het feit dat de meeste goede combinaties gebaseerd zijn op de herkomst van het gerecht en de wijn. Stel, je serveert een fantastische pasta. Dan mag een Italiaanse wijn ook niet ontbreken. Als ze dezelfde herkomst delen, dan is de kans het grootst dat de combinatie ook fijn zal smaken. Maar let op: deze tip werkt zeker niet altijd. Daarom is het goed om bedachtzaam te blijven en ook de onderstaande tips te gebruiken voordat je een definitieve keuze maakt.
Proef verschillende wijnen
Zeker wanneer je net komt kijken in de wereld van wijnen, is het belangrijk dat je weet waar je op moet letten en welke smaken er allemaal zijn. Daarom raden we aan om echt diverse wijnen uit te proberen en je de komende weken te bedolven onder de diverse smaken. Je kunt thuis een wijnproeverij houden, maar er zijn ook verschillende restaurants waarbij dit mogelijk is. Hoe meer je over wijnen te weten komt, hoe makkelijker het wordt om een keuze te maken.
Bij de juiste combinatie versterken de smaken elkaar
Maar hoe weet je of je de juiste combinatie hebt gemaakt? Simpel, in dat geval zal je direct merken dat de smaken elkaar versterken. Hierbij spelen de smaken in het gerecht een belangrijke rol. Stel, je hebt een heel zuur gerecht. Dan is het belangrijk dat de wijn nóg zuurder is. Als dit niet het geval is, dan zullen de smaken elkaar overstemmen en blijft er weinig van de smaak van de wijn over.
Kies bij voorkeur voor zure wijnen om vettige gerechten in balans te brengen en kies voor meer bitterheid als het om een zeer vol gerecht (denk aan rood vlees) gaat. Bij een pikant gerecht kies je voor een wat meer aromatische wijn om de pikantheid te doorbreken en toch nog de smaak van de wijn te behouden.
Het is vooral een kwestie van uitproberen. Bedenk dus een combinatie en test het uit met een kleine hap en een kleine slok. Zorg ervoor dat je altijd voldoende wijnen in huis hebt, zodat je snel kunt wisselen als de combinatie niet klopt.
En dan: proost! Ben je niet van de wijn? Ook met bier zijn er leuke combinaties te maken. Of probeer wat lekkere alternatieven voor alcoholische drankjes.
- De toekomst van wonen: comfort en duurzaamheid hand in hand - 02/08/2024
- Alles wat je moet weten over gehard glas - 09/04/2024
- Innovaties in duurzaam wonen - 28/03/2024
Geef een reactie