De feestdagen vieren na een scheiding, hoe doe je dat? Nou gewoon, niet! Je gaat eind oktober in je bed liggen en komt er eind januari weer uit, hoe vind je dat? Ach, I wish. Maar ik was sowieso al geen fan van feestdagen. Door een scheiding komt er nog een extra dimensie bij: er moeten feestdagen en kinderen verdeeld worden, families worden bezocht en soms zijn er ook nog nieuwe partners in beeld met kinderen en exen en families. Komt nog bij dat de feestdagen extra emotioneel kunnen zijn, zo net na een scheiding… genoeg ingrediënten voor een hoop gedoe.
Onze situatie
Vorig jaar waren voor ons de eerste feestdagen als gescheiden ouders. Het was toen allemaal nog heel vers, omdat ik net verhuisd was en we dus pas net apart woonden. Ik vond het moeilijk om vooraf te bedenken wat handig zou zijn qua feestdagen. Uiteindelijk liet ik het maar een beetje op zijn beloop en vierden we als gezin Sinterklaas en Oudjaarsavond. Kerst verdeelden we. Het was oké, maar ook beladen, en ik was blij dat het voorbij was. Je wilt het vooral voor de kinderen leuk maken en dat is goed, maar ook heel erg uitputtend als je zelf nog zoekende bent! Dit jaar gaat het allemaal al iets relaxter. Toch heb ik weer te lang gewacht met goede afspraken maken die voor iedereen helder zijn. Ik ging dus op zoek naar advies.
Praktische tips
In mijn omgeving zijn veel gescheiden ouders en samengestelde gezinnen. Ik vroeg hen om tips, tricks en blunders die ik mag delen met jullie. De bottom line is wel: maak goede afspraken en zet je ego opzij. Niemand heeft er wat aan als het een getouwtrek wordt waardoor de kinderen eeuwig een feestdagentrauma oplopen. Merel van de Mamagids beschrijft het heel goed: kinderen vergeten op welke dag ze bij welke ouder waren, maar onthouden het gevoel dat ze erbij kregen.
Planning
Het toverwoord is planning. Dagen als Sinterklaas, Kerst en Oud en Nieuw, zie je al van verre aankomen. Je weet op welke dag ze vallen, dus ga niet (net als ik) net doen alsof het je overvalt. Je kunt er gerust in september al over na gaan denken, zodra de kruidnoten in de winkel liggen. Als het goed is heb je in je ouderschapsplan afspraken gemaakt over feestdagen, en heb je een vast weekschema en een vakantieplanning. Leg die eens naast elkaar en kijk hoe het allemaal uitkomt. Misschien heb jij de kinderen altijd eerste kerstdag, maar valt die dit jaar net op een wisseldag. Spreek dan tijdig af om op een ander moment te wisselen.
Lees ook: 9 september, dag van de scheiding
Natuurlijk is het fijn als er afspraken over feestdagen zijn in het convenant, maar situaties veranderen ook. Zo kun je je voornemen om altijd als kerngezin Sinterklaas te vieren, maar met de komst van nieuwe partners, het opgroeien van de kinderen of verhuizingen kan dat ineens helemaal niet meer wenselijk zijn. Wees hier dus flexibel in en blijf vooral in gesprek. Een voorbeeld: wij hadden de kerstdagen verdeeld: eerste bij hem, tweede bij mij. Maar omdat we ook de kerstvakantie verdelen, komt dat nu heel ongelukkig uit. En aangezien ik geen snars om Kerst geef, zijn de kinderen nu in de week van Kerst bij hun vader (en kan ik naar de sauna) en zijn ze in de tweede week van de kerstvakantie (en met Oud en Nieuw) bij mij. Iedereen blij.
Familie
Ja, familie is een dingetje natuurlijk met feestdagen. Als je niet gescheiden bent is het al een heel geregel om iedereen bij elkaar te krijgen en rekening te houden met schoonfamilies etc, als gescheiden ouders en met mogelijk samengestelde gezinnen, is dat helemaal een militaire operatie. Ook hierin geldt: plan op tijd en wees flexibel. Een zaterdag voor of na kerst bij elkaar komen om te gourmetten, kan ook prima. Zoals gezegd heb ik mijn kinderen niet met kerst, dus heb ik mijn familie uitgenodigd voor een nieuwjaarsborrel. Daar zit maar een week tussen, zo lang kunnen ze me vast nog wel missen. Of kies ervoor om Sinterkerstennieuw te vieren op 17 december ofzo. Ook voor de familie kan het wennen zijn dat het niet meer gaat ‘zoals het altijd was’ maar goed, dingen veranderen nou eenmaal.
Cadeaus
Een van de meest gehoorde voordelen van een scheiding is toch wel dat kinderen roepen dat ze extra veel cadeaus krijgen. En als je een beetje schuldgevoel wil afkopen doe je er vaak nog eens een schepje bovenop. Tja, het hoort erbij en dat doe je meestal ook alleen het eerste jaar. Ook qua cadeaus kan het wel zinnig zijn om met je ex en de families afspraken te maken. Met Sinterklaas één zak met cadeaus en de kosten verdelen bijvoorbeeld, of gewoon bij allebei de ouders een mooi cadeau. Je kunt hier heel veel heisa over maken, maar zijn de kinderen eenmaal pubers dan vervaagt dit probleem vanzelf.
Zelf heb ik voor een zak cadeautjes gezorgd met Sinterklaas, net als ieder jaar. Niet te overdreven, gewoon leuk. Mijn kinderen hebben bij mijn ex en zijn nieuwe partner ook nog een cadeau gekregen en Sint gevierd, en dat vind ik alleen maar leuk voor ze. Met Sint én Kerst cadeaus doen, vond ik sowieso al overdreven. De scheiding kan ook een goed moment zijn om voor eens en altijd korte metten te maken met dit soort uit de hand gelopen tradities. Of: sintcadeaus bij de ene ouder, kerstcadeaus bij de andere.
Dingen die erbij komen
Denk je aan de feestdagen na een scheiding, dan denk je toch vooral aan het verdelen van de kerstdagen, de extra hoeveelheid cadeaus en familiebezoeken. Maar er komt nog veel meer bij kijken, en het is goed om hier ook over na te denken. Bijvoorbeeld: wie maakt de surprise? Want dat het kind dat doet, is natuurlijk uitgesloten. Hoe ga je om met de kerstviering van school? Wie rolt de knakworstjes in bladerdeeg voor het kerstontbijt? Wie koopt het vuurwerk? De ervaring leert dat je hier na een paar jaar steeds handiger in wordt. Ook hiervoor geldt weer (en het wordt saai) blijf communiceren en blijf afspraken maken. Maakt het kind een prachtige surprise bij papa, ga die dan niet helemaal zitten aanpassen omdat jij een leuker idee had. Is je ex vergeten dat de kinderen op oudjaarsdag bij hem zijn (omdat ze normaal niet op vrijdag bij hem zijn), ga dan wat leuks met ze doen. Dit soort dagen zijn al beladen genoeg, maak er niet nog eens extra drama van.
Ik kan niet anders dan iedereen fijne feestdagen wensen. Zoals altijd zal ik weer blij zijn als het voorjaar begint, en blijf ik mijn spaarrekening spekken om ooit de wintermaanden in een warm land door te brengen. Tot die tijd maken we er maar het beste van!
Ben jij gescheiden en heb je tips voor de feestdagen? Ik lees ze graag in de reacties
De uitgelichte foto is van Shutterstock
- Hoe pak je een scheiding aan als er kinderen in beeld zijn? - 18/03/2025
- Boer zoekt Vrouw is alweer begonnen! En nu? - 17/03/2025
- Een knusse leeshoek maken? Dit heb je nodig - 17/03/2025
Geef een reactie