De afgelopen weken heb ik een cursus positive discipline gevolgd. Ik, de loedermoeder. Ben ik mijn leven aan het beteren? Ja, misschien wel. De kinderen waren dan ook niet direct enthousiast toen ze het hoorden. Ze waren vooral bang dat ik dan zo’n strenge moeder zou worden, met schermtijd en regels en taakjes. Nee, van hen mocht ik het wel laten. Ik volgde de cursus dan ook vooral voor mezelf. Omdat grenzen aangeven voor mij een dingetje is, omdat ik feedback wilde over het omgaan met kinderen die je vrij makkelijk onder tafel lullen en gewoon omdat ik dacht; ik word er altijd wijzer van.
Waarom een opvoedcursus?
Wat ik al zei, ik vond dat ik wel wat input kon gebruiken in mijn manier van opvoeden. Het opvoeden van hoogbegaafde kinderen vergt best veel van je, ben ik me de afgelopen jaren gaan realiseren. De cursus kwam dan ook op mijn pad omdat hij wordt gegeven door Hilde, eigenaresse van Kolibrie Talentcoaching. Mijn dochter heeft de externe plusklas bij haar gevolgd en mijn zoon heeft er één op één begeleiding gehad vanwege zijn faalangst. Iemand die weet hoe hoogbegaafde kinderen werken, dus. Het leek mij heel fijn om de cursus te volgen bij iemand met een vertrouwd gezicht. Dat Positive Discipline echt werkt had Hilde me al op het hart gedrukt, en ik hoorde dit ook terug van ouders die haar lezing in de bibliotheek of op de basisschool hadden gevolgd. Tijd om me hierin verder te verdiepen dus!
Positive Discipline
Positive discipline is een manier van opvoeden die zich richt op het duidelijk, vriendelijk en respectvol grenzen aangeven. Precies wat ik nodig heb! Niet alleen in de omgang met mijn kinderen, trouwens. Het volgende stukje uitleg komt van de website positivedisciplinenederland.nl: Positive Discipline is een programma ontwikkeld door Jane Nelsen en Lynn Lott gebaseerd op het werk van Alfred Adler en Rudolf Dreikurs en ontwikkeld om jonge mensen te leren om verantwoordelijke, respectvolle en vindingrijke leden van de samenleving te worden. Het leert belangrijke sociale en andere vaardigheden op een manier die respectvol en bemoedigend is voor zowel de kinderen als de volwassenen.
Een vraag die op de website wordt gesteld is bijvoorbeeld: ‘stel je kind is 25 jaar en komt langs voor een verrassingsbezoekje. Wat voor persoon hoop je dan te zien?’. Dit is wel een zin die bij mij ‘resoneerde’, zoals ze dat zo mooi noemen. In de opvoeding zijn we vaak bezig met de korte termijn. Straffen of belonen werkt ook vaak, op die korte termijn. Maar ondersteunen ze ook de vaardigheden die je een kind wil leren voor later? Leert het een kind verantwoordelijkheid nemen? Dat zijn vragen die bij Positive Discipline aan bod komen.
Het boek Positive Discipline
In een eerdere blog heb ik al uitgebreid verteld over het boek Positive Discipline. Dit is een makkelijk leesbaar en handzaam boek, waar je heel veel informatie en voorbeelden in kunt vinden. De voorbeelden vind ik altijd enorm fijn, ten eerste om de geruststelling te krijgen dat ik niet de enige ben met opvoedissues, en ten tweede omdat je dan direct kunt zien wat deze methode in de praktijk doet.
Een voorbeeld uit het boek dat is blijven hangen gaat over het gezinsoverleg: een gezin met twee kinderen overlegt over de komende vakantie: hoe kunnen ze zorgen dat iedereen een leuke, relaxte vakantie heeft? Vader heeft wel wat wensen (niet de hele dag kinderen entertainen, geen gezeur). Daar tegenover willen de kinderen graag meer vrijheid om te doen en laten wat ze willen en af en toe geld voor een ijsje. Met dit overleg worden verwachtingen duidelijk en onnodige irritaties voorkomen. Supermooi toch? Je moet er alleen even voor gaan zitten. En als ouder soms ook accepteren dat niet alleen jouw ideeën doorgang vinden. Daarover later meer.
Ook als je de cursus niet volgt is het boek leuk en interessant om te lezen, en kun je er veel handvaten uithalen. Ik merk wel dat het na een tijdje toch weer een beetje wegzakt, dit soort boeken lees ik vaak na een halfjaar nog eens zodat de informatie beter blijft hangen.
Opvoedcursus Positive Discipline
Dan de opvoedcursus, want daar gaat deze blog om. Is het een aanrader om deze te volgen? Absoluut! Met alleen het lezen van het boek dringt de info toch minder door. Ja, je snapt de theorie en ziet ook wat de uitwerking zou kunnen zijn, maar positive discipline echt toepassen en dit ook inweven in je opvoedstijl, gaat makkelijker met een stok achter de deur. En dat is deze cursus! Wij hadden zeven bijeenkomsten, die plaatsvonden om de maandagavond. Zo had je dus na elke bijeenkomst twee weken de tijd om de theorie toe te passen. Bij ons was de cursus online, vanwege corona, maar buiten coronatijd wordt de cursus ‘live’ aangeboden. We kregen naast het boek een werkmap waarin we aantekeningen konden maken, huiswerk konden doen en de oefeningen konden maken, en een pakketje met 52 toolkaarten om te gebruiken in de opvoeding.
Herkenning vinden bij andere ouders
Wat er zo fijn is aan een cursus met andere ouders, is allereerst de herkenning. Oh, wat is het heerlijk om te horen dat anderen met net zulke problemen worstelen als jij. Of zelfs erger, dat je denkt: bij ons valt het nog best mee. In een voorstelrondje leerden we de andere zeven ouderparen kennen en hoorden we al iets over hun redenen om mee te doen aan de cursus. Verder kan het heel fijn zijn om met mensen die je niet kent te sparren over dingen waar je tegenaan loopt. Zij kijken toch weer met een frisse blik, omdat ze je nooit echt ontmoet hebben. Tot slot heb je nou eenmaal andere ouders nodig om bepaalde situaties te oefenen, zoals in rollenspellen. Nee, daar zit niemand op te wachten, maar het werkt écht. Hierover later meer.
Zeven bijeenkomsten
In de zeven bijeenkomsten werden we op uitgebreide wijze door het boek Positive Discipline gevoerd. Voorafgaand aan elke bijeenkomst is het de bedoeling dat je twee hoofdstukken van het boek leest. Hier wordt dan tijdens de bijeenkomst dieper op ingegaan. Zo maakten we in de eerste bijeenkomst een lijst met eigenschappen die je graag bij je kind zou willen zien, en in de laatste oefenden we een gezinsoverleg. Op deze manier zaten we maximaal in de theorie van het boek en door de informatie zo in stukjes te knippen, is het goed te behappen.
Onderwerpen uit de cursus
Ik kan hier natuurlijk niet de hele cursus gaan uitleggen, dat voert veel te ver. Globaal waren de thema’s die in de zeven bijeenkomsten aan bod kwamen:
Les een: wat wil je graag voor je kinderen? Nieuwsgierigheidsvragen en knuffels
Les twee: wat is positive discipline? Vriendelijk EN vastberaden, positieve time-out
Les drie: overtuiging achter gedrag, verkeerde-doelenkaart, geboortevolgorde en onderlinge rivaliteit
Les vier: volwassenen kunnen bijdragen aan verkeerd doelen gedrag, de besluiten uit je kindertijd, natuurlijke en logische gevolgen, gezinsoverleg en routinekaarten
Les vijf: terugblik, connectie voor correctie, bemoediging vs lof, keuzewiel, niet terug tegenspreken
Les zes: wat is mijn aandeel, levensstijl prioriteiten, fouten als gelegenheid om te leren, bekrachtigen vs ontmoedigen
Les zeven: gezinsoverleg
Wat ik bijvoorbeeld heel interessant vond was de positieve time-out: niet de naughty chair zoals we die kennen van de strenge nanny van televisie, maar gewoon een fijne plek om even tot jezelf te komen. Kan voor een kind nodig zijn, maar voor ouders soms ook. Bij natuurlijke en logische gevolgen (les vier) leerden we dat kinderen zelf heel goed de gevolgen van hun acties kunnen ontdekken. Als het regent, word je nat. Neem je dan geen jas mee, dan krijg je het koud. Als een kind dit zelf ervaart, zal het de volgende keer een jas meenemen. Als jij dingen gaat roepen als: ‘ik zei toch, neem een jas mee, ja, nu word je nat, dat had ik je ook wel kunnen vertellen, nou, eigen schuld dikke bult’ dan weet ik zonet nog niet wat het kind de volgende keer doet. Grote kans dat hij denkt: dikke doei, nu neem ik nooit meer een jas mee.
Dit soort situaties waren toch wel echt een eye-opener voor mij. Want ja, ik weet altijd alles beter. In les zes gingen we daar dan ook dieper op in: hoe werd er vroeger tegen jou gereageerd, en wat heb je daaruit meegenomen als ‘normaal’? Hoe voel jij je als je een fout maakt en wat doe je dan? Best confronterend! Achter veel gedrag, zowel van ouders als van kinderen, zitten bepaalde overtuigingen en deze cursus helpt met het ontrafelen. Op het gebied van persoonlijke groei heb ik dus ook zeker stappen gezet!
Rollenspel
Nee, dat vind niemand leuk. Ik zei het al. Maar echt, het is zinvol. Zo speelde ik bijvoorbeeld de koppige dochter van één van de deelneemsters. We moesten twee situaties naspelen. In de eerste reageerde de moeder zoals ze altijd reageerde (in discussie gaan, blijven herhalen, argumenten van de dochter blijven ontkrachten) en bij de tweede liep ze weg na een duidelijke ‘nee’. Nu ben ik natuurlijk een rasactrice dus dat was appeltje eitje, maar echt, het was zo mooi om het verschil te ervaren in de opstelling van de moeder. Als kind was ik in situatie twee gewoon uitgepraat. Dit maakte heel veel indruk op mij. Ondanks dat je deze uitkomst verwacht, is het heel fijn om dit zo te voelen. Dan wéét je dat het werkt. Ook op de andere cursisten maakte dit veel indruk. Dat de cursus online was, hielp natuurlijk wel iets. Een rollenspel is dan toch iets minder eng. Het wachten is nu op een oscar 😉
Wat ga ik toepassen in de opvoeding?
Allereerst vond ik het heel fijn om de cursus te volgen. Toevallig viel het precies samen met de roerige tijd die wij doormaakten vanwege de scheiding. Ik vond het extra fijn dat de vader van de kids besloot ook mee te doen, zodat we ondanks alles samen naar de opvoeding konden kijken en er allebei van konden leren. De herkenning bij andere ouders en ook het warme gevoel in de groep deed mij erg goed.
Wat ik vooral geleerd heb is dat ik dingen niet altijd maar voor anderen moet willen oplossen. Bij Positive Discipline wordt er erg gehamerd op verantwoordelijkheid nemen. Ik, als control freak, heb nogal eens moeite met loslaten. Daar leren kinderen natuurlijk niet van om verantwoordelijkheid te nemen. Maar je wilt wel dat ze dit later kunnen! Loslaten dus, ze dingen zelf op laten lossen, en vragen aan ze teruggeven. Als ze een pak melk laten vallen vraag je; ‘en, hoe ga je dit oplossen?’ en als ze hun schoenen kwijt zijn, probeer je ze zelf een oplossing te laten bedenken in plaats van die schoenen obsessief te gaan zoeken terwijl zij op de bank hangen. Dat een uitkomst is ‘op crocs naar school’, tja, dat moet je dan maar even accepteren. Ook ik de controlfreak.
In deze cursus kom je dus jezelf best een beetje tegen. Bij de zesde bijeenkomst bijvoorbeeld moet je vooral naar jezelf kijken: hoe reageer jij in stressituaties, en in welke rol schiet je dan? Best confronterend natuurlijk. Ook dat vervelend gedrag van een kind vaak voortkomt uit angst of onzekerheid, kan best een beetje pijnlijk zijn. Deze cursus dwingt je om te kijken wat er achter bepaald gedrag zit.
Conclusie
Al met al vond ik het een fijne cursus om te volgen en heb ik er heel veel aan gehad. Ik zal het boek er zeker nog regelmatig bij pakken, en ook is de appgroep met de andere ouders nog intact. In het vragenrondje aan het eind gaven alle ouders aan dat zij zinvolle dingen hadden geleerd op deze cursus en dat er echt zaken positief waren veranderd in hun huis. Hoe fijn! Ook in de communicatie met mijn ex-man merk ik dat het positief bijdraagt: we hebben allebei inzichten gekregen over de opvoeding en hoewel we het niet altijd eens zijn, spreekt positive discipline ons allebei aan en kunnen we makkelijk teruggrijpen op het geleerde. Hilde heeft alles rustig en duidelijk uitgelegd. Met name haar aanpak om ons situaties echt te laten ‘voelen’ in plaats van te beredeneren, vond ik erg fijn omdat je gewoon merkt dat dit werkt!
Mijn kinderen zijn gerustgesteld: ik ben geen vreselijke moeder geworden en de schermtijd is ook nog steeds onbeperkt. Wel merken ze dat ze serieuzer worden genomen. We overleggen meer met ze, laten ze zelf verantwoordelijkheid nemen maar vragen ze ook om hulp bij het oplossen van problemen. Het gezinsoverleg wil nog niet zo van de grond komen, dit houd ik wel als streven om straks in mijn nieuwe huis te gaan invoeren.
Je kunt de cursus positive discipline volgend door heel Nederland, in elke regio zijn trainers te vinden. Voor de training van Hilde kun je je aanmelden via de website van Kolibrie Talentcoaching.
- New York, New York - 12/11/2024
- The Big 40 - 03/11/2024
- Creëer een unieke sfeer met bijzondere wanddecoratie voor thuis - 18/10/2024
Geef een reactie