Omdat Lisette al genoeg speelgoed krijgt in deze tijd van het jaar, geeft ze af en toe iets weg aan haar vriendinnen. Heel vervelend! Ik, vriendin J, mocht het spel Concept Kids Dieren uitproberen. Het spel is geschikt voor kinderen vanaf 4 jaar. Je kunt het spelen met 2-12 personen en het duurt 20 minuten. Dit is volgens de informatie op de doos.
Ik probeerde het uit met mijn zoon van bijna 5, dochter van 6 en vriendinnetje van 6. Om te beginnen was de speluitleg vrij goed door te komen. Binnen no time wist ik wat de bedoeling was. Een pré wat mij betreft, want eerst een uur lang een ingewikkelde speluitleg lezen daar hebben mijn kinderen (lees; ikzelf) geen geduld voor.
Doel van het spel
Bij Concept Kids Dieren speelt iedereen samen. Het doel van het spel is om 12 dieren te raden door gebruik te maken van de diverse iconen op het speelbord. Nadat je 12 dieren geraden hebt, bepaal je de totaalscore en probeer je de score steeds weer te verbeteren.
Vervolgens zat er ook nog een blad bij met drie voorbeelden, wat het geheel een stuk duidelijker maakt:
Eitje dus…
Voorbereiding
Ook de voorbereiding van het spel was vrij simpel. Een groot spelbord, een stapel dierenkaartjes met een blauwe rand (de makkelijke variant) en een stapeltje met een rode rand (de moeilijkere variant) en wat oranje vierkantjes. Dus alleen de kaartjes moesten even geschud worden en de vierkantjes verdeeld over de kinderen, en toen konden we al aan de slag.
Verloop van het spel
Je trekt een kaartje zonder erop te kijken. Zet deze in het daarvoor bestemde houdertje. Vervolgens is het aan de kinderen om aan de ouder (in eerste instantie is het ook echt de bedoeling dat de ouder hierbij degene is die moet raden) te laten raden wat er op het kaartje staat.
Zij mogen namelijk om de beurt een van de vierkantjes om een icoontje heen leggen die met het dier te maken hebben. Zo geven ze hints met betrekking tot het dier op het kaartje. Als ze dat allemaal gedaan hebben mag je een keer raden. Raad je het niet dan nog een rondje icoontjes enz enz.
Verbazingwekkend vond ik het dat de kinderen meteen begrepen wat de bedoeling was. Ik zelf moest even kijken wat er met alle icoontjes bedoeld werd, maar zij hadden daar geen moeite mee.
Even schakelen
Meteen bij het eerste kaartje werd het icoontje met de snavel, dat het kan vliegen en de bruine kleur neergelegd. Verbluffend van de snelheid waarop dit voor mij klaar lag hoewel ik zelf nog even moest kijken wat er nu precies allemaal op het bord stond stamelde ik (natuurlijk om het spel zo leerzaam mogelijk te maken 😉) “Ok, dus een dier met een snavel, wat kan vliegen en bruin is”. Zo kon ik even schakelen en nadenken. Een mus! Riep ik. Wetend dat dit natuurlijk vrij simpel moet zijn. Maar helaas, ik had het fout…
Mijn kinderen kennende dacht ik dat vervolgens het antwoord wel zou worden uitgeschreeuwd. Maar nee, wederom verbazingwekkend werden er gewoon stil nieuwe icoontjes op het bord neergelegd. Nadat het bos, de nacht en het icoontje van een dier met 2 poten werden neergelegd kon ik na even nadenken op ‘de uil’ komen. En ja! ik had het goed. Wat een feest!
Enkele beurten later werd er binnen 10 seconden het hele veld ‘waar leeft het dier’ vol gelegd met vierkantjes. Bleek de mug te zijn.
Probeer het zelf
Na nog een paar rondjes Concept Kids Dieren kwam er vervolgens een dier dat werd aangeduid met de volgende icoontjes (zie foto). Om vast een beetje in de stemming te komen voor dit spel, wat denk je dat dit was voor dier?
Zoals je kunt zien werd het licht, de kleur grijs en een boze smiley neergelegd. En natuurlijk was ik zo bedreven inmiddels in het spel dat ik koos voor het nijlpaard. En dit was goed! 😉
Moeilijkheidsgraad aanpassen
In de spelomschrijving staat dat je de moeilijkheidsgraad kunt aanpassen door van rol te wisselen en een kind te laten raden.
Voordat ik het wist werd er al geroepen dat een van de kinderen wilde raden. En dus hebben we deze moeilijkheidsgraad meteen toegepast. Ook dit werd enthousiast ontvangen. En ook hierbij verbaasde het mij hoeveel de kinderen al weten en logisch kunnen nadenken. Nu zijn wij begonnen met de meest bekende dieren (boerderijdieren, huisdieren, bekende dierentuindieren), maar je kunt ook over gaan op de kaartjes met de rode rand. Daar heb ik even in zitten neuzen en dan kom je bij de baviaan, kangoeroe, de duizendpoot of het roodborstje. Ik moest er nu soms al goed over nadenken of een beest een planteneter, een vleeseter is of waar het precies leeft en dergelijke, dus laat staan bij de moeilijkere variant.
Weer eens iets anders
Kortom, erg geslaagd! Wat een leuk spel is Concept Kids Dieren! Je kan het zo lang spelen als je wilt. De puntentelling kan je zelf bepalen (wij deden geen puntentelling, want hadden zo al veel lol en scheelde ook weer een ‘ik heb lekker gewonnen’). Dus uiteindelijk alleen maar vrolijke gezichtjes.
Leuk aan dit spel dat het echt weer eens iets anders is. Geen dobbelsteen, geen stapjes lopen, geen kaartjes bij elkaar zoeken, geen strijd. En daarnaast nog enorm leerzaam ook. Het spel is dus echt geschikt voor kinderen vanaf 4 jaar en wat mij betreft zonder maximum leeftijd.
Een aanrader dus!
Speelgoed van het jaar
Je kunt het spel kopen bij bol.com of bij een andere speelgoedwinkel. De gebruikte linkjes zijn affiliate linkjes, kijk in de disclaimer voor meer informatie. Het moge duidelijk zijn dat Lisette Schrijft dit spel heeft gekregen van de fabrikant om er iets over te schrijven, de review is eerlijk en oprecht.
Concept Kids Dieren is genomineerd als Speelgoed van het Jaar in de categorie 6-7 jaar. Je kunt hier stemmen.
- New York, New York - 12/11/2024
- The Big 40 - 03/11/2024
- Creëer een unieke sfeer met bijzondere wanddecoratie voor thuis - 18/10/2024
Geef een reactie