Hoogsensitiviteit: 1 op de 5 mensen heeft er last van. Hoe komt het dat je er nu zoveel over hoort, en vroeger helemaal niet? Is het een modeverschijnsel?
Schop onder je hol
Ja en nee. Ja, omdat er nu meer over bekend is dan vroeger. Meer mensen realiseren zich dat wat ze voelen weleens te maken kan hebben met hoogsensitiviteit. In plaats van de befaamde ‘schop onder je hol’ die je vroeger kreeg als men dacht dat je je aanstelde, is er nu ruimte voor de emtionele staat van volwassene en kind. En valt het woord hoogsensitiviteit vaker.
En nee, omdat het getal 1 op de 5 waarschijnlijk altijd al bestond als het om hoogsensitiviteit ging. Alleen kan het wel dat mensen er nu sneller last van hebben, doordat we veel meer prikkels te verwerken hebben dan vroeger. Vroeger ging je naar school of werk, je ging naar huis, je kreeg misschien nog eens een telefoontje of zag een spannende film, en dat was het. Nu zit het gros van de mensen ’s avonds met een laptop of tablet op schoot naar TV on demand te kijken, ondertussen contact houdend met de buitenwereld via whatsapp, messenger en skype. Qua prikkels een enorme toename, en dan gaat hoogsensitiviteit iets sneller opspelen.
Eerste hulp bij hoogsensitiviteit
Daarom schreven Liesbeth Kamerling en Lieke Zunderop een boek over hoogsensitiviteit. Zelf hebben ze inmiddels ervaring met dit fenomeen, en ze ontdekten dat er nog een hoop onwetendheid bestaat over hoogsensitiviteit. Bij zowel professionals als de omgeving. Tijd dus om dit te doorbreken met een handzaam en makkelijk leesbaar boek.

Ik moet zeggen dat ik zelf wel een tijdje naar het boek heb gekeken terwijl het stof lag te happen. Hoewel het me heel nuttig leek, zijn boeken over dit soort onderwerpen vaak taaie kost. Daarbij was ik een beetje bang voor de confrontatie: ik zou vast gaan lezen dat ik mijn hooggevoelige kinderen minder achter de iPad moet laten, om maar eens wat te noemen. En over hoe lastig het is om hoogsensitief te zijn.
Want dat ik hoogsensitief ben weet ik al een tijdje. Ik kan bijvoorbeeld slecht tegen de prikkels in een drukke winkel. Ook voel ik vaak stemmingen van anderen aan en kan ik daar last van hebben. En ik kan gek worden van kriebelende labeltjes in mijn trui of sokken met een naadje. Maar om nou te gaan lezen hoe vreselijk zwaar dat allemaal is?
Luchtig
Des te groter was de verrassing toen ik het boek pakte en het heel luchtig en positief bleek. Niet alleen heeft het maar 106 pagina’s (best een verademing na de pillen van Lucinda Riley), het boek is ook leuk geïllustreerd en heeft veel aparte kolommetjes met ervaringsverhalen en opsommingen. Zo zijn het geen hele lappen tekst maar word je wel steeds geprikkeld (jaja, woordgrap) om verder te lezen.
In vijf hoofdstukken wordt de invloed van hoogsensitiviteit op het leven van de dames beschreven. De hoofdstukken zijn Lichaam & Geest, Liefde & Relaties, Kinderen & Opvoeding, Talent & Werk en Grenzen & Overprikkeling. Bij mij vielen er best wel wat kwartjes: och ja, dat ik soms moeite heb met collega’s kan dus ook met die hoogsensitiviteit te maken hebben! En in een relatie de gevoelens van je partner overnemen, dat is dus blijkbaar niet normaal!
Door de ervaringsverhalen van de schrijfsters wordt het persoonlijk, zij stellen zich kwetsbaar op en dit maakt dat je je erin herkent.
Kortom: een handzaam en leuk boek, luchtig geschreven, en als ik dat had geweten had ik het veel eerder onder het stof vandaan gehaald. Een aanrader voor iedereen die meer wil weten over hoogsensitiviteit!
Titel: Overprikkeld
Ondertitel: Eerste hulp bij hoogsensitiviteit
Auteur: Liesbeth Kamerling & Lieke Zunderdorp
Prijs: € 17,50
Uitgever: Kosmos Uitgevers
ISBN: 9789021569741
- Hoe pak je een scheiding aan als er kinderen in beeld zijn? - 18/03/2025
- Boer zoekt Vrouw is alweer begonnen! En nu? - 17/03/2025
- Een knusse leeshoek maken? Dit heb je nodig - 17/03/2025
Geef een reactie