Het nieuwe boek van Daphne Deckers is uit! We hebben er lang op moeten wachten, maar ze heeft dan ook flink wat werk gestoken in deze roman: Dubbel zes. Is hij de moeite waard om te lezen? Ik vertel het vandaag.
De waarheid
We kennen Daphne Deckers natuurlijk vooral als model, Bond girl, vrouw van een beroemd tennisser en schrijfster van opvoedboeken als Pedagoochelen. Behoorlijk veelzijdig, maar ik merk toch dat in mijn hoofd het imago van model/huppelend lammetje in de clip van Marco Borsato’s de Waarheid blijft hangen. Zonde, want Daphne kan zoveel meer dan dat. Goed schrijven bijvoorbeeld.
Ooit begon ik met haar opvoedboeken. Dit naar aanleiding van columns die ze schreef in een mamablad. Ik vond haar columns herkenbaar, en zo ook haar opvoedboeken. De main message is namelijk: we doen allemaal maar wat. Precies waar ik me in herken als loedermoeder.
Herkenbare columns
Daarna ging Daphne columns schrijven voor het weekblad Vrouw. Dat doet ze al zo lang ik me kan herinneren elke week. En elke week to the point: herkenbare columns, met een boodschap, passend in het thema. Superknap, zeker nu ik ook een tijdje columns heb geschreven voor verschillende media en weet hoe lastig het is om soms iets te verzinnen. Haar columns lijken naar buiten te rollen, zo makkelijk leesbaar en herkenbaar.
Alles is zoals het zou moeten zijn
De eerste roman van Daphne Deckers, Alles is zoals het zou moeten zijn, heeft naar mijn weten niet de eer gekregen die het toekomt. Ik viste hem in elk geval uit een uitverkoopbak bij de boekwinkel. Zonde, want dit is een ontzettend leuke en meeslepende roman. Een echt feel-good boek, en voor mij vergelijkbaar met Jill Mansell en Katie Fforde.
Daarom was ik er ook als de kippen bij om het nieuwste boek van Daphne Deckers, Dubbel zes, te halen bij de bieb. Zeker nadat ik in een tijdschrift een voorstukje had gelezen.
Dubbel Zes: de inhoud
Het boek gaat over Annabel Brinkmeester, een twintiger die na het overlijden van haar ouders flink veel geld heeft geërfd. Helaas raakt ze alles op één dag kwijt: haar erfenis, haar huis en haar relatie. Ze moet nu aan de slag om zichzelf te redden, en dat blijkt nog niet zo makkelijk.
Helaas heeft Annabel er een handje van om de waarheid wat te verdraaien en/of feiten achter te houden, waardoor ze verstrikt raakt in een web aan leugens. Op deze manier werkt Annabel zich steeds verder in de nesten…
Dierenweetjes
Het leuke aan dit boek vind ik dat je tot het einde niet ziet aankomen hoe het afloopt. Hoewel, je kunt het in het begin wel bedenken, maar toch word je steeds op een ander spoor gezet. Dit maakt het boek leuk om te lezen. In het boek komen veel feitjes voor, bijvoorbeeld over dieren, omdat Annabel te maken krijgt met een dierenarts en zijn praktijk. Ik vind dat supergrappig, maar soms wordt er erg veel in detail getreden. Ik kan me voorstellen dat dit niet voor iedereen interessant is.
Wat ik zo heerlijk vind, is dat Daphne Deckers altijd kleine herkenbare situaties beschrijft in haar boeken. Zo moet ik nog steeds denken aan een stukje uit haar eerste roman, waarin ze schrijft dat het water van de Quooker op je handen spettert als je het filter niet op tijd in de schoonmaakazijn doet. Waar waarschijnlijk nooit iemand zin in heeft. Die dingen vind ik altijd zo grappig, ze overkomen iedereen maar niemand denkt daar nooit over na.
Niet realistisch, wel meeslepend
Ook Dubbel Zes staat weer vol met dit soort herkenbaarheden, al is het plot van het boek niet iets wat de meeste van ons zal overkomen. Je kunt je gelukkig wel makkelijk inleven en ach, het hoeft toch niet allemaal realistisch te zijn?
Kortom: een leuke feel-goodroman die je, als je er eenmaal inzit, het liefst zo snel mogelijk uitleest!
- New York, New York - 12/11/2024
- The Big 40 - 03/11/2024
- Creëer een unieke sfeer met bijzondere wanddecoratie voor thuis - 18/10/2024
Geef een reactie