Zoek je nog een leuk uitje voor deze schoolvakantie? Of ben je op vakantie in (de buurt van) Amsterdam? Neem dan eens een kijkje in het Scheepvaartmuseum in Amsterdam. In de herfst- en kerstvakantie is hier een leuk programma voor kinderen. Het gebouw, een monumentaal pand uit 1656 dat diende als zeemagazijn, ligt aan het water middenin Amsterdam. Ernaast vind je een replica van VOC-schip ‘Amsterdam’, de krachtpatser ss Christiaan Brunings (1900) (op dit moment was die foetsie) en de Koningssloep (1818). Binnen is één van de grootste en meest vooraanstaande maritieme collecties te vinden.
Al zo vaak waren we in Amsterdam en zagen we die mooie schepen liggen, nooit kwam het ervan om het Scheepvaartmuseum ook daadwerkelijk te bezoeken. Tot deze week, toen mijn kinderen en ik werden uitgenodigd om een kijkje te nemen. Vanaf het dak van NEMO maakte ik van de zomer al deze mooie foto. Nu konden we er dan eindelijk heen!
Wat is er te zien in het Scheepvaartmuseum?
Sowieso is het gebouw zelf al indrukwekkend. De buitenkant, maar ook na binnenkomst. Bij de ingang konden we allemaal een kastje pakken voor de gratis audiotour, wij besloten de juniortour te doen. Vrij hilarisch was dat de kinderen hem direct goed instelden en ik een Koreaanse variant kreeg. Ach, techniek blijft lastig voor een oude vrouw als ik. Uiteindelijk lukte het, en hoorde ik dat het glazen dak boven het binnenplein is bestand tegen 32 olifanten. Kijk, dat is nog eens een weetje!
Ook leuk om te lezen: Doen: een nachtje Amsterdam met kind
Vanuit het Open Plein kun je de windrichtingen gebruiken: de tentoonstellingen bevinden zich in de noord-, oost- en westzijde van het gebouw. Op het Open Plein vind je het café restaurant (entree met geldige QR-code). Aan de noordkant kun je naar buiten: hier vind je de steiger waaraan de replica van het VOC-schip Amsterdam en de Koningssloep liggen.
Het VOC schip
Dit was toch eigenlijk wel de klapper bij mijn kinderen: het VOC-schip. Wat machtig om hierin en op rond te lopen! Het is heel maf om te bedenken dat ze honderden jaren geleden met zo’n schip helemaal naar het oosten voeren. We bekeken het ruim, waar vroeger alle spullen werden opgeslagen en waar een speciale brood- kaas en kruitkamer is. We bekeken de hut van de stuurman en de speciale kamer van de chirurgijn, de slaapzaal met alle (kleine!) stapelbedjes en natuurlijk het dek met de masten, het roer en het kraaiennest. Ook stelden we onszelf voor hoe het moet zijn geweest om met de kanonnen op andere schepen te moeten schieten. De kinderen waanden zich echte zeehelden, en we hebben hier dan ook het grootste deel van de tijd doorgebracht.
In het ruim kunnen de kinderen spelen en bijvoorbeeld houten kisten van 80 kilo optillen met behulp van katrollen. Aan het roer kunnen ze voelen hoe het is om een echte zeeman te zijn, en bij de kanonnen moeten ze de volgorde van het gebruik van een kanon ontdekken. Je kunt hier eigenlijk al een dag doorbrengen.
De koningssloep
De koningssloep ligt naast het VOC schip onder een overkapping. Deze prachtige sloep is 200 jaar geleden in opdracht van Koning Willem I ontworpen. Volgens de kinderen een echte ‘blingblingboot’, want hij is helemaal versierd met bladgouden ornamenten. Hij is voor het laatst gebruikt door Koningin Juliana en Prins Bernard in 1962. Heel mooi om te zien.
Hoofdgalerij
Aan de hand van 50 topstukken wordt in de hoofdgalerij het verhaal verteld van Nederland als maritieme natie in de 17e en 18e eeuw. Er zijn schilderijen, kunstvoorwerpen en scheepsmodellen te zien. Kenmerkend voor die tijd zijn de enorme zeeslagen die werden uitgevochten voor de kust, bijvoorbeeld bij Kijkduin. Dat wist ik dus helemaal niet! Er is in die tijd een hoop gevochten, superinteressant om ook in die geschiedenis te duiken.
Willem van de Velde
Zeeschilder Willem van de Velde en zijn zoon waren twee toonaangevende zeeschilders uit de 17e eeuw. Vader Willem zette een atelier op in Amsterdam, en zijn zoon volgde hem op na het volgen van een gedegen schildersopleiding. Er zijn in het Scheepvaartmuseum veel van hun mooie, gedetailleerde schilderijen te zien. Met name veldslagen en stormen zijn tot in de kleinste details vastgelegd op deze werken. Wij keken onze ogen uit, alsof we naar foto’s zaten te kijken. Maar ja, die had je in die tijd nog niet!
Het verhaal van de walvis
Een leuke expositie in de westvleugel is het verhaal van de walvis. Zelf kwamen wij daar helaas niet eens aan toe, omdat we zoveel tijd doorbrachten op het VOC-schip en bij de schilderijen van Willem. Een goede reden dus om nog eens terug te gaan! Deze tentoonstelling laat zien hoe we door de jaren heen naar de walvis hebben gekeken, vertelt alles over de walvisjacht en over hoe dit een bedreigde diersoort is geworden. Maar in deze interactieve tentoonstelling leer je bijvoorbeeld ook hoe groot het hart van de walvis is, kun je in de bek kijken en leuke quizzen over walvissen doen. Geschikt voor 6 jaar en ouder.
Amsterdam Havenstad
Het Scheepvaartmuseum bevindt zich in hartje Amsterdam, vlakbij het IJ. De haven van Amsterdam is door de eeuwen heen natuurlijk superbelangrijk geweest voor Nederland, en heel veel Amsterdammers hebben in de haven gewerkt. Aan de hand van verschillende objecten en verhalen, die zich op specifieke plekken in de haven en de stad hebben afgespeeld, word je meegenomen in het heden, verleden en toekomst van de verbintenis tussen de haven en de stad. De tentoonstelling start in de 13e eeuw en eindigt met een blik op de toekomst.
Gek op boten en nog niet uitgekeken? Ga dan ook eens naar het Maritiem Museum in Rotterdam!
Speciaal programma met activiteiten in de herfstvakantie
Omdat het nu herfstvakantie is, zijn er wat speciale activiteiten in het Scheepvaartmuseum. Sowieso zijn de verschillende tentoonstellingen leuk voor kinderen, zoals het verhaal van de walvis (6+), de audiotour (8+) en het familieprogramma kijken met een potlood (6+), waarbij je met een gids langs de kunstwerken gaat. Ook voor kleinere kinderen is er al wat te beleven: in het speciale kleuterprogramma (3+) gaan kinderen op een geheime plek in het museum luisteren naar een mooi voorleesverhaal. Verder kunnen alle kinderen op het Open Plein bij ‘een zee van papier’ een heus kunstwerk maken zoals Willem van de Velde dat deed. Op grote rollen papier wordt dit uiteindelijk een heel kunstwerk dat doen denken aan de golven van de zee.
Dit programma is er overigens ook in de kerstvakantie, dus heb je nu geen tijd? Je krijgt nog meer kansen.
Wat vonden wij van het Scheepvaartmuseum?
Allereerst stond dit museum echt al jaren op ons verlanglijstje, dus ik ben blij dat we er nu eindelijk eens geweest zijn. Mijn kinderen (9 en 11) vonden het een heel leuk uitstapje. Het absolute hoogtepunt was wel het VOC-schip, omdat dit zo tot de verbeelding spreekt. De audiotour hebben we een stukje gedaan, maar mijn kinderen zijn toch meer van het zelf ontdekken. Daarom hebben we ook geen rondleiding met een gids gedaan. Het gebouw is erg indrukwekkend en het is leuk om de geschiedenis die ze op school hebben gehad, zo tot leven te zien komen. Dit is dus zeker een leuk museum om een keer te bezoeken!
Verder was het een belevenis omdat wij met de trein gingen, iets wat mijn kinderen (shame on me) nog nooit hadden gedaan. Dit bleek hartstikke leuk en ook de wandeling vanaf het station naar het scheepvaartmuseum is mooi, je krijgt zo een heel stukje historisch Amsterdam te zien. Een goed idee dus voor een dagje uit.
Praktische informatie
Het Scheepvaartmuseum vind je aan het Kattenburgerplein 1 in Amsterdam. Parkeren kan in parkeergarages Markenhoven, IJ-oever en Oosterdok. Ook kun je kiezen voor een P+R, bijvoorbeeld Zeeburg. Wij gingen met de trein, vanaf Amsterdam CS is het ongeveer tien minuutjes lopen. Ook stoppen bus 22 en bus 43 heel dichtbij.
Kaartjes kun je reserveren via de website. €16,50 voor volwassenen, €8,00 voor kinderen van 4 – 17 jaar. Ik bezocht het Scheepvaartmuseum op uitnodiging voor mijn blog.
Zo is Amsterdam door de ogen van toeristen
- Tot wanneer slapen kinderen bij je in bed? - 19/09/2024
- De garderobe van een 40-jarige - 17/08/2024
- Lisette Schrijft niet meer (althans geen blogs) - 29/07/2024
Geef een reactie