Ik vind januari en februari altijd uitstekende maanden om de uitgaven eens onder de loep te nemen. Meestal maak ik eind december een overzicht van al onze inkomsten en uitgaven, en kijk ik of er bezuinigingen mogelijk zijn. Ik word daarbij altijd geïnspireerd door de bespaartips van Annemarie van Gaal, die nu weer op televisie te zien is in een programma waarin ze noodlijdende horecazaken probeert te redden. Inmiddels heb ik verschillende boeken van haar gelezen over budgetteren. En echt, er gaat een wereld voor me open!
Inhoud
Bespaartips
Eén van de bespaartips die Annemarie altijd direct geeft: kijk eens naar al je abonnementen. Ongemerkt raak je daar een hoop geld aan kwijt, terwijl je er niet altijd uithaalt wat erin zit. Het is dus goed om regelmatig je abonnementen onder de loep te nemen en hierin te snijden waar mogelijk! Vaak zijn er ook goedkopere alternatieven te vinden, als je maar even je best doet.
Internet, bellen, tv
Wat betaal je voor internet, bellen en tv? Toen ik daarnaar ging kijken, viel het mij best een beetje tegen. Tot nu toe hadden wij alles nog los: met de mobiele telefoons zaten we bij allemaal verschillende providers, voor de tv hadden we een apart abonnement voor het buitengebied en de vaste telefoon zat weer ergens anders. Dat was ooit voordelig bij het afsluiten, maar blijk nu best wel zonde. Bij verschillende aanbieders kun je namelijk pakketten regelen met korting, zoals een alles-in-1 pakket. Je kunt zelf de internetsnelheid kiezen en dus alleen betalen voor wat je nodig hebt. Daarbij kun je het pakket elke maand kosteloos wijzigen, ook wel handig. Wij hebben nu nog een vaste telefoon voor als de kinderen alleen thuis zijn, maar aangezien ze binnenkort allemaal een mobiel hebben, zal dat gaan veranderen. Als we die mobiele telefoon ook aan dat pakket hangen, geeft dat allemaal weer voordeeltjes. Interessant dus om dat goed uit te zoeken!
De krant
Lees je nog een papieren krant? En lees je die elke dag? Het kan een standaardroutine zijn: ‘s ochtends de krant van de mat pakken en beginnen met een kop koffie en een goed artikel. Ik merk echter dat ik 9 van de 10 keer geen tijd heb om met de krant te gaan zitten. Daarbij is de papieren krant vaak al oud nieuws: hij is tenslotte de dag ervoor gedrukt. Wat je online kunt lezen, is vaak veel actueler. Kijk dus of je de papieren krant nog wel nodig hebt, of over kan stappen op een online abonnement. Of misschien heb je wel genoeg aan de paar gratis artikelen die veel nieuwswebsites je elke maand aanbieden?

Sportschool
Ach, die goede oude tijd waarin we vijf keer per week naar de sportschool gingen… kun jij het je nog herinneren? Nee, ik ook niet, want ik heb dat nooit gedaan. Ik ben meerdere keren lid geweest van een sportschool, maar nooit haalde ik eruit wat ik erin stak, zeg maar. Ik vind het gewoon niet leuk genoeg. En ik denk veel mensen met mij, gezien het grote aantal slapende leden dat veel sportscholen hebben. Het is goed om eens onder de loep te nemen wat je per maand betaalt aan de sportschool, en hoe vaak je gaat. Soms kan het voordeliger zijn om losse lessen te nemen, bijvoorbeeld. Of te gaan hardlopen in de buitenlucht, in plaats van voor 40 euro per maand op een loopband te gaan staan. Zelf heb ik het geld wat ik overhield geïnvesteerd in een loopband voor thuis, ideaal voor tijdens Netflix of als de kinderen even wat energie kwijt moeten.
Loterijen
Dé bespaartip waar Annemarie van Gaal altijd op hamert, en ik kan hier zo heerlijk van genieten: loterijen. Vrijwel iedereen is lid van een loterij, zeker als die te maken heeft met de postcode. Deze loterij speelt perfect in op de FOMO: wat als hij bij jou in de straat valt, en je hebt geen lot? Tja, dat zou natuurlijk zuur zijn. Aan de andere kant: kijk eens goed naar wat je elke maand betaalt. Is dat het waard? Als je eens in de vijf jaar een bak Ben & Jerry’s ijs wint, kun je wel zeggen dat je hier verlies op maakt. Ongemerkt kosten loterijen veel geld, en de kans dat je echt een serieus geldbedrag wint is gewoon nihil. Doe je het voor de goede doelen? Die kun je vaak ook direct sponsoren voor veel minder geld. Even een uurtje googelen en je weet het!
Verzekeringen
Je moet je alleen verzekeren voor schade die je zelf niet kunt betalen, is mij weleens verteld. Nederlanders zijn het meest verzekerde volk in de wereld. Heel goed natuurlijk om op safe te gaan, maar je kunt het ook overdrijven. Eén keer per jaar de verzekeringen onder de loep nemen kan geen kwaad: soms ben je dubbel verzekerd voor bepaalde zaken, of blijken verzekeringen niet meer nodig. Zo heb ik, na dit Coronajaar, de doorlopende reisverzekering met werelddekking opgezegd. Mochten we weer op pad kunnen, zal het voorlopig toch dichtbij huis zijn. Een kleine moeite om zo toch even wat geld te besparen.
Ik moet zeggen, nu ik eenmaal bezig ben met besparen en budgetteren vind ik het eigenlijk best leuk. Het geeft een fijn gevoel van controle om te weten wat erin en eruit gaat, en het voelt elke keer weer als een kleine bonus als ik iets vind waar ik ongemerkt op kan besparen. Ook is het natuurlijk goed om de kinderen het goede voorbeeld te geven, zodat zij ook weten hoe je op een veilige manier met geld omgaat.
Heb jij nog goede bespaartips?
De uitgelichte foto is van Shutterstock. Meer informatie over samenwerkingen in de disclaimer.
Related Posts
- Film- en televisietips voor deze voorjaarsvakantie - 24/02/2021
- Bespaartip: neem je abonnementen eens onder de loep - 22/02/2021
- Het hardlopen weer oppakken gaat niet vanzelf… - 21/02/2021
Geef een reactie