Wil je naar de zon, of trekt het Midden-Oosten je vanwege andere zaken? Misschien de cultuur, het lekkere eten of de oneindige woestijnen? Op vakantie naar het Midden-Oosten wordt steeds populairder. Hoewel ik me van vroeger al wel kan herinneren dat mensen op zonvakantie naar Eilat, Egypte of Turkije (al reken ik die laatste meer tot Europa) gingen, worden nu ook onbekendere bestemmingen populairder. In dit artikel zet ik een aantal bekende en onbekende bestemmingen op een rijtje.
Zelf hou ik van het Midden-Oosten. Op de een of andere manier vind ik het er fijn. De levendige steden, de droge, warme hitte en de mensen. Ik ben op enkele van de genoemde bestemmingen al geweest, maar er staat nog veel meer op mijn lijstje!
Egypte
Egypte is al jarenlang een bekende vakantiebestemming. Vooral de gebieden rond Sharm el Sheikh, Hurghada en Marsa Alam zijn populair. Een tijd geleden waren de reisadviezen voor een aantal regio’s in Egypte nog negatief, maar inmiddels neemt het toerisme weer toe en zie ik ook meer landgenoten naar Caïro gaan of bijvoorbeeld een Nijlcruise maken. Zelf ben ik in Sharm el Sheikh en Marsa Alam geweest. Met kinderen is Egypte een fijne bestemming want zongarantie, en er zijn flink veel grote all-in resorts met ontelbare glijbanen. Zelf vind ik Egypte een van de mooiste plekken om te snorkelen, en hou ik er ook van om stadjes te bezoeken. Dit kan meestal wel onder begeleiding door bijvoorbeeld een excursie vanuit je hotel te boeken.
Aanrader voor hotel: Akassia Swiss Resort in Marsa Alam
Aanrader voor activiteit: een boottocht in een boot met glazen bodem
Dubai
Een nieuwe bestemming die ik kan afstrepen van mijn lijst: in november was ik in Dubai. Ik heb er al uitgebreid over geschreven in deze blog over Dubai. Van alles had ik me vooraf in mijn hoofd gehaald, maar het bleek enorm mee te vallen: een heel Westerse, moderne stad waar ik me als toerist heel welkom voelde. Ik weet dat dit niet overal hetzelfde is rond deze stad, maar Dubai is echt een prima vakantiebestemming. Ook over het iets verder gelegen Abu Dabhi hoorde ik goede verhalen. Je kunt hier eigenlijk alles doen: van strandvakantie tot cultuur, van pretparken tot woestijntrips.
Aanrader voor hotel: C Central the Palm op het palmeiland
Aanrader voor activiteit: Rooftop bar Ce La Vie met uitzicht op de Burj Khalifa
Saoedi-Arabië
Saoedi-Arabië is één van de snelst groeiende bestemmingen ter wereld en dat is niet voor niets. Het Arabische land is pas sinds 2019 geopend voor toeristen en daardoor nog grotendeels onontdekt. Maar daar komt snel verandering in als ik het persbericht van Interface Tourism moet geloven. Vanaf Schiphol en Brussel vlieg je rechtstreeks naar Riyad, Jeddah en Damman. Riyad is de hoofdstad van Saoedi-Arabië en heeft moderne malls en mooie musea. Ook kun je vanaf deze stad de woestijn in. Jeddah is misschien bekend van de formule 1, deze stad ligt aan de Rode Zee en staat op de werelderfgoedlijst van UNESCO.
Hoteltips heb ik nog niet voor je want ik ben hier zelf nog niet geweest, maar reken maar dat deze bestemming op mijn lijstje komt!
Jordanië
Een wat bekendere bestemming is Jordanië. Ondanks dat het dicht bij Israël, Syrië en Irak ligt, heeft Jordanië op dit moment voor het grootste deel een geel reisadvies. Toeristen worden er met open armen ontvangen, zo schrijft Tikva van GezinopReis. Zij maakte vorig jaar een reis door Jordanië met haar dochter.In Jordanië spreekt men goed Engels en is het erg kindvriendelijk. Tikva reisde rond met een huurauto, maar het is ook mogelijk om met het openbaar vervoer door het land te reizen.
Natuurlijk zullen de meeste mensen die naar Jordanië gaan Petra bezoeken. Als één van de zeven wereldwonderen staat deze plek op de bucketlist van veel mensen. Doe dit wel als je in goede gezondheid bent: om er te komen moet je een flink eind lopen/klimmen. De meivakantie en herfstvakantie zijn de beste periodes om Jordanië te bezoeken. Naast Petra is de hoofdstad Amman een aanrader, en natuurlijk de Dode Zee. Je kunt je eigen reis samenstellen, maar reisorganisaties als Riksja en Koning Aap bieden ook (familie)rondreizen aan in Jordanië.
Oman
Naar Oman worden nog geen familiereizen aangeboden. Dit land is wel veilig genoeg om zelf rond te reizen, zelfs met kinderen. Bijvoorbeeld met de auto of met het openbaar vervoer. Ook hier zijn twee bloggers van GezinopReis geweest. Ik lees in hun artikel over Oman met kinderen dat Oman alles heeft: mooie steden, ruige natuur, witte stranden en winterzon. In de zomer is het er wel erg heet, dus je kunt beter voor een andere periode kiezen. Oman en dan met name het schiereiland Musandam wordt vaak gecombineerd met bijvoorbeeld Dubai. Oman lijkt me een bijzondere bestemming en ik zou het graag eens willen bezoeken!
Kurdistan/Irak
Blogger Marguerita reisde onlangs af naar Erbil, een stad in de regio Kurdistan in Irak. Niet zomaar iets, want Irak is een land dat niet door heel veel toeristen wordt bezocht. Nu is Erbil een relatief veilige plek met een oranje reisadvies. Marguerita ging erheen vanwege een familiebezoek, maar heeft uiteindelijk ook veel van het land kunnen zien. Ga je naar een bestemming als Erbil dan is het wel handig om iemand bij je te hebben die bekend is met de lokale regels, gebruiken en bevolking. Wel heel bijzonder om zo’n plek te bezoeken waar nauwelijks Westerlingen zijn.
Je leest hier het artikel van Marguerita over Erbil met tips en haar ervaringen.
Kortom, er is nog genoeg te ontdekken in het Midden-Oosten! En dan heb ik bestemmingen als Tel-Aviv, Doha en Istanbul nog niet eens genoemd. Ik krijg er in ieder geval flink de reiskriebels van.
- Ontdek de voordelen van een aanschuifbedje in de slaapkamer - 02/01/2025
- New York, New York - 12/11/2024
- The Big 40 - 03/11/2024
Geef een reactie