Ik heb iets nieuws ontdekt: bakken met bier. Niet als in: bakken met bier inslaan en opdrinken (hoewel ik dat ook niet erg vind), maar echt bakken. Taarten en cake enzo. Koken met bier doe ik overigens ook, en ook dat gaat uit de kunst.
Het was eigenlijk nooit in me opgekomen, om iets alcoholisch door mijn eten te mieteren. Ik drink op zich al genoeg, en hou eten en drinken graag gescheiden. Maar wat blijkt: bier door je eten is helemaal zo slecht nog niet. Je hebt wel de fantastische eigenschappen van bier (het is lekker. Die vooral) maar de alcohol verdampt. Waardoor je rustig een keer extra op kan scheppen.
Met kerst ontdekte ik het recept van Stoofvlees met La trappe van Allerhande. Dit is echt een aanrader. Niet alleen omdat het heerlijk smaakt, maar ook omdat je huis er heerlijk van gaat ruiken. Geloof me, ik was gewoon een soort chagrijnig dat er geen kliekje overbleef voor de volgende dag.
Cake bakken met bier
Anyhow, je kunt dus ook een cake bakken met bier. Biercake. En dat probeerde ik, ouwe romanticus die ik ben, op valentijnsdag. Niet eens per se voor mijn valentijn. Nee, daar had ik helemaal niet aan gedacht. Ik werd gewoon getagd op facebook en dacht: Jammie, die cake moet ik maken. Toevalligerwijs had ik alle ingrediënten in huis en na een ochtend sportschool ging ik aan de slag.
Het recept haalde ik van de facebookpagina van dat smaakt naar bier, maar na wat googelen vond ik overal soortgelijke recepten. Ik paste het klein beetje naar eigen wens aan (meer bier, minder chocola) en gebruikte:
2 eieren
75 gram roomboter
250 gram bruine suiker
350 gram bloem
8 gram bakpoeder (een half zakje)
100 gram pure chocola
1 flesje donker bier (ik gebruikte d’OostPoorter van de Koperen Kat)
En voilá: de lekkerste cake die je ooit geproefd hebt! Als je van bier en chocola houdt tenminste.
De werkwijze:
Mix de roomboter met de suiker. Splits de eieren en voeg de eidooiers toe. Het eiwit klopt je stijf en hou je nog even apart in een kommetje. Voeg de bloem en de bakpoeder in delen toe aan het mengsel en roer (of mix) goed.
Smelt de chocola au bain marie, en voeg het daarna toe aan je mengsel. Snel doorroeren, voordat de chocola weer hard wordt. Voeg daarna het bier toe aan het mengsel, roer weer, en voeg tot slot het stijfgeklopte eiwit toe.
Ongeveer een uurtje in de oven op 160 graden, even met de satéprikker erin om te kijken of de cake gaar is, en klaar is kees.
Natuurlijk kun je variëren met dit recept. Sowieso met de soort bier die je toevoegt. Ook kun je het recept gezonder maken (whahahahaha, ik zou niet weten waarom, maar goed) met kokospalmsuiker en andere boter. Wees gewoon creatief!
Meer ideeën met bier
Overigens heb ik het flesje bier niet helemaal toegevoegd, 200 cc bleek genoeg te zijn. Ik wilde de rest opdrinken, maar met 8,1% alcohol leek me dit op de vroege ochtend geen goed idee. Dus besloot ik de rest toe te voegen aan de jus waarin ik de gehaktballen voor die avond liet sudderen. De complimenten waren niet aan te slepen: zo lekker smeuïg en sappig, die gehaktballen. En die cake ook.
Bier, het is het antwoord op alles.
- Ontdek de voordelen van een aanschuifbedje in de slaapkamer - 02/01/2025
- New York, New York - 12/11/2024
- The Big 40 - 03/11/2024
Geef een reactie